Πολιτική

Μητσοτάκης: Σκληρά διλήμματα και στοχευμένες παροχές στην τελική ευθεία προς τις κάλπες

Την ημέρα που δύο ακόμη δημοσκοπήσεις (της Opinion poll και της Rass) επιβεβαίωναν την πολιτική κυριαρχία του πρωθυπουργού και την εδραιωμένη πρωτοκαθεδρία της κυβερνητικής παράταξης στην πρόθεση ψήφου των πολιτών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθετε και πάλι μετ΄ επιτάσεως τα διλήμματα των επερχόμενων εκλογών τα οποία διάνθισε με στοχευμένες νέες παροχές.

Μετά τους γιατρούς του ΕΣΥ, οι αποδοχές των οποίων αυξήθηκαν με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τις προηγούμενες μέρες στη Βουλή, από την Τρίπολη, όπου περιόδευσε χθες ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη Δευτέρα εφάπαξ ενίσχυση για τους ένστολους της Αστυνομίας και του Λιμενικού.

«Με δεδομένη την 24ωρη αυξημένη αστυνόμευση, με δεδομένη την επιτυχή αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, με δεδομένη τη μεγάλη πλάτη που έβαλαν οι ένστολοί μας όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια, χορηγούμε εφάπαξ ενίσχυση 600 ευρώ οριζόντια σε όλους τους ενστόλους της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Δικαιολογώντας αυτή την ανακοίνωση ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για «ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης της πολιτείας». Όπως εξήγησε, πρόκειται για μια διπλή επιδίωξη της κυβέρνησης: «την ίδια ώρα που αμύνεται σε δυσκολίες να μπορεί να εφαρμόζει τις δεσμεύσεις της. Και ενώ εξαντλεί κάθε δυνατότητα να στηρίξει την κοινωνία να μη χάνει, να μη χάνουμε ποτέ τη δημοσιονομική ισορροπία που μας επιτρέπει ακριβώς να παρέχουμε αυτή τη στήριξη».

Η μεταρρύθμιση του ΕΣΥ και οι αυξήσεις

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για την μεταρρύθμιση του ΕΣΥ που ψηφίστηκε, εν μέσω αντιδράσεων της αντιπολίτευσης, τις προηγούμενες ημέρες στη Βουλή και συνοδεύτηκε από αυξήσεις στους μισθούς 20.000 γιατρών που φθάνουν στο 10%. «Είναι αλήθεια πως οι γιατροί μας σήμερα στα νοσοκομεία δεν έχουν τις απολαβές που θα έπρεπε», είπε. «Ας αναγνωρίσουμε αυτήν τη μεγάλη πραγματικότητα. Πολλοί είτε φεύγουν στο εξωτερικό, είτε προτιμούν τον ιδιωτικό τομέα. Αν συνεχιστεί αυτό, θα έχει τραγικές επιπτώσεις για τις υπηρεσίες της δημόσιας υγείας».

«Ήταν συνεπώς υποχρέωσή μας να αυξήσουμε τις αποδοχές των γιατρών κι αυτό ακριβώς κάνουμε», ανέφερε. Σημείωσε μάλιστα ότι όλες οι αυξήσεις στους μισθούς και στα επιδόματά τους που θα είναι αναδρομικές από 28 Ιουνίου του 2022 και επιπλέον τον Ιανουάριο θα υπάρξει και νέα προσαύξηση του επιδόματος όσων υπηρετούν σε ΜΕΘ, στα ΤΕΠ, στο ΕΚΑΒ, αλλά και στους αναισθησιολόγους των αναισθησιολογικών τμημάτων.

Σε σχέση με τις πρόσφατες αλλαγές ανέφερε: «Δώσαμε τη δυνατότητα οι γιατροί πλήρους απασχόλησης στο Δημόσιο να μπορούν υπό όρους που δεν επηρεάζουν την εργασία τους να λειτουργούν και ως ιδιώτες γιατροί. Κι έχω ακούσει πολλά γι’ αυτήν την επιλογή, θα το πω όμως ξεκάθαρα, όπως το αισθάνομαι και όπως το είπαν πολλοί γιατροί που παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο ΕΣΥ».

Και συμπλήρωσε: «Τιμώ τους γιατρούς του ΕΣΥ, ειδικά αυτούς οι οποίοι ανθίστανται στον πειρασμό να μετακινηθούν στον ιδιωτικό τομέα με πολλά περισσότερα χρήματα. Χωρίς όμως μια τέτοια απόφαση θα χάναμε ακόμα περισσότερους καλύτερους γιατρούς στο ΕΣΥ. Και αναρωτιέμαι αν αυτό δεν θα ήταν υποβάθμιση. Αναρωτιέμαι αν δεν πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, για να συγκρατήσουμε τη διαρροή καλών γιατρών από τα νοσοκομεία μας με κίνητρα, ώστε να γίνουν περισσότεροι».

Κάνοντας έναν ευρύτερο απολογισμό των μέτρων που παίρνει η κυβέρνησή του για την στήριξη των εισοδημάτων πρόσθεσε:

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική