2 Ιουλίου 2020

Μητσοτάκης: Θα βάλουμε βέτο σε όποια λύση για τη Λιβύη εάν δεν καταργηθούν οι συμφωνίες με την Τουρκία (VIDEO)

Εφ όλης της ύλης συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha με τον Αντώνη Σρόιτερ έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για την κ. Σακελλαροπούλου

«Η κ. Σακελλαροπούλου είναι πολιτική επιλογή. (…) Είναι άνθρωπος με ευρύ πνεύμα, έχει όλα τα εχέγγυα για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο εξωτερικό. Είναι ένα σύμβολο της νέας εποχής», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης αναφορικά με την πρότασή του για την Προεδρία της Δημοκρατίας και συνέχισε:

«Έκανα νωρίτερα την επιλογή μου. Από τη στιγμή που είχα καταλήξει στην επιλογή μου την ανακοίνωσα νωρίτερα γιατί η κ. Σακελλαροπούλου χειριζόταν πολύ σημαντικές υποθέσεις. Δεν καταλαβαίνω πως διέσυρα το θεσμό. Δεν μπήκα σε ονοματολογία. Ο κ. Τσίπρας χρησιμοποίησε 718 λέξεις για να πει ένα απλό “ναι”».

Ως προς το γιατί δεν πρότεινε τον κ. Παυλόπουλο, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «σέβομαι και τιμώ τον κ. Παυλόπουλο ήταν ένας καλός πρόεδρος, αλλά μπορούσα να επιλέξω ένα πρόσωπο. Επίσης την κ. Σακελλαροπούλου στηρίζει και το ΚΙΝΑΛ. Επομένως η επιλογή μου έχει μεγαλύτερη συναίνεση. Το 2015 είχα τεκμηριώσει την επιλογή μου να μην ψηφίσω τον κ. Παυλόπουλο. Δεν νομίζω πως έκανα κάποιο σφάλμα. Δεν επέλεξα την κ. Σακελλαροπούλου μόνο επειδή ήταν γυναίκα, αλλά την επέλεξα και γιατί ήταν γυναίκα. Ζούμε σε μια κοινωνία που βρίθει διακρίσεων ενάντια στις γυναίκες. (…) Είμαι σίγουρος ότι θα είναι εξαιρετική πρόεδορς». Κατηγόρησε εξάλλου τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν έδειξε γενναιότητα στο θέμα της κ. Σακελλαροπούλου.

Γιατί επανασυστήθηκε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής

Αναφερόμενος στην απόφασή του να επανασυστήσει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Εάν τα δεδομένα πριν από έξι μήνες ήταν όπως είναι τώρα, δεν θα καταργούσα το υπουργείο. Αλλά δεδομένων των επιχειρησιακών δυστοκιών που διαπιστώθηκαν, έκρινα πως έπρεπε να επανασυστηθεί. Γιατί ο σχεδιασμός μας είναι σωστός. Έχουμε τον κ. Μηταράκη για το εσωτερικό και τον κ. Κουμουτσάκο για το εξωτερικό. Κάνουμε την διαρθρωτική κίνηση. Και το έχω ξαναπεί: Ουδείς αλάθητος, ιδίως από μία κυβέρνηση που παράγει πολιτική».

Απαντώντας στις αντιδράσεις για το μεταναστευτικό και τις κλειστές δομές, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Πάντα όταν πρόκειται μια τοπική κοινωνία πρόκειται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, πάντα λέει το πρόβλημα δεν πρέπει να έρθει στη γειτονιά μου. Και στο κάτω κάτω, δεν είναι τόσες πολλές οι δομές. Είπαμε ότι θα στηρίξουμε τις κοινωνίες που αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα. Συζητάμε με τις κοινωνίες αλλά πρέπει να αποφασίσουμε κι’όλας. Οι δομές θα γίνουν. Εχουμε βρει τους χώρους, γνωρίζουμε τις διαδικασίες που πρέπει να κινηθούμε, πιστεύω ότι θα βρούμε πεδίο συνεννόησης. Καταλαβαίνω απόλυτα τον προβληματισμό των κατοίκων Θα στηρίξουμε τις τοπικές κοινωνίες και με ένα πλαίσιο αντισταθμιστικών ωφελημάτων. Είναι εθνική πολιτική οι κλειστές δομές και όταν θα αρχίσουν να κλείνουν οι δομές όπως η Μόρια, τότε θα φανούν και τα αποτελέσματα της πολιτικής μας».

Δεν υπάρχει κανένα θέμα ανασχηματισμού

Ο κ. Μητσοτάκης διέψευσε τα σενάρια για ανασχηματισμό, αναφερόμενος στην αξιολόγηση των υπουργών: «Η αξιολόγηση των υπουργών έχει το σκοπό του εντοπισμού των προβλημάτων και την διόρθωση αυτού που αξιολογείται. Δεν επίκειται ανασχηματισμός άμεσα, αλλά όταν γίνει θα ληφθεί υπόψη και το αποτέλεσμα της αξιολόγησης. Στις δύο κίτρινες αποβάλλεται κάποιος. Δεν είναι καθόλου στις προθέσεις μου, δεν θα υπάρχει άμεσα ανασχηματισμός».
Βέτο σε όποια λύση για τη Λιβύη εάν δεν καταργηθούν οι συμφωνίες με την Τουρκία

Ο πρωθυπουργός επίσης τόνισε πως «κακώς η Ελλάδα δεν συμμετέχει στη διάσκεψη του Βερολίνου» και τόνισε: «Αλλά και η προηγούμενη κυβέρνηση δεν συμμετείχε στην διαδικασία του Βερολίνου για τη Λιβύη και αυτό το κληρονομήσαμε, γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ασχολήθηκε. Αύριο θα έχω επικοινωνία με την κ. Μέρκελ για να συζητήσω γι αυτό το ζήτημα, της έστειλα επιστολή, ενώ έστειλα και επιστολές σε ηγέτες για να τους ενημερώσω για τις θέσεις της Ελλάδας. Καμία πολιτική απόφαση για τη Λιβύη εάν δεν ακυρωθούν οι συμφωνίες με την Τουρκία. Θα βάλουμε και βέτο».

«Αφορά όλη την Ευρώπη ο αγωγός EastMed είναι πολύ σημαντικός, γιατί θα φέρει φυσικό αέριο από την Κύπρο, το Ισραήλ στην Ευρώπη. Προφανώς και συμφέρει την Ευρώπη να έχει έναν τέτοιο αγωγό και να έχει ενεργειακή ανεξαρτησία. Η ΕΕ έχει υποχρέωση να μας σταθεί σε εμάς και στην Κύπρο», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ως προς τις προκλήσεις του Ερντογάν, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε: «Το να εκδηλώνεσαι με μια προκλητικότητα δεν σημαίνει κατ ανάγκη πως δεν είσαι απομονωμένος. Υπήρξε σαφής καταδίκη από τις ΗΠΑ. Ποτέ δεν είχαμε τόσο ισχυρές δηλώσεις στήριξης των ελληνικών συμφερόντων. Αλλά και η Ρωσία στο ζήτημα των συμφωνιών με τη Λιβύη καταδίκασε την Τουρκία. Όπως επίσης και οι αραβικές χώρες. Έχουμε δημιουργήσει ένα ισχυρό πλέγμα συμμαχιών, η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι ενεργή. Λίγες ώρες υπομονή ακόμα και θα ακούσετε κάποιες ανακοινώσεις που έχουν ενδιαφέρον».

«Θα πράξουμε ό,τι χρειάζεται εάν δούμε ένα τουρκικό πλοίο στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Αλλά θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται από πριν, για να μην κάνουμε ό,τι χρειάζεται τότε», είπε ο κ. Μητσοτάκης σχολιάζοντας την ανακοίνωση του Ερντογάν ότι θα στείλει ωκεανογραφικό σκάφος στις περιοχές συμφωνίας με τη Λιβύη.
Στη Χάγη μόνο για καθορισμό υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ

Ερωτηθείς για τον διάλογο που φέρεται να είχε ο πρωθυπουργός με τον Ντόναλντ Τραμπ, περί ενδεχόμενου «θερμού» επεισοδίου με την Τουρκία, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Δεν θα μπω στην λεπτομέρεια της συζήτησης. Αλλά κατέστησα σαφές στον αμερικανό Πρόεδρο ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές. Έγινε απολύτως αντιληπτό από τον Πρόεδρο Τραμπ και την αμερικανική ηγεσία. Δεν υπάρχει περίπτωση η Ελλάδα να πάει στην Χάγη για οποιοδήποτε ζήτημα πλην του καθορισμού υφαλοκρηπίδος και ΑΟΖ στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση η χώρα να πάει στη Χάγη εκτός από αυτά τα θέματα. Δεν συζητάμε με τους Τούρκους ανύπαρκτα ζητήματα».

«Έχουμε ένα ισχυρό πλέγμα συμμαχιών. Δεν πιστεύω ότι θα φτάσουμε σε σημείο που θα έχουμε μια ένταση στο Αιγαίο. Αλλά και αν έχουμε τότε, θα τη διαχειριστούμε», είπε ο πρωθυπουργός που εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι δεν θα υπάρξει θερμό επεισόδιο με την Τουρκία. Πάντως, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία παραμένουν ανοικτοί.

«Ο κ. Τραμπ έχει το δικό του στυλ, αλλά πλαισιώνεται από ένα ισχυρότατο επιτελείο που σε μεγάλο βαθμό διαμορφώνει τις πολιτικές. Με τον κ. Πομπέο όμως έχω μια πολύ καλή πολιτική σχέση και είναι καλό να ξέρουμε ότι ανά πάσα στιγμή μπορούμε να μιλήσουμε με κάποιον στις ΗΠΑ εάν αυτό χρειαστεί. Με τον κ. Τραμπ έχουμε και μια πολύ καλή προσωπική χημεία» , υποστήριξε αναφερόμενος στο ταξίδι του στις ΗΠΑ ο κ. Μητσοτάκης.

«Κακούργημα οι τσιμεντόλιθοι στους αστυνομικούς»

Για τα Εξάρχεια, τις καταλήψεις και την ασφάλεια, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Ουδέποτε είχα θέσει χρονοδιάγραμμα για τα Εξάρχεια. Το πρόβλημα είναι πολύ πιο δύσκολο. Όμως, ήταν ένα γκέτο, δεν έμπαινε η αστυνομία στα Εξάρχεια, δεν έμπαινε κανείς. Όμως, αυτό έχει αλλάξει. Υπάρχει ξεκάθαρη βελτίωση. Έχουμε σχέδιο, η κατάσταση αλλάζει».

«Αυτό που έγινε στο Κουκάκι ήταν απαράδεκτο. Δεν είμαι εγώ αυτός που θα υποδείξει στον εισαγγελέα τι θα κάνει. Αλλά όταν κάποιος πετάει έναν τσιμεντόλιθο από τον δεύτερο όροφο, έχει πρόθεση να τραυματίσει ή να σκοτώσει κάποιον. Η αστυνομία και η Δικαιοσύνη έχουν τα όπλα στα χέρια τους και θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε το σχέδιό μας».

«Δεν είμαι έτοιμος να κάνω πρόσθετες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, αλλά αν με ρωτάτε είναι απόπειρα ανθρωποκτονίας το να πετάς τσιμεντόλιθους από τον δεύτερο όροφο. Κατά την άποψή μου αυτό είναι κακούργημα, αλλά δεν είμαι αυτός που θα κρίνει, αλλά οι εισαγγελείς. Αλλά δεν σκοπεύω να αλλάξω τον ποινικό κώδικα», σχολίασε περαιτέρω για τα όσα έγιναν στο Κουκάκι.

«Γραφικές πιρουέτες από τον ΣΥΡΙΖΑ»

Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά: «Δεν βρήκε μια κουβέντα να πει ο ΣΥΡΙΖΑ για τους τσιμεντόλιθους. Αλλά κατηγόρησε την αστυνομία για προκλητική συμπεριφορά στην πρώτη φάση της εκκένωσης της κατάληψης. Πρέπει να συμφωνήσουμε ότι η βία καταδικάζεται απ όπου και αν προέρχεται. Σε ορισμένα θέματα ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει με τον ΣΥΡΙΖΑ του 3%. Δεν βλέπω δείγματα γραφής ως προς το ύφος της αντιπολίτευσης που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Απλά βλέπω ορισμένες γραφικές πιρουέτες, όπως το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην εφαρμοστεί η συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις».

Τι είπε για τις φοροελαφρύνσεις

Αναφορικά με τις φοροελαφρύνσεις που έχει στα σκαριά η κυβέρνηση, ο κ. Μητσοτάκης υ υποστήριξε: «Υλοποιούμε σχέδιο μείωσης φορολογικών συντελεστών που το υπηρετούμε σωστά. Υπάρχουν ήδη ψηφισμένα μέτρα. Μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι θα μπορούμε να κόψουμε και την εισφορά αλληλεγγύης, θα αρχίσει να περιορίζεται εντός του 2020, νομίζω ότι μπορεί να καταργηθεί το 2021. Η φορολόγηση στη μισθωτή εργασία παραμένει αναλογικά υψηλή. Θα ζυγίζουμε αν χρειάζεται η πρόσθετη μείωση της εισφοράς των επιχειρήσεων. Η δυνατότητα για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης θα προκύψει από την απόδοση της οικονομίας και τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Η ανάπτυξη το 2020 θα είναι στο 3%. Έχω κάνει όλα όσα είχα δεσμευθεί να κάνω. Οι ενδείξεις είναι ότι τα πράγματα στην οικονομία πάνε πολύ καλύτερα σε όλα τα επίπεδα». Εκτίμησε επίσης πως η χώρα ενδεχομένως να μην πετύχει ρυθμούς ανάπτυξης 4% αλλά ο στόχος για 3% το 2020 είναι εφικτός.Πολιτική