Πολιτική

Μιχαηλίδου: Βασική κυβερνητική προτεραιότητα η καταπολέμηση της αστεγίας

«Από την αρχή θέσαμε την καταπολέμηση της αστεγίας ως βασική κυβερνητική προτεραιότητα, καθώς η αστεγία είναι η πιο σκληρή μορφή κοινωνικού αποκλεισμού» δήλωσε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, κατά τη διάρκεια σημερινής εκδήλωσης για το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για τους Αστέγους», παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όπως είπε η κ. Μιχαηλίδου, σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή το 2018, ο αριθμός των αστέγων στα μεγάλα αστικά κέντρα ήταν 1.600.

«Οι άστεγοι δεν είναι ούτε ανώνυμοι ούτε αθέατοι. Μπορεί να είναι γυναίκες, νέοι άνθρωποι, ηλικιωμένοι, πολλές φορές είναι άρρωστοι, μονογονεϊκές οικογένειες ή πολυμελείς οικογένειες. Επίσης, άστεγοι δεν είναι μόνο όσοι ζουν σε ξενώνες μεταβατικής φιλοξενίας και σε υπνωτήρια, είναι και όσοι ζουν σε συνθήκες επισφαλούς στέγασης» ανέφερε χαρακτηριστικά η υφυπουργός Εργασίας, εξηγώντας παράλληλα ότι και οι λόγοι αστεγίας είναι πολλοί, όπως είναι, για παράδειγμα, η αδυναμία πληρωμής του ενοικίου, μία απόλυση ή η εγκατάλειψη της οικογενειακής εστίας, λόγω ενδοοικογενειακής βίας.

Μιλώντας στην εκδήλωση, η κ. Μιχαηλίδου τόνισε ότι το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για τους Αστέγους» είναι πλέον κομμάτι του τακτικού προϋπολογισμού και τους βοηθά να αλλάξουν σελίδα στη ζωή τους.

Κλείνοντας την τοποθέτησή της, η υφυπουργός Εργασίας προέτρεψε όλους τους δήμους να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και σχολίασε ότι η συμβολή τους, μέσω των κοινωνικών υπηρεσιών τους, είναι καθοριστική, ενώ, παράλληλα, απηύθυνε κάλεσμα προς τους εργοδότες να μπουν στο πρόγραμμα.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιώργος Σταμάτης, δήλωσε ότι αυτό το πρόγραμμα δίνει την ελπίδα στους αστέγους ότι θα βρεθεί μία στέγη και μία εργασία, αλλά αποκαθίσταται και η εμπιστοσύνη με την Πολιτεία.

Τι προσφέρει το πρόγραμμα

Όπως υπογράμμισε η κ. Μιχαηλίδου, προλογίζοντας σχετικό βίντεο, το 2020, η κυβέρνηση μετέτρεψε με νόμο το πιλοτικό πρόγραμμα σε μόνιμη δημόσια πολιτική, με προϋπολογισμό, για πρώτη φορά, 10 εκατ. ευρώ τη διετία.

Στόχος της πολιτικής αυτής είναι:

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική