SelectedΠολιτική

Μητσοτάκης στην πρώτη συνέντευξη μετά τις ευρωεκλογές: «Είναι καλύτερα που πήραμε τώρα το μήνυμα, θα κάνω διορθωτικές κινήσεις» -Δείτε live

Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha και στον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ δίνει αυτήν την ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να δώσει απαντήσεις ως προς το μήνυμα που έλαβε στις ευρωεκλογές, αλλά και το στίγμα των προθέσεών του σε σχέση με τον ανασχηματισμό που φημολογείται.

Δεν ήταν το αποτέλεσμα που περιμέναμε, καλύτερα που έστειλαν τώρα το μήνυμα οι πολίτες» είπε ξεκινώντας ο πρωθυπουργός. «Σας εμπιστευόμαστε, αλλά γίνετε καλύτεροι, πηγαίνετε καλύτερα» ήταν η αποκρυπτογράφηση του μηνύματος κατά τον κ. Μητσοτάκη.

Αναλυτικά, σημεία της συνέντευξης του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Για την εντολή της ευρωκάλπης

Δεν θα έχουμε ζήτημα πρόωρων εκλογών. Οι εκλογές θα γίνουν το 2027, έχουμε ισχυρή πλειοψηφία.

Για την αποχή

Υπάρχει κούραση, και πρέπει να δούμε πώς θα αυξήσουμε τη συμμετοχή. Για εμένα είναι οι έβδομες εκλογές από το 2019. Πέντε εθνικές κάλπες, δύο ευρωεκλογές, δύο αυτοδιοικητικές. Κουράστηκε ο κόσμος, δεν καταφέραμε να κινητοποιήσουμε την ευρωπαϊκή διάσταση, και κάποιοι που είπαν «δεν θα χαλάσω το Σαββατοκύριακό μου»….

Για το πόθεν έσχες Κασσελάκη

Πρέπει να κάνουμε καλύτερη επικοινωνιακή δουλειά σε βάθος 5ετίας για την Ευρώπη, για το τι γίνεται εκεί.

Όλοι έτρεξαν, εγώ έτρεξα πολύ, κάποιοι ίσως λιγότερο, αυτό θα το αξιολογήσω εγώ. Απεδείχθη ότι θα μπορούσαμε να τρέξουμε περισσότερο. Χρέος μου να γυρίσω όλη την Ελλάδα. Για το πόθεν έσχες, δεν ανοίξαμε εμείς αυτή τη συζήτηση. Αν ο κ. Κασσελάκης το είχε δώσει πριν έξι μήνες, ως όφειλε, δεν θα υπήρχε αυτή η συζήτηση.

Για τη Βόρεια Ελλάδα

Είναι πιο συμπυκνωμένη η δύναμη στη Βόρεια Ελλάδα, στην οποία έχω δώσει προσοχή. Εκεί εστιάζεται το πρόβλημα (σ,σ, για τα κόμματα της άκρας δεξιάς).

Για το 41%

Είναι η κοινοβουλευτική μας πλειοψηφία. Δεν υπάρχει πια σήμερα. Είδα τον κόσμο από πολύ ψηλά, είναι η ώρα να τον δούμε και από πιο χαμηλά, δεν είναι κακό αυτό. Σε ανύποπτο χρόνο έχω πει πως αξιολογώ τις συμπεριφορές.

Για την πολιτική αντιπαράθεση

Δεν αισθάνθηκα ότι ζητήματα όπως Τέμπη και υποκλοπές έπαιξαν ρόλο στο εκλογικό αποτέλεσμα. Δεν θεωρώ ότι ήταν καθοριστικά. Και ένας πολιτικός ο οποίος προέταξε τα ζητήματα Δικαίου, δεν κατάφερε να είναι πρώτος. Απέναντι σε έναν νέο και άπειρο πολιτικό ήρθε τρίτος και απέτυχε να έρθει δεύτερος όπως είχε θέσει στόχο.

Όταν πρέπει να φτιάξουμε νοσοκομεία, αυτό δεν είναι ιδεολογική πολιτική. Το ίδιο όταν αντιμετωπίζουμε μονοπωλιακές πρακτικές και ζητήματα της καθημερινότητας. Αυτά απασχολούν τον κόσμο.

Για την ακροδεξιά

Σταγόνα στον ωκεανό οι διαρροές προς τα δεξιά σε σχέση με αυτούς που δεν πήγαν να ψηφίσουν.

Ομόφυλα ζευγάρια

Δεν έχουμε κανένα απολύτως ζήτημα τεκνοθεσίας και αλλαγής στον εν λόγω νόμο. Και εγώ ίσωγς δεν μπόρεσα να το επικοινωνήσω όπως έπρεπε.

Κάναμε το δίκαιο και το σωστό, στενοχωρήσαμε παραδοσιακούς ψηφοφόρους.

Η ΝΔ υπέστη πολιτική ζημιά από τον νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Για ένα θέμα που αφορούσε πολύ λίγους συμπολίτες μας, συζητούσαμε επί έναν μήνα σαν να μην υπήρχε κάτι άλλο στην επικαιρότητα.

Ακρίβεια – Οικονομία

Ίσως χρησιμοποιήσαμε κάποιες φορές λάθος γλώσσα – για τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών. Μόνο σημειακές διορθώσεις για τον νόμο

Όχι στις κινήσεις πανικού για την ακρίβεια

Θα έλθουν νέες παρεμβάσεις για την ακρίβεια. Αρχίζουμε να βλέπουμε μία αποκλιμάκωση των τιμών, δεν είμαστε ικανοποιημένοι, πρέπει να το δούμε αυτό με πολύ μεγαλύτερη ένταση.

Εκλογές

Αποδοκιμάστηκε σύσσωμη η αντιπολίτευση. Έταξαν 45 δισ και πήραν 14%. Ο λαός αποκήρυξε τις εύκολες λύσεις, ξεράθηκαν τα λεφτόδεντρα, δεν προσφέρεται το έδαφος της πατρίδας μας για τέτοιου είδους φυτά.

Υπήρχαν πολίτες που δεν τους πείσαμε για το πόσο σημαντικές ήταν οι εκλογές, υπήρχαν όμως και πολίτες που ήθελαν να μας στείλουν νωρίτερα. Είχα πάρει τα μηνύματα, μιλούσα για την ακρίβεια, τις παθογένειες του βαθέως κράτους. Έβλεπα τα προβλήματα και πριν από την κάλπη.

Θέλω να αποδείξω με τον τρόπο μου ότι έλαβα το μήνυμα

Είναι καλύτερα που πήραμε τώρα το μήνυμα, θα κάνω διορθωτικές κινήσεις

Το αποτέλεσμα δεν ήταν το επιθυμητό.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Selected