15 Ιουλίου 2020

Μητσοτάκης στην Κίνα: Με τρίπτυχο εξωστρέφεια, αυτοπεποίθηση, επενδύσεις το μήνυμα στο επιχειρηματικό φόρουμ

Σήμερα η συνάντηση με τον Σι Τζινπίνγκ – Βασικός στόχος του πρωθυπουργού είναι η προσέλκυση επενδύεων από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη

Κομβικής σημασίας συναντήσεις και ομιλίες περιλαμβάνει το σημερινό πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κίνα. Πρώτιστο μέλημα του πρωθυπουργού είναι η προσέλκυση επενδύσεων από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη και η περαιτέρω τόνωση των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Εξωστρέφεια, αυτοπεποίθηση, επενδύσεις: αυτές οι λέξεις βρίσκονται στον πυρήνα των τοποθετήσεων του κ. Μητσοτάκη, που θα επιχειρήσει να στείλει νέο ηχηρό μήνυμα στη διεθνή κοινότητα ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει οριστικά σελίδα μετά από τη δεκαετή οικονομική κρίση.

Το πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη στη Σαγκάη ξεκινά με την ομιλία του σε ελληνοκινεζικό επιχειρηματικό φόρουμ με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 60 Ελλήνων και δεκάδων Κινέζων επιχειρηματιών. Στόχος είναι να τονώσει το ήδη αυξημένο ενδιαφέρον για περαιτέρω ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας με νέες επενδύσεις ή επέκταση των υφιστάμενων και στις δυο χώρες.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός τόσο στο επιχειρηματικό φόρουμ όσο και στα εγκαίνια της διεθνούς έκθεσης China International Import Expo την Τρίτη, όπου η Ελλάδα είναι μία από τις τιμώμενες χώρες, θα δείξει το νέο πρόσωπο της χώρας διαβεβαιώνοντας ότι δικαίως παρουσιάζεται ως ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις.

Η επέκταση της επένδυσης της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά στη βάση μιας ρεαλιστικής νέας συμφωνίας, οι συναντήσεις με τους επικεφαλής των κινεζικών κολοσσών ZTE και AliBaba, και οι επαφές με τους επικεφαλής της Τράπεζας της Κίνας και της Εμπορικής και Βιομηχανικής Τράπεζας της ασιατικής αυτής χώρας καταδεικνύουν τη σημασία αυτής της τετραήμερης επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Σαγκάη.

Και όλα αυτά μέσα σε ένα ιδιαίτερα θερμό κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών, κάτι που αναμένεται να επιβεβαιωθεί και στη συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. Η συνάντηση με τον πρόεδρο της Κίνας θεωρείται ιδιαιτέρως σημαντική, καθώς η περαιτέρω τόνωση στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, θα επιφέρει αύξηση των επενδύσεων και της συνεργασίας σε επιχειρηματικό επίπεδο.Πολιτική