Πολιτική

Μητσοτάκης στην Corriere Della Sera: Να σταματήσει η Ευρώπη να κρύβει το κεφάλι της στην άμμο για το μεταναστευτικό

Είναι ευρωπαϊκό ζήτημα τονίζει ο πρωθυπουργός – Λάθος το γαλλικό βέτο σε Σκόπια, Αλβανία - «Αν συγκρίνουμε την Ελλάδα με τις άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης, αυτό που έχει σημασία είναι ότι κυβερνάει ένα κόμμα με ισχυρή πλειοψηφία στη Βουλή και αποφασισμένο να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις»

Μήνυμα στην Ευρώπη ότι θα πρέπει να επιταχύνει όσον αφορά το μεταναστευτικό τονίζοντας ότι «δεν είναι μόνο θέμα χρημάτων» στέλνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην ιταλική Corriere Della Sera.

«Υπάρχει ανάγκη μεταρρύθμισης της συμφωνίας του Δουβλίνου και να βρεθεί ένα πλαίσιο επιμερισμού του βάρους της διαχείρισης των αιτήσεων χορήγησης ασύλου. Έχουμε κοινούς κανόνες δεν υπάρχει λόγος η διαχείριση να γίνεται μόνο στην Ελλάδα ή την Ιταλία» προσθέτει και συμπληρώνει ότι «η Ευρώπη πρέπει να πρστατεύσει τα εξωτερικά σύνορά της με ισχυρότερη δύναμη Frontex.

Ερωτηθείς για την κατάσταση στα κέντρα φιλοξενίας ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει ότι «έχουμε επιταχύνει τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου και δημιουργούμε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα. Με την κατάσταση να έχει γίνει πολύ δύσκολη πήραμε μια πολιτική απόφαση να μετακινήσουμε 20.000 ανθρώπους από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα. Αλλά η Ευρώπη πρέπει να σταματήσει να κρύβει το κεφάλι της στην άμμο και να προσποιείται ότι είναι ελληνικό, ιταλικό ή ισπανικό πρόβλημα. Είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα».


cori-1

Στην ερώτηση, δε, αν η Ευρώπη έχει δώσει μεγάλη προσοχή στην Ιταλία και όχι στην Ελλάδα όσον αφορά το μεταναστευτικό ο πρωθυπουργός απαντά: «Ξεκάθαρα ναι».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντά και στις αιτιάσεις ότι έχει παραδώσει τη διαχείριση του μεταναστευτικού στην δεξιά πλευρά της παράταξής του λέγοντας ότι «το άτομο που διαχειρίζεται τα θέματα αυτά (ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης) προέρχεται από τους σοσιαλιστές. Εγώ είμαι κεντρώος και πιστεύω ότι όσοι έχουν το δικαίωμα να ζουν στην Ελλάδα και όσοι θέλουν να κάνουν την Ελλάδα πατρίδα τους είναι ευπρόσδεκτοι ανεξάρτητα από το χρώμα του δέρματός τους ή τη χώρα καταγωγής τους».

«Στις παρελάσεις είμαι περήφανος να βλέπω ένα μαύρο κορίτσι να σηκώνει την Ελληνική σημαία, ένα σύμβολο που δίνεται στον καλύτερο μαθητή. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε ανοιχτοί σε όλουςς. Εμείς είμαστε αυτοί που βάζουν κανόνες για το ποιος μπορεί να φτάσει εδώ. Δεν πιστεύω ότι είμαι δεξιός ή ξενοφοβικός όσον αφορα αυτό. Είμαι πολύ ειλικρινής και ξεκάθαρος για τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

Ο κ. Μητσοτάκης ερωτάται και για το γαλλικό βέτο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Σκοπίων και Αλβανίας στην τελευταία σύνοδο κορυφής της ΕΕ κάνοντας λόγο για «λάθος». «Θα υπάρξει πίεση στη Γαλλία να επανεξετάσει τη στάση της. Η κυβέρνηση στο Παρίσι προτείνει ένα σχέδιο για αναμόρφωση των ενταξιακών διαδικασιών και υπάρχουν μερικά σημαντικά στοιχεία στην πρόταση Μακρόν. Αλλά αν δει κανείς την πλήρη εικόνα, το πάγωμα της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων αποτελεί αποσταθεροποιητικό παράγοντας για τα Βαλκάνια».

Όσον αφορά την οικονομία ο κ. Μητσοτάκης τονίζει ότι «προτεραιότητα είναι να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα θα αφήσει πίσω της την κρίση και θα πετύχει τη βιώσιμη ανάπτυξη. Θέλουμε νε μειώσουμε φόρους, να στήριξουμε την αγοραστική δύναμη των πολιτών και να κάνουμε την χώρα ελκυστική στις ξένες επενδύσεις. Θέλουμε να πετύχουμε σημαντικά υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, πράγμα που δεν έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση

Ο πρωθυπουργός λέει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2020 προσθέτοντας ότι «θα το σεβαστούμε φέτος και του χρόνου παρά τις μειώσεις των φορολογικών βαρών στις οποίες έχουμε ήδη προχωρήσει».

«Διευρύνουμε τη φορολογική βάση και προωθούμε τις ηλεκτρονικές πληρωμές» προσθέτει ο κ. Μητσοτάκης και σημειώνει ότι αυτό που λέει στους συνομιλητές του είναι ότι «θα επαναφέρω την αξιοπιστία, θα δείξω ότι είμαι σοβαρός όταν μιλάω για μεταρρυθμίσεις και του χρόνου θα συζητήσουμε τη μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2021 και το 2022».

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι υπάρχει χώρος για συναίνεση στην Ευρώπη για τον στόχο αυτό ο κ. Μητσοτάκης τόνιζει ότι «ο στόχος του 3,5% δεν βγάζει νόημα σήμερα. Αλλά τώρα έχουμε χαμηλότερα επιτόκια και μεγαλύτερη ανάπτυξη από όταν τέθηκαν αυτοί οι στόχοι. Και υπάρχει και ένας επιπλέον πολιτικός λόγος: δεν υπήρχε εμπιστοσύνη στην προηγούμενη κυβέρνηση, υπάρχει αρκετή για τη δική μου. Δεν θα ρισκάρουμε επιστροφή στη δημοσιονομική απειθαρχία».

Ο πρωθυπουργός παρουσιάζεται, επίσης, κατηγορηματικός ότι δεν τίθεται από κανέναν το ερώτημα εξόδου από το ευρώ. «Αν συγκρίνουμε την Ελλάδα με τις άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης, αυτό που έχει σημασία είναι ότι κυβερνάει ένα κόμμα με ισχυρή πλειοψηφία στη Βουλή και αποφασισμένο να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Μια αντι-λαϊκίστικη κυβέρνηση» προσθέτει με νόημα.

Στο ίδιο κλίμα ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι «εκλέχτηκα ως αντι-λαϊκιστής. Ήθελα να κερδίσω τους λαϊκιστές. Όταν το 2015 και το 2016 ορισμένοι έλεγαν ότι ο Τσίπρας θα μείνει για πάντα στην ηγεσία της Ελλάδας εγώ είχα πει: Θα δείτε, οι λαϊκιστές είναι ανίκανοι, δεν έχουν λύσεις και κάποια στιγμή οι Έλληνες θα το καταλάβουν. Η Ελλάδα έχει υποφέρει αλλά τώρα βγαίνει από την κρίση και έχει μια μεταρρυθμιστική κυβέρνηση».

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική