Πολιτική

Μητσοτάκης – Τσίπρας: Εκλογικό τεστ στη Βουλή με διλήμματα, συγκρίσεις, γκάλοπ και οικονομία

Κοινοβουλευτικό ντιμπέιτ εφ όλης της ύλης μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα διεξήχθη σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διασταύρωσαν τα ξίφη τους για τον χρόνο των εκλογών, τα εκλογικά διλήμματα, την αξιοπιστία του προγραμματικού λόγου και τις δημοσκοπήσεις αλλά και για την επίδοση των δύο κυβερνήσεων, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, στους τομείς της οικονομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων και της διαφάνειας.


Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cqccrv51oji9)

Εκλογές – δημοσκοπήσεις

Αναφορικά με τον ακριβή χρόνο των εθνικών εκλογών ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε για μία ακόμα φορά πως βασική του αρχή είναι η ολοκλήρωση της συνταγματικής θητείας ενώ υπογράμμισε πως εως τις κάλπες οι πολίτες επιθυμούν να κρίνουν και να συγκρίνουν τις θέσεις και τις προτάσεις των πολιτών δυνάμεων.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ αν και πολλοί το αμφισβητούσαν πλησιάζει προς την ολοκλήρωση του συνταγματικού της κύκλου» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να σχολιάζουν από τα έδρανα «αμην» και τον πρωθυπουργό να τους εξηγεί «Το αμήν θα το κρίνουν οι πολίτες γι αυτό αφήστε τις ειρωνείες στην άκρη. Αντιμετωπίσαμε και ξεπεράσαμε πολλές προκλήσεις. Δεν δειλιάσαμε και δεν μπήκα στον πειρασμό να αξιοποιήσω πρόωρα την εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Θα μπορούσα να το κάνω. Δεν το έκανα διότι επιμένω στην ανάγκη οι κυβερνήσεις να ολοκληρώνουν το συνταγματικό τους κύκλο και είμαι συνεπής σε όσα έλεγα. Καταφέραμε και μετατρέψαμε τρικυμίες σε νέες αφετηρίες. Η πατρίδα μας είναι πιο ισχυρή οικονομικά . Κάθε πολίτης αναγνωρίζει αυτή την μεγάλη προσπάθεια που εγκαινιάστηκε το 2019. Είμαστε στην θέση να κοιτάξουμε τους πολίτες στα μάτια και να τους πούμε ότι όσα υποσχεθήκαμε τα υλοποιήσαμε. Το είπαμε και το κάναμε. Αυτή η συνέπεια λόγων και έργων μας δίνει πρόσθετη αξιοπιστία να μπορούμε τους επόμενους μήνες να μιλήσουμε με περισσότερη σιγουριά και πειθώ για την επόμενη τετραετία. Για μια Ελλάδα με καλύτερους μισθούς και καλύτερη καθημερινότητα. Αν ξεκινήσαμε από το μένουμε Ευρώπη σήμερα γινόμαστε Ευρώπη και αύριο διεκδικούμε να γίνουμε πρωταγωνιστές στην Ευρώπη».

Σχολιάζοντας ο Αλέξης Τσίπρας είπε «βλέπω τον κ. Μητσοτάκη να μας πηγαίνει Ιούλιο για εκλογές γιατί μάλλον δεν πιστεύει τις δημοσκοπήσεις. Είδατε τι έγινε με τις δημοσκοπήσεις στην Κύπρο» ενώ αναφερόμενος στην δική του απόφαση να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές την χώρα το 2019 «πήραμε μια απόφαση αμέσως μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών που πιστεύω ότι θα την καταγράψει ο ιστορικός του μέλλοντος ως απόφαση που πρέπει να παίρνει κάθε πρωθυπουργός» θυμίζοντας ότι τότε ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε με διαφορά 9 μονάδων από την ΝΔ.

«Αυτό που έγινε στην Κύπρο κ. Τσίπρα είναι ότι βγήκε πρώτος εκείνος που όλες οι δημοσκοπήσεις έδειχναν πρώτο. Αυτός που εμφανιζόταν τρίτος βγήκε δεύτερος, οπότε προσέξετε κ. Τσίπρα όταν επικαλείστε τις δημοσκοπήσεις της Κύπρου αν και για να συμβεί κάτι αντίστοιχο στην χώρα μας απαιτείται μεγάλη προσπάθεια από το ΠΑΣΟΚ» ανταπάντησε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε και το δίλημμα των εκλογών αναφέροντας πως «Οι πολίτες σύντομα θα κρίνουν 2 τετραετίες – εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ και την δική μας – και θα κρίνουν ένα διαφορετικό όραμα για την Ελλάδα του 2030. Τουλάχιστον εμείς έχουμε όραμα, από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχω ακούσει. Οι Έλληνες θα μπορούν να κρίνουν ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τις κρίσεις στο μεταναστευτικό. Θα κρίνουν και θα συγκρίνουν ποιοι μετατρέπουν τις δυσκολίες σε νέους στόχους χωρίς ψέματα». Παράλληλα, επιστρέφοντας το γάντι στον ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Το πραγματικό ερώτημα των εκλογών δεν είναι Δημοκρατία ή Νέα Δημοκρατία. Να είστε πιο προσεκτικός κ. Τσίπρας προς την παράταξη που αποκατέστησε την Δημοκρατία και έβαλε την χώρα στην ΕΕ και την κράτησε στην Ευρώπη όταν εσείς πειραματιζόσασταν. Το δίλημμα είναι άλλο, είναι εκείνο που υπάρχει στην μνήμη και σκέψη του πολίτη: προχωρούμε μαζί μπροστά ή γυρίζουμε πίσω . Θέλουμε τελικά κυβέρνηση ΝΔ ή θέλουμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Θέλουμε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό τον Τσίπρα ή θέλουμε κυβέρνηση της ΝΔ με πρωθυπουργό τον Μητσοτάκη;».

Βουλή ή πεζοδρόμιο

Η αντιπαράθεση των δύο πολιτικών αρχηγών επεκτάθηκε και στην απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να απέχει από τις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική