Διεθνή

Μόνο ανθρωπιστική βοήθεια προσφέρει η Τουρκία κατά των τζιχαντιστών

927111F21D20A59103EDBC0AAACE21D2.jpgΣταθερή στις θέσεις της μένει η Άγκυρα. Ο αμερικανός ΥΠΕΞ δήλωσε πάντως αισιόδοξος πως η Ουάσινγκτον θα καταφέρει να συγκροτήσει, μαζί με άλλες ευρωπαϊκές και αραβικές χώρες, έναν διεθνή συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους. Δήλωσε ωστόσο αντίθετος στο ενδεχόμενο συμμετοχής του Ιράν στη διεθνή σύνοδο που οργανώνει το Παρίσι για το Ιράκ την Δευτέρα.

Την πρόθεσή της Τουρκίας να προσφέρει «απλά ανθρωπιστική βοήθεια» στον αγώνα των Ηνωμένων Πολιτειών κατά των Ισλαμικού Κράτους επανέλαβε ο τούρκος πρόεδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντηση που είχε με τον αμερικανού υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι στην Άγκυρα.

Η επίσκεψη Κέρι ήλθε στον απόηχο της απόφασης της Άγκυρας να μην επιτρέψει τη χρήση των αεροπορικών της βάσεων για επιδρομές κατά των τζιχαντιστών.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ωστόσο να συνεχίσουν την ανταλλαγή πληροφοριών, όπως μεταδίδει η εφημερίδα Hurriet, επικαλούμενη πηγές στην τουρκική προεδρία. Οι ίδιες πηγές συμπληρώσαν πως η συνεργασία μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας θα συνεχιστεί.

Υπενθυμίζεται πως το Ισλαμικό Κράτος κρατά ακόμα 49 τούρκους ομήρους, περιλαμβανομένων διπλωματών και των οικογενειών τους. Οι όμηροι απήχθησαν από το τουρκικό προξενείο της Μοσούλης, δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ, την οποία οι αντάρτες κατέλαβαν τον Ιούνιο.

Αισιοδοξία Κέρι

Μετά το πέρας τον επαφών, ο κ. Κέρι παραχώρησε μόνος του συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Ουάσινγκτον θα καταφέρει να συγκροτήσει, μαζί με άλλες ευρωπαϊκές και αραβικές χώρες, έναν διεθνή συνασπισμό που θα τεθεί αντιμέτωπος με τους τζιχαντιστές στο Ιράκ και τη Συρία.

«Δεν έχω αμφιβολίες: θα είναι ένας μεγάλος συνασπισμός με αραβικές χώρες, με ευρωπαϊκές χώρες, με τις ΗΠΑ και με άλλες που θα συμβάλουν σε όλες τις πλευρές της στρατηγικής που παρουσίασε ο πρόεδρος [Μπαράκ] Ομπάμα» είπε ο κ. Κέρι.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σημείωσε ωστόσο ότι οι ΗΠΑ διαφωνούν με τη συμμετοχή του Ιράν στη διεθνή σύνοδο που οργανώνει το Παρίσι για το Ιράκ την Δευτέρα, κυρίως λόγω «της εμπλοκής της Τεχεράνης» στην κρίση στη Συρία.

Αναφορικά με τη Γαλλία, υπενθύμισε ότι η χώρα αυτή έχει δημοσίως διακηρύξει ότι προτίθεται να αναλάβει στρατιωτική δράση στο Ιράκ, όμως υπογράμμισε ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να διευκρινιστεί τι ρόλο θα παίξει η κάθε χώρα.

«Είναι πρόωρο και, ειλικρινά, ανάρμοστο, να αρχίσουμε αυτή τη στιγμή να σχεδιάζουμε το τι θα κάνει η κάθε χώρα ξεχωριστά», είπε ο Κέρι στους δημοσιογράφους. «Την κατάλληλη στιγμή ο ρόλος της καθεμιάς θα παρουσιαστεί λεπτομερώς», πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Διεθνή