Διεθνή

Μόσχα: Αμερικανικές επιδρομές κατά τζιχαντιστών χωρίς εντολή ΟΗΕ συνιστούν παραβίαση διεθνούς δικαίου

9D78137D5A2AFC82432A1143B4AC148A.jpgΤο σχόλιο της Μόσχας έρχεται ως απάντηση στην ανακοίνωση του Μπαράκ Ομπάμα πως έχει δώσει το «πράσινο φως» για επέκταση των αεροπορικών επιδρομών κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, χωρίς όμως συνεργασία με το καθεστώς Άσαντ. Σε ακόμη πιο αυστηρή προειδoποίηση προχώρησε η Δαμασκός.

Προειδοποίηση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες πως τυχόν αεροπορικές επιδρομές σε συριακό έδαφος χωρίς την έγκριση της Δαμασκού, ακόμα κι αν έχουν ως στόχο το Ισλαμικό Κράτος, θα μπορούσαν να εκληφθούν ως παραβίαση του διεθνούς δικαίου έστειλε την Πέμπτη η Ρωσία.

«Είναι απαραίτητο να πολεμήσουμε αυτό το κακό τηρώντας απόλυτα τις πρακτικές του διεθνούς δικαίου […] και με σεβασμό για την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και του Ιράκ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλεξάντερ Λουκατσέβιτς, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων.

Υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη σεβασμού για τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του ΟΗΕ γενικότερα.

Σε ακόμη πιο αυστηρή προειδoποίηση προχώρησε η Δαμασκός, σημειώνοντας πως κάθε παρέμβαση στο έδαφός της από τρίτη χώρα θα συνιστά επιθετική ενέργεια.

Τα ξημερώματα της Πέμπτης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε πως έχει δώσει το «πράσινο φως» για επέκταση των αεροπορικών επιδρομών κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, αλλά και για συνέχιση των βομβαρδισμών στο Ιράκ.

Ωστόσο, ο κ. Ομπάμα απέρριψε κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με το καθεστώς του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, τονίζοντας πως οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν τους αντικαθεστωτικούς ως «αντίβαρο» στην εξάπλωση των εξτρεμιστών.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Διεθνή