Διεθνή

Μόσχα: Δοκιμάστηκε επιτυχώς πυρηνικός πύραυλος, επίκεινται άλλες δύο δοκιμές

C0060259BC6853BB90B9EAFDFA646154.jpgΟ πύραυλος Μπουλάβα («Ρόπαλο», κωδικός SS-NX-30 κατά ΗΠΑ) έχει υποβληθεί σε πολυάριθμες δοκιμές —έχουν καταγραφεί 19 από το 2005, τουλάχιστον οι 8 από τις οποίες απέτυχαν.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας διεξήγαγαν μια επιτυχημένη δοκιμή του νέου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Μπουλάβα σήμερα Τετάρτη, και πρόκειται να κάνουν άλλες δύο δοκιμαστικές εκτοξεύσεις τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Ο πύραυλος Μπουλάβα («Ρόπαλο», κωδικός SS-NX-30 κατά ΗΠΑ) έχει υποβληθεί σε πολυάριθμες δοκιμές —έχουν καταγραφεί 19 από το 2005, τουλάχιστον οι 8 από τις οποίες απέτυχαν.

Η ανάπτυξη του βαλλιστικού αυτού διηπειρωτικού πυραύλου, μήκους 12 μέτρων και βεληνεκούς 8.000 χλμ., έχει αντιμετωπίσει προβλήματα, γεγονός που προκαλεί καθυστερήσεις στην κατασκευή του. Ο Μπουλάβα κατά τους σχεδιασμούς του ρωσικού επιτελείου θα καταστεί ο ακρογωνιαίος λίθος του ρωσικού πυρηνικού οπλοστασίου την επόμενη δεκαετία. Πρόκειται για έναν πυρηνικό πύραυλο ικανό να φέρει οκτώ πυρηνικές κεφαλές.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Ιγκόρ Κονατσένκοφ, ο πύραυλος «εκτοξεύθηκε από το υποβρύχιο Vladimir Monomakh στη Λευκή Θάλασσα», όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Διεθνή