Πολιτική

Μητσοτάκης: Το δίλημμα «εγώ ή ο Τσίπρας», επίθεση στον Ανδρουλάκη, «όχι» στον Βελόπουλο και άνοιγμα στο Κέντρο

Τα διλήμματα των προσεχών εκλογικών αναμετρήσεων προδιέγραψε από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παρουσίασε τον οδικό χάρτη που θα οδηγήσει στην επόμενη κυβέρνηση και στη διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας που θα κάνει εφικτό τον στόχο της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο 2023.

Τόσο στην ομιλία του Σαββάτου στα εγκαίνια της Έκθεσης όσο και στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Κυριακή και διήρκεσε τρεις ολόκληρες ώρες, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε το στίγμα των προθέσεων του για έναν καθαρό προεκλογικό ορίζοντα χωρίς αλλαγές στους κανόνες του παιχνιδιού, κλείνοντας οριστικά το ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού νόμου, αλλά και δίχως μεταβολές στο κυβερνητικό σχήμα, αφού δήλωσε ότι δεν σχεδιάζει να κάνει ανασχηματισμό μέσα στην προεκλογική περίοδο που έχει ήδη ξεκινήσει.

«Θα εξαντλήσουμε τον εκλογικό κύκλο και θα οδηγήσουμε τη χώρα, συντεταγμένα και με ασφάλεια, σε εκλογές στο τέλος της τετραετίας», τόνισε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας με έμφαση ότι το κεντρικό δίλημμα των επόμενων εκλογών θα είναι «Μητσοτάκης ή Τσίπρας».

Ταυτόχρονα απέρριψε κοφτά και κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, αν και είπε ότι δεν είναι υποχρεωτικό η επόμενη κυβέρνηση που θα σχηματιστεί μετά τις δεύτερες εκλογές να είναι μονοκομματική. Ο ίδιος επέμεινε στα ανοίγματά του προς το Κέντρο, αλλά επιτέθηκε κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, τον οποίο κατηγόρησε ότι χρησιμοποιεί την υπόθεση της παρακολούθησης του τηλεφώνου του για να προσχωρήσει στην «τερατογένεση», όπως χαρακτήρισε το ενδεχόμενο στις πρώτες εκλογές, που θα γίνουν με την απλή αναλογική, να προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ- ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25.

«Εξακολουθώ να διεκδικώ για το κόμμα για το οποίο ηγούμαι τη δυνατότητα να εξηγήσω στον ελληνικό λαό ποιο είναι το πραγματικό ζητούμενο των δεύτερων εκλογών. Κι αν ο ελληνικός λαός είναι ικανοποιημένος από αυτό το οποίο έχει δει αυτή την τετραετία, να μας δώσει μία δεύτερη εντολή. Μια δεύτερη εντολή προόδου, ώστε να μην φλερτάρουμε ξανά με τη συμφορά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης. «Αυτό θεωρώ ότι θα είναι το πραγματικό ζητούμενο των επόμενων εκλογών και βέβαια η τελική επιλογή του πρωθυπουργού», συμπλήρωσε.

«Θέλω να γνωρίζουν οι Έλληνες πολίτες ότι μετά την πρώτη κάλπη υπάρχει πιθανότητα συγκρότησης κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα, με τη στήριξη του κ. Ανδρουλάκη, με τη συμμετοχή του κ. Βαρουφάκη και με τη στήριξη ή ανοχή του κ. Κουτσούμπα», είπε. Το πραγματικό ζητούμενο των επόμενων εκλογών θα είναι η τελική επιλογή του πρωθυπουργού, συνέχισε.

Και στο ίδιο μοτίβο πρόσθεσε: «Εμείς έχουμε μία πρόταση διακυβέρνησης, πολύ συγκεκριμένη. Με τα καλά μας, τα στραβά μας, μας ξέρει ο κόσμος. Αν όχι εμείς, ποιοι; Ποια είναι η εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης σήμερα; Δεν την έχω ακούσει από κανέναν. Ακούω κάποια για “προοδευτική συμμαχία” (…). Εμείς κυβερνήσαμε. Θα κυβερνήσουμε τέσσερα χρόνια. Πριν από εμάς έχει προηγηθεί και μια άλλη κυβέρνηση, του κ. Τσίπρα. Άρα το δίλημμα Μητσοτάκης ή Τσίπρας -για να το πω πολύ απλά- είναι κάτι το οποίο ο πολίτης το καταλαβαίνει».

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική