Πολιτική

Μητσοτάκης: Θα συγκρουστώ με όσους συντηρούν την αισχροκέρδεια και την ακρίβεια

Την κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να συγκρουστεί με όσους αυξάνουν αδικαιολόγητα τις τιμές των προϊόντων, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που έδωσε στη Θεσσαλονίκη.

Ο πρωθυπουργός μίλησε συγκεκριμένα για προμηθευτές ή εμπόρους και τόνισε ότι θα γίνουν έλεγχοι, για να διαπιστωθεί εάν οι αυξήσεις τιμών είναι δικαιολογημένες.

Αναφέρθηκε μάλιστα ειδικά στο πρόβλημα που έχει η αγροτική παραγωγή της Θεσσαλίας, λέγοντας ότι μπορεί να επλήγη εκεί η αγροτική παραγωγή, αλλά τα οπωροκηπευτικά που παράγονται εκεί είναι λίγα και η θεομηνία δεν πρέπει να γίνει δικαιολογία για κάποιους να αυξήσουν τις τιμές.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός:

«Θα πολεμήσουμε με μέγιστη δυνατή αυστηρότητα την αισχροκέρδεια είτε αφορά προμηθευτές είτε εμπόρους. Θα επιμείνω στο ζήτημα και θα σας πω ότι έχουμε δυνατότητα να ερευνούμε αν οι αυξήσεις είναι δικαιολογημένες. Η αγροτική παραγωγή Θεσσαλίας επλήγη αλλά τα οπωροκηπευτικά που παράγονται εκεί είναι λίγα. Αν κάποιος πατήσει στην καταστροφή εκεί και αυξήσει τις τιμές θα τον βρούμε και θα τον τσακίσουμε.

Η προσπάθεια απαιτεί συγκρούσεις και είμαι έτοιμος να τις κάνω.

Δεν μπορείς να αυξάνεις κατά ένα ευρώ το προϊόν σου και μετά να λες ότι κάνω έκπτωση για να το ξανα πας στην αριχκή τιμή που είχες. Αυτό είναι κοροϊδία».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα νοικοκυριά είναι η ακρίβεια στο ραφι των σουπερ μαρκετ παρά το γεγονός ότι η χώρα εμφανίζει τους χαμηλότερους δείκτες πληθωρισμού. «Η ακρίβεια αντιμετωπίζεται με 3 τρόπους. Ο πρώτος – επιδερμικός – γίνεται με επιδόματα που εξακολουθούμε να δίνουμε αλλά δεν είναι δομική λύση. Δομική λύση είναι οι δύο πυλώνες για μόνιμη αύξηση του εισοδήματος. Με μόνιμη μείωση φόρων που έγινε το προηγούμενο διάστημα και μόνιμη αύξηση μισθών που τώρα τις κάνουμε.

Αύξηση μισθών δημοσίων υπαλλήλων, αύξηση συντάξεων και ξεπάγωμα τριετιών για εργαζόμενους ιδιωτικού τομέα

Ενας εργαζόμενος που του έλειπε μια ημέρα για να συμπληρώσει τριετία όταν πάγωσαν το 2012 τη μια ημέρα θα την πάρει 1.1.2024 και θα δεί αύξηση στον μισθό του

Όλα αυτά είναι σημαντικές παρεμβάσεις για μόνιμη στήριξη εισοδήματος. Κάποια στιγμή η ακρίβεια θα αποκλιμακωθεί αλλά η αυξήσεις θα μείνουν. Αν δεν συγκλίνουμε με την υπόλοιπη ευρώπη πάντα θα υπάρχει η αίσθηση ότι έχουμε μισθούς Ελλάδας και τιμές Ευρώπης».

«Μεγάλες αλλαγές. Τώρα»

«Μεγάλες αλλαγές. Τώρα.»: Το φόντο πίσω από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, την ώρα που παραχωρούσε συνέντευξη Τύπου στους πολιτικούς συντάκτες, στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ, «μαρτυρούσε» πολλά -κυρίως, όμως, ήταν δηλωτικό της πρόθεσής του να προχωρήσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, όπως αταλάντευτα έκανε ήδη από την προηγούμενη πρωθυπουργική του θητεία, την περίοδο 2019-2023.


Κυριάκος Μητσοτάκης | Συνέντευξη Τύπου στην 87η ΔΕΘ

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καμία πρόθεση να κάνει ανασχηματισμό τώρα, τόνισε ωστόσο ότι οι υπουργοί κρίνονται και υπεραμύνθηκε της απόφασής του να κάνει «rotation» στα υπουργεία, μετά τις κάλπες της 7ης Ιουλίου. 

Αφού διέψευσε κατηγορηματικά τα σενάρια να μετακινηθεί σε κάποια θέση στις Βρυξέλλες ακομα και πριν τη λήξη της τετραετίας (σ.σ. «δεν πάω πουθενά, εδώ θα μείνω» είπε χαρακτηριστικά, παραπέμποντας στο γνωστό λαϊκό τραγούδι που ερμήνευσε ο Βασίλης Καρράς), ο πρωθυπουργός παρείχε διευκρινίσεις για τα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε και περιέγραψε το σχέδιό του για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης σε ζητήματα καθημερινότητας, προαναγγέλλοντας και νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ενώ ξεχωριστή αναφορά έκανε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, δηλώνοντας με νόημα ότι «η Χάγη είναι μακριά». Τρεις ημέρες, δε, πριν από τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, ο πρωθυπουργός «επέστρεψε» στην προηγούμενη συνάντηση των δύο ηγετών, στο Βίλνιους, για να εξηγήσει ότι, όταν έλεγε ότι ενδεχομένως να χρειαστεί να γίνουν υποχωρήσεις, δεν εννοούσε σε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας.

Ολόκληρη η συνέντευξη του πρωθυπουργού

Με μια ερώτηση για τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία ξεκίνησε η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης της Θεσσαλονίκης. «Κανείς δεν ήταν σε θέση να προβλέψει αυτό που συνέβη ακριβώς επειδή δεν το είχαμε δει ποτέ στο παρελθόν. Μηνύματα από το 112 είχαν σταλεί σε όλη τη Θεσσαλία, στην πλημμύρα η σύσταση, η εντολή της Πολιτικής Προστασίας είναι να ανέβεις σε υψηλό όροφο και αυτό συνέβη στην περίπτωση της Θεσσαλίας και γι αυτό δεν θρηνήσαμε μεγάλο αριθμό νεκρών» τόνισε ο πρωθυπουργός και χαρακτήρισε ψέμα τον ισχυρισμό ότι ο στρατός καθυστέρησε να παρέμβει. 

Ισχυρή προσωπική δέσμευση για την συνολική αποκατάσταση των ζημιών που υπέστη η Θεσσαλία από τις πρόσφατες πλημμύρες εξέφρασε ο πρωθυπουργός. Απαντώντας στην πρώτη ερώτηση που υποβλήθηκε στην συνέντευξη τύπου της ΔΕΘ από δημοσιογράφο Θεσσαλικού ΜΜΕ είπε πως «η παραγωγική ανασυγκρότηση περνά μέσα από την ορθολογική διαχείριση των υδάτων της Θεσσαλίας. Το ζήτημα αυτό είναι πολύ παλιό. Είμαι αποφασισμένος το ζήτημα αυτό να το λύσω δραστικά. Προχωρούμε στην δημιουργία Οργανισμού, που θα λειτουργεί φανταστείτε όπως η Αττικό Μετρό, και θα έχει βοήθεια από το εξωτερικό. Εχω ζητήσει βοήθεια από χώρα που έχει εμπειρία στην διαχείριση των υδάτων. Δεν αφορά μόνο τα φράγματα που θα φτιάξουμε αλλά και τις καλλιέργειες, Θα την κάνουμε την συζήτηση σε διαβούλευση με την τοπική κοινωνία. Το ζήτημα θα αναδειχθεί σε εθνικό επίπεδο. Θα βάλουμε κάτω όλα τα δεδομένα και μελέτες και θα έχουμε μια διαφορετική προσέγγιση».

Πέραν αυτού ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως οι αρχικές προβλέψεις των μετεωρολόγων έδειχναν πως ο Ντανιελ θα έχει ένταση ανάλογη με τον Ιανό ωστόσο όπως είπε «αυτό που έγινε δεν ήταν Ιανός».

«Το καιρικό φαινόμενο που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε ήταν πρωτοφανές και έξω από τα μοντέλα που κρίνουν με γνώμονα προηγούμενα περιστατικά. Ήταν ένα καιρικό φαινόμενο πολύ πιο έντονο από τον ΙΑΝΟ» είπε σε άλλο σημείο και πρόσθεσε «Προειδοποιητικά 112 είχαν σταλεί επανειλημμένα αλλά το πρωτόκολλο στην φωτιά είναι διαφορετικό από την πλημμύρα. Ενώ στην φωτιά η εντολή είναι να φύγουν οι κάτοικοι στην πλημμύρα η σύσταση είναι να κατευθυνθούν σε ψηλότερα σημεία. Λειτούργησε το σχέδιο γι αυτό και δεν θρηνήσαμε πολλά θύματα»

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «Διακινείται ένα ψέμα ότι άργησε ο στρατός να επέμβει. Βρέθηκα στο κέντρο συντονισμού και σε απόλυτη συνεννόηση με τις ΕΔ είπαμε ότι τα ελικόπτερα θα πετάξουν αμέσως όταν οι συνθήκες θα είναι ασφαλείς. Δεν νομίζω ότι κανείς θα ήθελε να πετάξουν σε συνθήκες κεραυνικές με κίνδυνο την ζωή των πιλότων μας . Δεν χάθηκε καμία ανθρώπινη ζωή επειδή δεν προφτάσαμε να του παρέχουμε βοήθεια. Υπήρξε πολύ μεγάλη ταλαιπωρία και πίεση όμως δώσαμε πολλές ζωές επειδή δράσαμε συντονισμένα»

«Σώσαμε πάρα πολλές ανθρώπινες ζωές επειδή μετά το καιρικό φαινόμενο δράσαμε συντονισμένα και με αυτοθυσία» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.


Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cvl3d0k68bsx)

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική