Πολιτική

Μητσοτάκης στην ΕΡΤ: Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει διαχείριση της ήττας του – Η νέα μας κυβέρνηση θα έχει πολλά νέα πρόσωπα

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και τον Γιώργο Κουβαρά. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη βοήθεια της Ελλάδας στην Τουρκίας, εκτιμώντας ότι δεν θα ακυρωθεί ο τουρκικός αναθεωρητισμός. Ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει άλλο πακέτο στήριξης έως τις εκλογές, ενώ καταλόγισε υποκρισία στην αξιωματική αντιπολίτευση σε ό,τι αφορά τη στάση της στο θέμα των πλειστηριασμών, σημειώνοντας εμφατικά ότι το νομικό πλαίσιο είναι δικό της κυβερνητικό έργο. Ο κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στα σενάρια των μετεκλογικών συνεργασιών.

«Για εμάς ήταν μια κίνηση ανθρωπισμού αυτή. Δεν εξυπηρετούσε σε σκοπιμότητες εξωτερικής πολιτικής», τόνισε, ενώ σε ερώτηση, αν μπορεί αυτή η τραγωδία να αποτελέσει αφορμή για μια νέα εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και αν θα αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες, επανέλαβε πως είμαστε γειτονικές χώρες και πρέπει να μάθουμε να ζούμε και να επιλύουμε ειρηνικά τα προβλήματά μας. Πρόσθεσε πως υπό προϋποθέσεις ο σεισμός αυτός, μέσα από την ανείπωτη καταστροφή που προξένησε, θα μπορούσε να είναι μία ευκαιρία επαναπροσδιορισμού των σχέσεων Ελλάδος και Τουρκίας.

«Υπό προϋπόθεση, και επαναπροσδιορισμό των σχέσεων Τουρκίας και Δύσης συνολικά. Αυτό, όμως, είναι κάτι το οποίο εναπόκειται στην τουρκική ηγεσία. Δεν πιστεύω ότι οι χώρες αλλάζουν πολιτική έτσι, από τη μία στιγμή στην άλλη, ούτε ότι θα ακυρωθεί από τη μία στιγμή στην άλλη ο τουρκικός αναθεωρητισμός. Πιστεύω ότι δημιουργήθηκε ένα κλίμα ψυχολογικής ταύτισης, θα έλεγα, μεταξύ των δύο λαών, το οποίο είναι σημαντικό. Και χρέος μας, και χρέος μου προσωπικά, είναι να το αξιοποιήσω», ανέφερε και σημείωσε πως σε ευρωπαϊκό επίπεδο έθεσε την ανάγκη πιο ενεργής στήριξης στην Τουρκία.

Για το ενδεχόμενο συνάντησής του με τον Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε πως ο ίδιος δεν έκλεισε την πόρτα του διαλόγου στην Τουρκία και πως ήταν ο Τούρκος Πρόεδρος που έλεγε «Μητσοτάκης γιοκ». Παράλληλα επανέλαβε για το θέμα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο πως δεν έχουμε καταφέρει να επιλύσουμε, αλλά μπορούμε να συνυπάρχουμε, να συνεργαζόμαστε σε άλλα πεδία πολιτικής.

«Και πάντως να μην υπάρχει αυτή η τοξικότητα, η οποία δηλητηριάζει τελικά την αντίληψη των λαών. Αλλά, όπως είδατε, αυτό δεν είχε τελικά επίπτωση ούτε στον ελληνικό ούτε στον τουρκικό λαό», τόνισε.

Ερωτηθείς αν εκτιμά πως θα αναβληθούν οι τουρκικές εκλογές απάντησε: «Δεν είμαι σε θέση να το γνωρίζω αυτό. Αυτό το οποίο ξέρω είναι ότι το τουρκικό Σύνταγμα προβλέπει αναβολή των εκλογών μόνο σε ακραίες περιπτώσεις, περιπτώσεις πολέμου. Και δεν γνωρίζω αν αυτή τη στιγμή υπάρχει συνταγματικό «πάτημα» για τον Τούρκο Πρόεδρο να αναβάλει τις εκλογές. Αλλά αυτό αφορά την Τουρκία, δεν αφορά εμάς, ούτε τους δικούς μας σχεδιασμούς».


Συνέντευξη Κ. Μητσοτάκη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και στον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική