Πολιτική

Μητσοτάκης: Ποτέ δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν ξανά στην Ελλάδα όσα έγιναν την περασμένη 10ετία

Με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 15ου Συνεδρίου της ΝΔ.

«Η χαρά μου και η χαρά μας είναι διπλή καθώς αυτή την αισιοδοξία μας τη συμμερίζονται οι Ευρωπαίοι φίλοι μας για τα 50 χρόνια και σας ευχαριστούμε όλους για τα καλά σας λόγια, σε μια προσπάθεια που κάνουμε για να αφήσουμε πίσω μια 10ετη κρίση», είπε αρχικά ο πρωθυπουργός.

Και συνέχισε: «Μας ενώνουν ίδιες αξίες και επιλογές. Δηλώνει ταυτόχρονα και πόσο δυνατοί είμαστε. Το ΕΛΚ θα είναι και πάλι ο μεγάλος νικητής των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου. Το συνέδριο ανέδειξε πόσο πολύτιμη ήταν η ανάγκη να συντονίσουμε τις δράσεις μας. Πόσο πολύτιμη υπήρξε η προσφορά της ΝΔ, του κόμματος που έβαλε την πατρίδα μας στην Ευρώπη με τον Κ. Καραμανλή, κόντρα τότε σε όσους φώναζαν “ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο”, έλεγε ότι μόνο στην Ευρώπη θα ήμασταν ασφαλείς. Η ΝΔ κράτησε την Ελλάδα στην Ευρώπη όταν κινδύνεψε και είναι αυτή που θέλει να την κάνει πρωταγωνίστρια στην Ευρώπη. Είναι αυτή που στάθηκε στο πλευρό της Ευρώπης σε κάθε κρίση. Στην άμυνα κατά του κορωνοϊού, με το ψηφιακό διαβατήριο που μας επέτρεψε να ανοίξουμε τον τουρισμό με ασφάλεια, στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, στο μεταναστευτικό, όταν η πρόεδρος της επιτροπής ήρθε στον Έβρο με όλη την ηγεσία της ΕΕ για να τονίσει ότι είναι Ευρωπαϊκά σύνορα.

»Εμείς καθορίζουμε το ποιοι μπαίνουν στην Ευρώπη και όχι οι διακινητές. Τα σύνορα δεν γίνεται να αλλάζουν με τη βία. Είμαστε μια υπεύθυνη και συνεπής δύναμη, να συμβάλει σε νέες ευρωπαϊκές προκλήσεις. Όπως την άμυνα, την οργάνωση μιας ακμαίας οικονομίας εν μέσω τεράστιων ανταγωνισμών στον πλανήτη. Την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας απέναντι στην κλιματική κρίση. Χρειάζεται η σφυρηλάτηση της συνοχής σε όλη την Ευρώπη. Ο λαϊκισμός είναι ένας από τους μεγάλους κινδύνους που διατρέχει όλη την Ευρώπη. Οι δημαγωγοί έχουν ένα και μόνο στόχο: να κρύψουν την αλήθεια. Η Ελλάδα το πλήρωσε αυτό πολύ ακριβά στο παρελθόν και ποτέ δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν ξανά στην Ελλάδα όσα έγιναν την περασμένη 10ετία. Ο λαϊκισμός την έφερε στο χείλος του γκρεμού, όταν προσπαθούσαμε να βρούμε ξανά τον δρόμο μας. Δεν ξεχάσαμε τις δύο όψεις του ψέματος».

«Ο λαϊκισμός την έφερε στο χείλος του γκρεμού, όταν προσπαθούσαμε να βρούμε ξανά τον δρόμο μας. Γι’ αυτό η κρίση κράτησε περισσότερο στην Ελλάδα. Δεν ξεχάσαμε τις δύο όψεις του ψέματος. Σε αντιευρωπαϊκές δήθεν αντισυστημικές διαδηλώσεις. Ζήσαμε τις επιθέσεις της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, ένα ολέθριο δημοψήφισμα. Για να συμπληρωθεί η περιπέτεια με μια 4ετια καθήλωσης, με την Ελλάδα να έχει τους χαμηλότερους, τότε, ρυθμούς ανάπτυξης από όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Αν έπρεπε να κωδικοποιήσω τα ζητούμενα της επόμενης ημέρας για την Ευρώπη, η πρόκληση είναι ο ρεαλισμός και η αλήθεια, που συμπυκνώνονται σε τρεις λέξεις. Λέξεις που ξεκινούν με το γράμμα «Α»: Ανταγωνιστική οικονομία, αυτοδύναμη άμυνα, αγροτική πολιτική με προοπτική και ανταγωνιστικότητα».

«Η Ούρσουλα και ο Μάνφρεντ μίλησαν γι αυτές τις προτεραιότητες, πως θα γίνει ξανά ανταγωνιστική η Ευρώπη. Να προσελκύει κεφάλαια για καινοτομία και έρευνα, για να παίξει τον ρόλο που της αρμόζει. Εχουμε την ευρωπαϊκή άμυνα. Είμαι από τους πρώτους υπερμάχους για την έκδοση ευρωομολόγου χρηματοδότησης αποκλειστικά για την άμυνα, κοινού χαρακτήρα, που θα θωρακίσουν συνολικά την Ευρώπη. Σε φίλους στην Ευρώπη που λένε ότι αυτά δε γίνονται, τους απαντώ πως αυτά λέγανε και το 2020, αλλά τελικά τους πείσαμε και δημιουργήσαμε το ταμείο Ανάκαμψης, που είναι μια μεγάλη προίκα για την δυνατότητα που δίνεται σε χώρες όπως η Ελλάδα να κάνουν πράξη την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.»

«Οι Ευρωεκλογές είναι τόσο καθοριστικές, που απαιτούν να βγουν από τις κάλπες ευρωβουλευτές με ευρωπαϊκή λογική, αλλά με ελληνική φωνή. Πολύ περισσότερο όταν στον τόπο μας που η αντιπολίτευση βλέπει αυτές τις εκλογές ως έναν πολιορκητικό κριό που θα χρησιμοποιηθεί για να κλονιστεί η πολιτική σταθερότητα στο εσωτερικό. Και μαζί ελπίζουν, αλλά δεν θα τους κάνουμε το χατίρι, να παραμορφωθεί η εντολή που έλαβε η κυβέρνηση πριν λίγους μήνες. Και σας ρωτώ: Εχουμε περιθώρια ως Ελλάδα και ως Ευρώπη, σε πειραματισμούς, σε αυτή τη συγκυρία; Πόλεμος στην Ουκρανία, φωτιά των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή που… καίει, το μεταναστευτικό που ξαναζωντανεύει.»

«Η Ελλάδα πάντα θα στέκεται δίπλα στον Κυπριακό λαό. Πρέπει να κλείσει αυτή η τραγωδία. Πέρασαν 50 χρόνια και να γνωρίζουν όλοι πως όσο πιο ισχυρή είναι η Ελλάδα στην Ευρώπη, τόσο πιο ισχυρή θα είναι η Κύπρος και ο Ελληνισμός. Ελλάδα και Κύπρος είναι ένα. Δεν επιτρέπεται, αποχή, αδράνεια, αποχή, διαμαρτυρία. Τα όποια μηνύματα διαμαρτυρίας, να μεταφραστούν σε μηνύματα σοβαρής ευθύνης και προοπτικής, σιγουριάς και δημοκρατίας. Ολοι αναγνωρίζουν, ότι η Ελλάδα μας έχει καταφέρει να πετύχει μια μεταμόρφωση στην οικονομία της. Από ουραγοί, είμαστε πρωταγωνιστές στην ανάπτυξη και αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Στηρίζουμε το εισόδημα με καλύτερους μισθούς και συντάξεις. Θα το ξαναπώ: Το 2027 ο μέσος μισθός θα είναι στα 1.500 ευρώ και ο κατώτατος στα 950 ευρώ»

«Μειώνουμε την απόσταση σε σχέση με την Ευρώπη, όχι μόνο στην οικονομία, αλλά και στην Υγεία, την Παιδεία, με ένα ψηφιακό κράτος, πιο αποτελεσματικό δημόσιο, πιο ισχυρή άμυνα, μεγάλα έργα, με αρωγό την ΕΕ. Για παράδειγμα δείτε την Υγεία πόσα έργα γίνονται από χρήματα του ταμείου Ανάκαμψης. Ποιοι είναι αυτοί που θέλουν να ανακόψουν αυτή τη πορεία; Τους ξέρουμε και ήδη αυξάνουν τα ντεσιμπέλ της έντασης του εκλογικού τους λόγου. Ο κ. Κασσελάκης, δεν το κρύβει, έχει στη ψυχή του την φωνή του Πολάκη. Γιατί δεν άλλαξε ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός ήταν, αυτός είναι, αυτός θα παραμείνει».

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική