SelectedΠολιτική

Μητσοτάκης: Σε ευάλωτες ομάδες και χαμηλοσυνταξιούχους τα 300 εκατ. από την έκτακτη εισφορά των εταιρειών διύλισης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε συνέντευξη στον Real FM και στον Νίκο Χατζηνικολάου.

Κίνηση κοινωνικής δικαιοσύνης με πολιτική και ηθική νομιμοποίηση χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, την επιβολή έκτακτης φορολογίας ύψους 33% στα «πολύ υψηλά κέρδη των διυλιστηρίων», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM και στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου.

«Κοντά στα 300 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν στη στήριξη ευάλωτων ομάδων»

«Πρόκειται για μία δίκαιη απόφαση λόγω των πολύ υψηλών κερδών ως αποτέλεσμα σημαντικών αλλαγών στην διεθνή αγορά πετρελαιοειδών. Τα έσοδα, που αναμένεται να είναι μικρότερα από τα αντίστοιχα του 2022, κοντά στα 300 εκατομμύρια ευρώ θα κατευθυνθούν στη στήριξη του Προϋπολογισμού και ασφαλώς στη στήριξη ευάλωτων ομάδων στο τέλος του έτους και δη εκείνων των χαμηλοσυνταξιούχων, που δεν έχουν δει αύξηση λόγω της προσωπικής διαφοράς», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, που ξεκαθάρισε πως «δεν δημεύουμε τα κέρδη και δεν τιμωρούμε την επιχειρηματικότητα».

«Πρέπει να περάσουμε και σε μειώσεις προϊόντων στο ράφι»

Στο μέτωπο της ακρίβειας ο πρωθυπουργός επέμεινε πως μετά την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, πρέπει να περάσουμε και σε μειώσεις προϊόντων στο ράφι και, απευθυνόμενος στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης που εισηγούνται πρόσκαιρη μείωση του ΦΠΑ, επεσήμανε ότι πρέπει να μας πουν «πότε θα αυξήσουν εκ νέου τον ΦΠΑ».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι πήραμε μία σημαντική απόφαση να μονιμοποιήσουμε το μειωμένο ΦΠΑ στα ταξί και στον καφέ, όταν πρόκειται για take away και delivery και διεμήνυσε ότι «όλοι πρέπει να αντιληφθούν ότι η ακρίβεια υπονομεύει την κοινωνική συνοχή». Ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι η ο αγώνας για τη στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος και για την αύξηση των μισθών είναι διαρκής και τόνισε χαρακτηριστικά:

«Το αποτέλεσμα θα το κρίνουμε σε δύο με τρεις μήνες από τώρα, θα αρχίσουμε να βλέπουμε κάποιες μειώσεις τιμών είμαι σίγουρος, θα κάνουμε και μια συζήτηση με τους μεγάλους παίκτες στην αγορά, είναι σαφές ότι σε ευρωπαικό επίπεδο υπάρχει ζήτημα με τις πολυεθνικές. Εάν χρειαστεί να δημοσιοποιήσω, αυτά που κάνουν και να υποστούν το κόστος της φήμης και όχι του προστίμου δεν θα διστάσω να το κάνω».

Για αλλαγές στη φορολογία των ελευθέρων επαγγελματιών

Αναφορικά με τη φορολογία των ελευθέρων επαγγελματιών, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι δεν θα αλλάξει η κεντρική φιλοσοφία της πολιτικής απόφασης, υπενθύμισε πως είχε προαναγγελθεί προεκλογικά, διευκρίνισε, πάντως, ότι «εάν έχουν υπάρξει αδικίες, όπως λόγου χάρη στο οικογενειακό εισόδημα αυτές θα τις δούμε», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς σχετικά, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι δεν παρουσιάζει ρεαλιστική εναλλακτική πρόταση παρά μόνον «κλισέ, τσιτάτα και προσωπικές φιλοδοξίες» και προκάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να προσέλθει στην αρμόδια επιτροπή στη Βουλή και να παρουσιάσει το οικονομικό του πρόγραμμα σε αντιπαράσταση με τον υπουργό Οικονομικών. «Ελπίζω πως θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση», είπε για τον Στέφανο Κασσελάκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για την υπόθεση Λύτρα ο πρωθυπουργός σχολίασε ότι εκ των υστερών δικαιώθηκε η παρέμβαση της ηγεσίας του Αρείου Πάγου και επέμεινε πως η καλύτερη κατανομή προσωπικού θα συμβάλλει στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες.

Για ελληνοτουρκικές σχέσεις
«Δεν είμαι αφελής, δεν αλλάζει ο πυρήνας της τουρκικής πολιτικής από τη μία στιγμή στην άλλη, ας κρατήσουμε όμως ότι δεν έχουμε παραβάσεις και παραβιάσεις, έχουμε μία συμφωνία για τη βίζα εξπρές στα ελληνικά νησιά, ενώ για πρώτη φορά υπάρχει κινητικότητα στη Θεολογική της Χάλκης, ακολουθούμε μία πολιτική αυτοπεποίθησης με καλή διάθεση, χωρίς καμία δόση αφέλειας», σημείωσε ο πρωθυπουργός για τα ελληνοτουρκικά.

Τα Σκόπια να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να παίζουν με την Αθήνα
Για τις προκλήσεις της νέας ηγεσίας της Β. Μακεδονίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν γίνεται να συνεχίσουμε έτσι και ο πρωθυπουργός της Β. Μακεδονίας θα βρεθεί σε μία πολύ άβολη θέση εάν επιμείνει όταν συναντηθούμε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Βεβαίως και θα θέσω το ζήτημα και θα έχουμε πολλούς συμμάχους. Τα Σκόπια πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να παίζουν με την Αθήνα σε αυτό το θέμα».

Τέλος, ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι στόχος της Αθήνας είναι ο Φρέντυ Μπελέρης να μπορέσει να ορκιστεί ευρωβουλευτής στο Στρασβούργο στα μέσα Ιουλίου.

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης του Κ. Μητσοτάκη
Για μειωμένο ΦΠΑ και τη συνεισφορά στα υπερκέρδη διυλιστηρίων

Η έκτακτη συνεισφορά στα διυλιστήρια θα είναι κοντά 300 εκατ. ευρώ και θα πάει στη στήριξη ευάλωτων συμπολιτών μας.
Η ενίσχυση θα δοθεί τα Χριστούγεννα, ειδικά σε συνταξιούχους που δεν είδαν αύξηση από την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς.
Πήρα μια σημαντική απόφαση για μονιμοποίηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ στα ταξί ώστε να στηρίξουμε τη μετακίνηση μέσω ταξί και να μην υπάρξει αύξηση στα κόμιστρα.
Το ίδιο κάνουμε και για τον καφέ που θα πάρει ο εργαζόμενος που θα πηγαίνει στη δουλειά του και για το delivery.
Αυτοί που υπόσχονται μείωση στον συντελεστή ΦΠΑ θα πρέπει να μας πουν πότε θα τον ξαναυξήσουν.
Χθες τόνισα την ανάγκη να συμβάλουν όλοι, και οι επιχειρήσεις, να αντιληφθούμε ότι η ακρίβεια υπονομεύει την κοινωνική συνοχή και να κάνουν και οι επιχειρήσεις μια προσπάθεια να μειωθούν οι τιμές.
Για μισθούς

Ήδη σε έναν βαθμό έχουν αυξηθεί οι μισθοί, αλλά η αύξηση έχει απορροφηθεί από την ακρίβεια.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε πού ήμασταν το 2019 και πόση έμφαση δίνεται στην αύξηση των ονομαστικών μισθών.
Ήδη αυξήθηκαν ο κατώτατος και ο μέσος μισθός.
Οι επιχειρήσεις αναγκάζονται να δώσουν μεγαλύτερους μισθούς για να προσεγγίσουν εργαζόμενους.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ανοιχτή πρόσκληση από τον ΥΠΟΙΚ να πάει στην επιτροπή της Βουλής και με το ΓΛΚ να συζητήσουμε το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Αναμένω την απάντησή του.
Για την Ακροδεξιά σε Ευρώπη και Ελλάδα

Είμαστε κοντά στην επίτευξη συμφωνίας, εκτιμώ πως η Φον ντερ Λάιεν θα είναι πρόεδρος και θα ρυθμιστεί η συμφωνία για τους επιτρόπους.
Έχουμε αρκετές ψήφους για μπορέσουν να την εκλέξουμε και να μη γίνουν πολιτικές συμφωνίες με τα κόμματα δεξιά του ΕΛΚ.
Προβληματισμός για την Ακροδεξιά στη Γαλλία και στη Γερμανία.
Θα έβλεπα πολύ θετικά μια συζήτηση στην επιστροφή στις ρίζες των πολιτικών του Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Έλεγε πως τον ενδιέφερε να δίνει λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας.
Αυτή τη στρατηγική υπηρέτησα
Είναι μια συνταγή που άνοιξε τη ΝΔ και έφερε συμπολίτες στη ΝΔ, δεν θα γυρίσει σε επιλογές περιχαράκωσης.
Ενδοοικογενειακή βία

Έχουμε κάνει πολλές αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα για να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις όπως η ενδοοικογενειακή βία, και δικαιωθήκαμε.
Πλέον οι γιατροί και χωρίς την ομολογία του θύματος μπορούν να κάνουν καταγγελία. Αυτό έγινε και βγήκε το περιστατικό στη δημοσιότητα.
Αυτή τη στιγμή κάθε μέρα γίνονται συλλήψεις για φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας.
Μόνο το ΑΤ Ομόνοιας πραγματοποίησε πάνω από 200 συλλήψεις από την αρχή του έτους.
Η δολοφονία της Γρίβα ήταν γροθιά στο στομάχι.
Θα ανακοινωθούν και άλλες πρόσθετες διατάξεις από τον υπουργό Δικαιοσύνης.
Για πρώτη φορά οι γυναίκες ξέρουν ότι μπορούν να μιλήσουν και να έχουν προστασία.
Το panic button έχει σώσει ζωές.
Περί ασφάλειας

Είναι μια διαρκής προσπάθεια και συνδέεται με την καλύτερη κατανομή του προσωπικού της Αστυνομίας. Στη Δυτική Αττική έχει αυξηθεί η παρουσία αστυνομικών στον δρόμο.
Στη Θεσσαλονίκη, μέχρι να λειτουργήσει το μετρό, προσθέσαμε τροχονόμους.
Έχουμε πάρει, σιωπηλά, προσωπικό από τη φύλαξη επωνύμων.
Η συνολική εικόνα θα αρχίσει ήδη να βελτιώνεται, τα στοιχεία δεν είναι τόσο άσχημα, υπάρχει μια βελτίωση, αλλά δεν μας αρκεί.
Για φορολογία ελεύθερων επαγγελματιών

Δεν θα αλλάξει η κεντρική φιλοσοφία αυτής της κεντρικής απόφασης
Κανένας ελεύθερος επαγγελματίας δεν προσδοκά το εισόδημά του να είναι στον κατώτατο μισθό
Είχαμε πει προεκλογικά ότι θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τη φοροδιαφυγή
Εχω ζητήσει από το υπουργεία αν μπορούν να γίνουν βελτιώσεις, να γίνουν, αλλά δεν θα αλλάξει αυτή η φιλοσοφία της πολιτικής
Για τον ανασχηματισμό

Το σκεπτικό είναι πάντα το ίδιο
Αξιολογήσαμε το εκλογικό αποτέλεσμα, οι πολίτες έστειλαν ένα μήνυμα κυρίως με την αποχή
Οι πολίτες είπαν δεν μας κέρδισε το 20 ή το 3ο κόμμα και μας έδωσαν μία δεύτερη ευκαιρία
Μας είπαν σας εμπιστευόμαστε αλλά με ένα αστερίσκο
Οι αλλαγές προσώπων αυτό σηματοδοτούν ότι κάποιος νέος υπουργός μπορεί να φέρει αποτελέσματα ταχύτερα
Ηδη από τον νέο ΥΠΕΣ ζήτησα επιτάχυνση των διαδικασιών του ΑΣΕΠ
Βάλαμε ένα τεστ δεξιοτήτων για να μπορούν οι υποψήφιοι να ανταποκριθούν
Μην έχουμε αμφιβολίες ότι υπήρχαν και πολιτικά κριτήρια για τους διοικητές. Αυτό πάμε να αλλάξουμε και αυτά δημιουργούν συγκρούσεις και αντιστάσεις
Με απλές κινήσεις μπορούμε να μειώσουμε τη γραφειοκρατία και να επισπεύσουμε τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ
Εχουμε έτοιμους 1200 δημόσιους υπαλλήλους τεχνολογικής εκπαίδευσης και ακολουθούν 4000 πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και πρέπει να πάνε να αναλάβουν και λόγω γραφειοκρατίας καθυστερούν να αναλάβουν δουλειά, αυτό θα το αλλάξουμε
Για κεντροαριστερά

Είναι σημαντικό για κάθε κυβέρνηση να έχει απέναντι της μία σοβαρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση και η αλήθεια είναι ότι αυτό δεν το έχουμε δει.
Αντίθετα έχω δει μία επιστροφή στις χειρότερες ημέρες της τοξικότητας και αυτό φάνηκε και στις κάλπες
Αυτή η συζήτηση δεν αφορά μόνο τα πρόσωπα αλλά και τις πολιτικές
Το 2016 με ψήφισαν γιατί κόμισα μία σοβαρή πρόταση, όχι γιατί είμαι ψηλός ή τους αρέσει το μαλλί μου
Βλέπω πολλές προσωπικές φιλοδοξίες και περισσότερους μνηστήρες από όσους είχε η Πηνελόπη
Πρέπει η αντιπολίτευση να μπορεί προτείνει πράγματα και γίνει συζήτηση
Εθνικά θέματα

είχαμε μία μεγάλη αύξηση των ροών πέρυσι, είμαστε σημαντικά μειωμένοι από τότε. Αυτή τη στιγμή έχουμε πολύ χώρο στις δομές και έχουμε αποτροπή στις θάλασσές μας και οι διακινητές αλλάζουν ξανά τον τρόπο πρακτικών τους
Η συνεργασία με την Τουρκία εξακολουθεί να λειτουργεί καλά
Δεν έχουμε πλέον παραβιάσεις, έχουμε μία καλή συμφωνία με τη βίζα εξπρές, έχουμε κινητικότητα για τη σχολή της Χάλκης
Η πολιτική είναι πολιτική αυτοπεποίθησης και χωρίς καμία αφέλεια
Δεν γίνεται να συνεχίσουμε έτσι με τη Βόρεια Μακεδονία και ο πρωθυπουργός της θα βρεθεί σε πολύ άβολη θέση αν συνεχίσει έτσι. Θα θέσω το θέμα στο ΝΑΤΟ και θα έχω και πολλούς συμμάχους. Θα καταλάβουν τα Σκόπια ότι δεν μπορούν να παίζουν με την Αθήνα
Η Βόρεια Μακεδονία θα έχει σοβαρά θέματα όχι μόνο με την Ελλάδα, αλλά και με τις χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ
Θέλω ο Φρέντη Μπελέρη να πάει να ορκιστεί στο Ευρωκοινοβούλιο
Νέα μέτρα για την ακρίβεια

Το αποτέλεσμα θα το κρίνουμε σε 2-3 μήνες από τώρα
Θα αρχίσουμε να βλέπουμε περισσότερες μειώσεις τιμών, είμαι αρκετά σίγουρος
Θα θέσουμε τους παίκτες της αγοράς προ των ευθυνών τους
Η φήμη έχει σημασία για τις εταιρείες και μετά τα πρόστιμα
θα επιμείνω για τις πολυεθνικές
Υπάρχει ζήτημα και αν χρειαστεί θα το ξαναπώ να δημοσιοποιήσω αυτά που κάνουν και να υποστούν το κόστος της φήμης
Είναι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι με επενδύσεις στη χώρα αλλά αν κρίνουμε πως πρέπει να κάνουμε παρεμβάσεις θα τις κάνουμε για να δούμε αποκλιμάκωση των τιμών
Το λάδι είναι χρηματιστηριακό αγαθό, αλλού όμως έχουμε περιθώρια για να κάνουμε παρεμβάσεις
Η ακρίβεια είναι το πρώτο θέμα και είναι το πρώτο θέμα για εμένα
Οταν αρχίσω να βλέπω μειώσεις τιμών θα είμαι ικανοποιημένος
Δεν θα γυρίσουμε στις τιμές προ τριετίας, αλλά ούτε οι μισθοί είναι ίδιοι προ τριετίες, αλλά θα δούμε αποκλιμάκωση.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Selected