3 Οκτωβρίου 2022

Μιχαηλίδου: 97.000 κουπόνια για βρεφονηπιακούς σταθμούς -Μέχρι την Παρασκευή οι αιτήσεις

Για τις γυναικοκτονίες και για την υποβολή αιτήσεων για τους παιδικούς σταθμούς, μέσω EΣΠΑ, μίλησε η υφυπουργός Εργασίας αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου.

«Δύο του μηνός ξεκίνησαν οι ηλεκτρονικές αιτήσεις για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς στο eetaa.gr. Tην Παρασκευή 12 Αυγούστου κλείνουν οι αιτήσεις. Δίνουμε 97.000 κουπόνια για βρεφονηπιακούς σταθμούς» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ και τόνισε ότι είναι 20% περισσότερα από όσα δίναμε και έχουμε 6.000 € υψηλότερο εισοδηματικό όριο.

«Μια μητέρα με δύο παιδιά μπορεί να έχει μέχρι 33.000 ευρώ για να πάρει κρατική επιδότηση. Πλέον μια οικογένεια μέσου εισοδήματος μπορεί να καλύπτεται όπως επίσης και μια γυναίκα η οποία δουλεύει στο Δημόσιο. Διορθώσαμε σε αυτή την αδικία», δήλωσε η υφυπουργός Εργασίας.

Σύμφωνα με την κ. Μιχαηλίδου πλέον «έχουμε ένα voucher κατά 10% υψηλότερο, γιατί οι βρεφονηπιακοί σταθμοί -ιδιωτικοί ή δημοτικοί- πρέπει να αντεπεξέλθουν με κάποιο τρόπο στο υψηλό κόστος και να μπορέσουν να κρατήσουν το στελεχειακό τους προσωπικό».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι είναι σημαντικό να υπάρχουν πολλοί βρεφονηπιαγωγοί και βρεφοκόμοι ανά παιδί, επισημαίνοντας ότι με αυτό τον τρόπο «ενισχύεται η προσχολική ζωή για την οποία τόσο νοιαζόμαστε».

Και όπως διευκρίνισε, όποιος παίρνει το κουπόνι μπορεί να στείλει το παιδί του σε όποιον βρεφονηπιακό σταθμό θέλει.

Μιχαηλίδου: Εκτός πραγματικότητας οι πρόωρες εκλογές

Η υφυπουργός Εργασίας τοποθετήθηκε και στα θέματα της επικαιρότητας με τη συζήτηση για πρόωρες εκλογές με αφορμή το θέμα για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι κάτι τέτοιο είναι «΄τελείως εκτός πραγματικότητας». Γιατί όπως είπε, «έχουμε μια δύσκολη κατάσταση για την οποία όμως ο πρωθυπουργός πήρε απόλυτα την ευθύνη. Δεν παίρνει μόνο την ευθύνη σε συμβολικό και σε επικοινωνιακό επίπεδο, αλλά παίρνει την ευθύνη στην ουσία της».

Η Δόμνα Μιχαηλίδου για την έμφυλη βία

Η κ. Μιχαηλίδου σχολίασε και τα αυξημένα περιστατικά έμφυλης βίας που καθημερινά γίνονται γνωστά: «Είναι μια πραγματικότητα η οποία δυστυχώς δεν έχει ούτε ταξικό και εθνοτικό πρόσημο, δεν έχει μορφωτικό πρόσημο. Είναι μια οριζόντια πραγματικότητα και δυστυχώς μια πραγματικότητα στη Δυτική Ευρώπη».

Ωστόσο, όπως και η ίδια είπε στην εκπομπή «Από τις Έξι» υπάρχει ένα ζήτημα με το «τι κάνουμε με τα 44 συμβουλευτικά κέντρα με τους 19 ξενώνες φιλοξενίας, τι κάνουμε με το βοήθημα που δίνουμε στις γυναίκες και τα παιδιά τους όταν παίρνουν την γενναία απόφαση να φύγουν από το σπίτι τους και να πάνε σε έναν ξενώνα φιλοξενίας, τι κάνουμε με την τηλεφωνική γραμμή 15900, με το πώς το κράτος συνεπικουρεί και όλες τις προσπάθειες της κοινωνίας των πολιτών να βοηθήσουμε όλοι μαζί σε αυτό το πρόβλημα».

Σύμφωνα με την κ. Μιχαηλίδου, ως πολίτες -γυναίκες και άνδρες- θα πρέπει να μιλάμε για την έμφυλη βία και να μην αφήνουμε τίποτα κάτω από το χαλί».

Όπως δήλωσε, «είναι πολύ σημαντικό να μην υπάρχει φόβος. Κακοποιητική σχέση δεν είναι μόνο μια σχέση που έχει βία, είναι μια σχέση που έχει λεκτική και συναισθηματική βία, έχει και παραμέληση. Το προλαμβάνειν είναι όλη η αρχή. Δυστυχώς αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις μετά από μια οδυνηρή λύση».Πολιτική