12 Αυγούστου 2022

Μητσοτάκης: Πώς ερμηνεύονται οι νέες διαβεβαιώσεις του για εξάντληση της τετραετίας

«Χρέος μου είναι να υπερασπιστώ τη θεσμική σταθερότητα», τόνισε ο πρωθυπουργός απορρίπτοντας το αίτημα για εκλογές τον Σεπτέμβριο που προέβαλε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ – Με ανάμεικτα αισθήματα δέχτηκαν οι περισσότεροι βουλευτές τα νέα δεδομένα

Δεν έκανε… σοφότερους ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ούτε τους βουλευτές του που περίμεναν ένα σήμα επίσημης επιβεβαίωσης για να μπουν στα βαθιά της προεκλογικής εκστρατείας, που έχουν ξεκινήσει οι περισσότεροι, ούτε και τους πολιτικούς αντιπάλους που είχαν προεξοφλήσει ότι η χθεσινή προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή με αντικείμενο την κοινωνική πολιτική ορίστηκε μόνον και μόνον για να αποτελέσει το φόντο για να ιχνηλατήσει τον οδικό χάρτη προς τις επόμενες κάλπες.

Διαψεύδοντας τις προσδοκίες και των μεν και των δε, ο πρωθυπουργός επέμεινε να παίζει το χαρτί του θεσμικά υπεύθυνου πολιτικού ηγέτη που υπερασπίζεται την πολιτική σταθερότητα. «Είμαι πρωθυπουργός μιας κυβέρνησης η οποία απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της Βουλής», ανέφερε χαρακτηριστικά αποκρούοντας τις αιτιάσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα ότι αποτελεί ο ίδιος παράγοντα αστάθειας με τις δηλώσεις του οι οποίες ερμηνεύονταν ως ανοικτό παράθυρο για εκλογές στις αρχές του φθινοπώρου.

«Έχω διακηρύξει πάρα πολλές φορές ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, παρά το γεγονός ότι μπορούν να κυκλοφορούν πολλές φήμες, εσείς να ζητάτε εκλογές, δικαίωμά σας είναι», είπε χαρακτηριστικά απαντώντας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. «Όμως χρέος μου είναι να υπερασπιστώ τη θεσμική σταθερότητα», τόνισε.

Η αστάθεια και ο μονομέτωπος

Περνώντας στην αντεπίθεση, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «παράγων αστάθειας είναι η απλή αναλογική», την οποία ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση, «Αυτή η βόμβα την οποία τοποθετήσατε στα θεμέλια» της πολιτικής σταθερότητας, όπως είπε χαρακτηριστικά. Επεσήμανε δε ότι «οι προσπάθειες της αξιωματικής αντιπολίτευσης να βρει δυνητικούς συμμάχους σε ένα σενάριο απλής αναλογικής μέχρι στιγμής μάλλον πέφτουν στο κενό», αφού νωρίτερα κανένα από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έδειξε να… ενδίδει στο φλερτ που προσπάθησε να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας.

Στη δική του τοποθέτηση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι ο ίδιος και το κόμμα του κάνουν «μονομέτωπο αγώνα» κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη και, επιμένοντας να μιλά για προοδευτική διακυβέρνηση, κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να δηλώσει ότι δεν θα συνεργαστεί με την κυβερνητική παράταξη.

Σήμερα «περισσότερο παρά ποτέ ο τόπος χρειάζεται σταθερότητα», αντέτεινε από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης, προβάλλοντας τη θέση ότι «η σταθερότητα υπηρετείται από κυβερνήσεις που απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης της Βουλής, που έχουν την δυνατότητα να κινηθούν γρήγορα, που έχουν αποδείξει ότι μία κυβέρνηση η οποία αποτελείται και συγκροτείται από ένα κόμμα, έχει τη δυνατότητα να διευρύνει την απήχησή της και να προσελκύσει στελέχη που δεν ανήκουν στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας».

Αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε το δικό του «αφήγημα» που εκτιμά ότι θα οδηγήσει στην εμπέδωση της πολιτικής σταθερότητα μέσα από διπλή εκλογική αναμέτρηση που θα χρειαστεί να μεσολαβήσει. «Όταν γίνουν οι εκλογές στο τέλος της τετραετίας θα αδρανοποιηθεί αυτή η βόμβα την οποία έχετε θέσει», είπε αναφερόμενος στο σύστημα της απλής αναλογικής με το οποίο θα γίνει η κατανομή των βουλευτικών εδρών κατά την πρώτη εκλογική αναμέτρηση.

«Και στις δεύτερες εκλογές θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση για την αυτοδύναμη Ελλάδα, την οποία σήμερα τόσο χρειαζόμαστε για να μπορέσουμε να οδηγήσουμε το σκάφος της χώρας μας και πάλι σε ασφαλή νερά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα είχε κατηγορήσει τον κ. Τσίπρα ότι δεν ακούει αυτό που έχει πει πολλές φορές ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, αλλά, όπως συμπλήρωσε, «τελικά η ίδια η ζωή θα επιβεβαιώσει τα λεγόμενά μου» και απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα τον προειδοποίησε: «θα διαψευστείτε πανηγυρικά».

Ο ίδιος εξέφρασε εκ νέου τον φόβο του ότι «θα πορευτούμε για αρκετούς μήνες ακόμα σε ένα κλίμα έντονης τοξικότητας, όπως έχω προβλέψει». Αλλά, όπως είπε, «η κυβέρνηση θα συνεχίσει κανονικά τη δουλειά της» και δεν βλέπει «υπουργούς να έχουν κατεβάσει τα μολύβια», όπως είχε πει νωρίτερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Βλέπω μία Βουλή η οποία εξακολουθεί και νομοθετεί με δύο και τρία νομοσχέδια», συνέχισε επισημαίνοντας ότι την επόμενη εβδομάδα θα ψηφιστεί ένα «σημαντικότατο νομοσχέδιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση», ενώ «είναι μεγάλος ο νομοθετικός όγκος ο οποίος έρχεται τους επόμενους μήνες».

Οι ερμηνείες και τα συναισθήματα

Οι εξηγήσεις και οι ερμηνείες για την τοποθέτηση του πρωθυπουργού οι οποίες δίνονταν μετά την ολοκλήρωση της εξάωρης συζήτησης στη Βουλή ήταν ποικίλες:

*Ορισμένοι από τον κύκλο των συνεργατών του υποστήριζαν ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι σταθερός στην άποψη ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να εξαντλούν τη θητεία τους και ποτέ ως τώρα στις επανειλημμένες δηλώσεις του επί του θέματος δεν είπε κάτι διαφορετικό. Αντιθέτως επέμεινε να δηλώνει ότι υπέρ της θεσμικής τάξης.

*Από την άλλη δεν ήταν λίγοι εκείνοι που επεσήμαναν μια αποστροφή της ομιλίας του στην οποία αναγνώρισε ότι σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την τεράστια διεθνή ενεργειακή κρίση «τα πράγματα μπορεί να γίνουν πολύ πιο άσχημα τους επόμενους μήνες», κάτι που, αν επιβεβαιωθεί, είναι λογικό να μην αφήνει περιθώρια για προκήρυξη εκλογών πριν από την ώρα τους.

*Μια τρίτη ερμηνεία είναι ότι σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν ο πρωθυπουργός είχε μπει στον πειρασμό να κάνει εκλογές τον Σεπτέμβριο, δεν μπορούσε να τις προαναγγείλει από τώρα και ενώ απέχουμε ενάμιση μήνα από το ορόσημο του τρίτου δεκαήμερου του Αυγούστου που είναι ο επικρατέστερος χρόνος κατά τον οποίο θα έχει ενώπιον τους στοιχεία για το πόσο καλά πήγε, από κάθε άποψη, το φετινό καλοκαίρι.

Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι τις τελευταίες ημέρες και ενώ τα σενάρια φούντωναν και κάποιοι έδιναν συγκεκριμένες ημερομηνίες για το στήσιμο της κάλπης, συνομιλητές του πρωθυπουργού επέμειναν ότι «ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει λάβει ακόμη τις αποφάσεις του και στο μυαλό του η πλάστιγγα γέρνει περισσότερο προς το στήσιμο της κάλπης την προσεχή άνοιξη».

Παρά ταύτα, οι περισσότεροι βουλευτές δέχτηκαν με ανάμεικτα συναισθήματα τα νέα δεδομένα από τις προηγούμενες δηλώσεις. Κάποιοι οι οποίοι είχαν κάνει προχωρημένες ετοιμασίες εμφανίστηκαν μάλλον «μουδιασμένοι» από την εξέλιξη, καθώς ίσως χρειαστεί να αναπροσαρμόσουν τα πλάνα που είχαν καταρτίσει και τα οποία είχαν ορίζοντα 70 ημερών, ενώ πλέον πρέπει να απλωθούν σε διάστημα 10 μηνών.

Από την άλλη, όσοι αγωνιούσαν για την τύχη που μπορούσε να τους επιφυλάξει μια πρόωρη κάλπη που υπό συνθήκες απλής αναλογικής θα οδηγήσει σε μεγάλες αλλαγές την επόμενη κοινοβουλευτική σύνθεση, θεωρούν ότι «πήραν μια ανάσα» η οποία ενδεχομένως θα τους επιτρέψει να οργανώσουν καλύτερα την εκστρατεία τους.Πολιτική