Πολιτική

Μητσοτάκης στο Associated Press για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: Θέλουμε λύση αλλά το «δάνειο» δεν αποτελεί μέρος της

Ξεχωριστό κεφάλαιο στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Associated Press με μηνύματα προς την Τουρκία ενόψει των εκλογών στη χώρα, αποτέλεσε το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα και της προσπάθειας να επιστραφούν στην Ελλάδα.

Όπως δηλώνει ο Έλληνας πρωθυπουργός στο ΑΡ, η κυβέρνησή του διερευνά μια λύση «win-win», αποκλείει όμως οποιαδήποτε συμφωνία που θα περιλαμβάνει τη λέξη «δάνειο».

«Ποτέ δεν θα αναγνωρίσουμε ότι αυτά τα γλυπτά ανήκουν νόμιμα στο Βρετανικό Μουσείο» ξεκαθαρίζει χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι «πρέπει να είμαστε εποικοδομητικοί και να είμαστε καινοτόμοι, αν θέλουμε να βρεθεί μια λύση».

Ερωτηθείς για τις συζητήσεις που έγιναν τον περασμένο Φεβρουάριο με τον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφεύγει να σχολιάσει δημόσια το τι συζητήθηκε: «Θα έλεγα απλώς ότι, χωρίς να αλλάξουμε τη θεμελιώδη θέση μας σχετικά με την ιδιοκτησία των Γλυπτών, προσπαθούμε να διερευνήσουμε μια πιθανή πρόταση που θα είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές».

Σε νέα ερώτηση, δε, για το αν η Ελλάδα θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο να δει τα Γλυπτά του Παρθενώνα να επιστρέφονται ως δάνειο, ο κ. Μητσοτάκης απαντά κατηγορηματικά «όχι, όχι» και προσθέτει «η λέξη “δάνειο” δεν αποτελεί μέρος αυτού που θεωρώ ότι είναι μια win-win λύση».

Αν και ο πρωθυπουργός παραδέχεται ότι το θέμα έχει «παγώσει» λόγω της προεκλογικής περιόδου ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου, ωστόσο στέλνει το μήνυμα ότι «αν επανεκλεγούμε, επιδιώκω να ανακτήσω και πάλι τη δυναμική και να χτίσω πάνω στην πρόοδο που έχουμε κάνει».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε, τέλος, αν έθεσε το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα στην πρόσφατη συνάντησή του με τον βασιλιά Κάρολο και απάντησε ότι «δεν θα έφερνα ποτέ την Αυτού Μεγαλειότητα σε δύσκολη θέση. Σέβομαι πλήρως τον ρόλο του».

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική