30 Νοεμβρίου 2022

Μουζάλας: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έκανε τα ίδια στον Εβρο αλλά δε θα τραγούδαγε Σοφία Βέμπο από το πρωί μέχρι το βράδυ

Ο Γιάννης Μουζάλας μιλά στο protothema.gr – «Η κυβέρνηση κάνει το αυτονόητο» αναφέρει ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής

Την άποψη ότι η κυβέρνηση κάνει σωστά που εμποδίζει την μαζική είσοδο προσφύγων και μεταναστών στον Εβρο εκφράζει, σε συνέντευξή του στο protothema.gr, ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας. Στο ερώτημα τι διαφορετικό θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στον Εβρο εάν ήταν κυβέρνηση, ο κ. Μουζάλας απαντά ότι “όσον αφορά στη φύλαξη των συνόρων και στην απόκρουση αυτής της κατευθυνόμενης από το τουρκικό κράτος και παρακράτος εισροής θα έκανε τα ίδια πράγματα”, προσθέτοντας ότι “πρέπει να πάψουμε να τραγουδάμε Σοφία Βέμπο από το πρωί μέχρι το βράδυ”.

Οσον αφορά στην αποτροπή στη θάλασσα από το Λιμενικό ή το Πολεμικό Ναυτικό, ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής σημειώνει ότι είναι παράνομη. “Διάσωση θα πρέπει να γίνει… Τώρα η Νέα Δημοκρατία κάνοντας αποτροπή δημιουργούνται βάσιμοι κίνδυνοι για πνιγμό. Και θα τους δούμε τις επόμενες μέρες, μόλις φτιάξει ο καιρός και αρχίσουν να έρχονται οι βάρκες”.

«Δεν είναι θέμα ανοιχτών η κλειστών συνόρων, είναι θέμα φύλαξης»

– Κύριε Μουζάλα, πώς κρίνετε τους χειρισμούς της κυβέρνησης στον Εβρο;

Η κυβέρνηση κάνει καλά το αυτονόητο. Δηλαδή μία κατευθυνόμενη και μη φυσική ροή προσφύγων και μεταναστών, πιθανότατα αθώων και καλών ανθρώπων, αλλά κατευθυνόμενων από το τουρκικό κράτος και παρακράτος εμποδίζει τη μαζική εισροή της στο ελληνικό έδαφος από τα συνοριακά φυλάκια. Αυτό είναι αυτονόητο. Κάθε κράτος έχει υποχρέωση να φυλάει τα σύνορά του. Δεν είναι θέμα ανοιχτών ή κλειστών συνόρων, είναι θέμα φύλαξης. Εμείς το είχαμε κάνει με πιο διακριτικούς τρόπους. Εμάς μας δοκίμαζαν τότε. Δεν είχαμε αυτές τις ροές. Παρόλα αυτά, έτσι πρέπει να γίνει και αυτό είναι σωστό. Ομως θα πρέπει να σταματήσει αυτό το πολεμικό κλίμα που καλλιεργεί η κυβέρνηση.

– Με ποιον τρόπο πιστεύετε ότι η κυβέρνηση καλλιεργεί το πολεμικό κλίμα στον Εβρο;

Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη έτσι και αλλιώς αλλά δεν είναι πόλεμος. Ούτε είναι ασύμμετρη απειλή. Ασύμμετρη απειλή ήταν όταν έπεσαν οι δίδυμοι πύργοι και οι Αμερικανοί κήρυξαν τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, μετά στο Ιράκ. Οταν μιλάς για πολεμική ενέργεια οφείλεις να προσδιορίσεις τον εχθρό και να απαντήσεις. Είναι οι πρόσφυγες και μετανάστες; Αυτοί αποκρούονται. Είναι οι Τούρκοι; Πρέπει να τους κηρύξουμε τον πόλεμο; Εάν μας έχουν κηρύξει πόλεμο πρέπει να κηρύξουμε πόλεμο. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι πρέπει να πέσουν οι τόνοι. Πρέπει να πάψουμε να τραγουδάμε Σοφία Βέμπο από το πρωί μέχρι το βράδυ και να προσπαθούμε να βγάλουμε ζητήματα του ποιος είναι πιο Ελληνας από τον άλλο. Ελληνες είναι όλοι. Πρέπει να εμπιστευθούμε το στρατό και την αστυνομία μας, είναι πολύ καλά οργανωμένοι. Γίνεται μία συζήτηση σαν να χρειάζεται μία πανεθνική παρουσία εκεί πέρα. Πολιτοφύλακες, εθνοφύλακες, βγαίνουν με τα όπλα και πυροβολούν. Αγρότες πυροβολούν. Ανθρωποι από την Κρήτη που είχαν υπηρετήσει στις Ενοπλες Δυνάμεις θέλουν να πάνε εθελοντές. Αυτά δεν είναι πράγματα οργανωμένου κράτους.

– Συμμερίζεστε την άποψη που εξέφρασε ο συνάδελφός σας Γιώργος Κυρίτσης περί σκηνοθετημένων επεισοδίων από την ελληνική κυβέρνηση;

Είναι προφανώς σκηνοθετημένα από το τουρκικό κράτος και παρακράτος. Οχι κατά ανάγκη σε γνώση των προσφύγων και μεταναστών. Και το βλέπουμε όλες αυτές τις μέρες. Φτιάχνουν βίντεο και fake news. Από την ελληνική πλευρά δεν νομίζω ότι είναι σκηνοθετημένα. Από την ελληνική πλευρά είναι τονισμένα με λάθος τρόπο. Είναι αυτό που σας έλεγα προηγουμένως. Δεν έχουμε πόλεμο. Εχουμε κάτι το οποίο μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε για όσο καιρό χρειαστεί. Αν δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε άοπλους ανθρώπους, οργισμένους που τους χρησιμοποιούν, τι κάνουμε τότε; Είναι σαν να λέμε ότι δεν είμαστε κράτος τότε. Και από την ελληνική πλευρά αυτό που φαντάζομαι ότι ήθελε να καταδικάσει ο κ. Κυρίτσης είναι η πολεμική υπερβολή, που παρουσιάζεται και προβάλλεται από τα ΜΜΕ. Είμαστε ένα τέτοιο κράτος που ο στρατός δεν έχει φαγητό; Βγαίνουν στα site και λένε θέλουμε εξοπλισμό. Δεν τα λέει ο στρατός αυτά. Αυτά διασύρουν το ελληνικό κράτος. Ενώ δίνουν μία αίσθηση θριάμβου, που ικανοποιεί ψεύτικα πατριωτικά ένστικτα υπονομεύουν την ανάγκη για εθνική ομοψυχία και για ουσιαστικό πατριωτισμό.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έκανε το ίδιο με λιγότερες κραυγές»

– Αν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, τι διαφορετικό θα έκανε στον Εβρο;

Οσον αφορά στην φύλαξη των συνόρων και στην απόκρουση αυτής της κατευθυνόμενης από το τουρκικό κράτος και παρακράτος εισροής θα έκανε τα ίδια πράγματα. Με λιγότερες κραυγές. Με μία διευθνοποίηση του θέματος, που δεν θα έβαζε τρακτέρ να γυρνούν με φώτα, αυτό το κραυγαλέο πολεμικό κλίμα. Οσο καλλιεργείται αυτό το πολεμικό κλίμα μπορεί από λάθος να γίνουν ενέργειες, όχι συστηματικά από την κυβέρνηση ή το στρατό, αλλά από ανθρώπους που θα παρασυρθούν από αυτό το κλίμα. Οταν κυκλοφορούν όπλα που δεν τα έχει ο στρατός, όταν κυκλοφορούν σφαίρες που δεν τις έχει ο στρατός μπορεί να έχουμε ζητήματα, τα οποία μπορεί και η ίδια η Τουρκία να τα στήσει ώστε να συκοφαντηθεί η χώρα μας. Οσον αφορά στην Ευρώπη, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητούσε σύγκλιση του Συμβουλίου Κορυφής. Θα εξέταζε πάρα πολύ σοβαρά και θα έβαζε μία σε εισαγωγικά απειλή προς την Ευρώπη. Οτι πολύ πιθανόν να περάσουμε πολύ καιρό με βέτο από την Ελλάδα αν δε ληφθούν μέτρα.

– Επισκέφθηκαν όμως οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τον Εβρο…

Ηταν πολύ λυπηρό το θέαμα του κ. Μητσοτάκη με τους 3 ανώτατους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Ο κ. Τσίπρας πρότεινε να ζητηθεί άμεσα η σύγκληση Συμβουλίου Κορυφής. Ο κ. Μητσοτάκης έχασε αυτή την ευκαιρία και αυτή διπλωματικά νομίζω ότι θα μας κοστίσει. Παρόλα αυτά, δεν είναι κακό, είναι θετικό που οι 3 αξιωματούχοι ήρθαν στον Εβρο. Το λυπηρό είναι οι δηλώσεις των αξιωματούχων, οι οποίοι δεν είπαν τίποτα. Εβγαλαν λόγους από αυτές τις καλογραμμένες εκθέσεις μαθητών λυκείου. Δεν έθεσαν την Τουρκία μπροστά στις ευθύνες της και μας επαίνεσαν επειδή είμαστε η ασπίδα της Ευρώπης και μάλλον μας είπαν ότι θα μας φέρουν και υλικά σαν ασπίδα της Ευρώπης. Δε μίλησαν για κυρώσεις ενάντια στην Τουρκία, δε μίλησαν για μετεγκαταστάσεις. Ηταν θλιβερό ότι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του απέναντι στους Ευρωπαίους αξιωματούχους δεν έθεσε κανένα ζήτημα για την Τουρκία, καμία απαίτηση για την Τουρκία.

«Η αποτροπή στη θάλασσα δημιουργεί περισσότερους κινδύνους από τα προβλήματα που λύνει»

– Οσον αφορά στα θαλάσσια σύνορα της χώρας, γίνεται σωστά η φύλαξή τους;

Οχι. Είναι πάρα πολύ επικίνδυνο. Η αποτροπή θα οδηγήσει, και πολύ φοβάμαι ότι θα επιβεβαιωθώ, σε άσχημα πράγματα. Ηδη παραβιάζονται διεθνείς συνθήκες. Η μη υποβολή αιτήσεων για άσυλο δεν είναι νόμιμη. Σοβαρές θεσμικές οργανώσεις, όπως ο οργανισμός για τους πρόσφυγες του ΟΗΕ, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, σοβαρές ΜΚΟ, ήδη καταγγέλλουν την κυβέρνηση για αυτή τη στάση. Ανθρωποι από ΜΚΟ και ξένοι δημοσιογράφοι δέρνονται στα νησιά. Η αμερικανική πρεσβεία εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για τους Αμερικανούς που έρχονται στην Ελλάδα και στα νησιά. Είχα πει πριν 2 μήνες στη Βουλή ότι θα ήταν ευλογία οι αστοχίες της Νέας Δημοκρατίας να οφείλονται σε ανικανότητα και όχι σε σχέδιο. Φοβάμαι ότι πρόκειται περί σχεδίου και όχι ανικανότητας.

– Τι εννοείτε;

Να δημιουργηθούν κοινωνικές συγκρούσεις, που θα οδηγήσουν τους ανθρώπους σε κοινωνικούς αυτοματισμούς, σαν αυτά που είδαμε στην Μυτιλήνη και στον Εβρο και σε ξενοφοβικές πρακτικές και να αποδεχτούμε ξενοφοβικές πρακτικές και να καταλήξουμε στην αποτροπή στη θάλασσα. Ξέρετε απαγορεύεται, είναι παράνομο. Η αποτροπή στη θάλασσα δημιουργεί περισσότερους κινδύνους από τα προβλήματα που λύνει. Θα έχουμε νεκρούς.

– Τι θα πρέπει να κάνει το Λιμενικό ή το Πολεμικό Ναυτικό στην περίπτωση που δεκάδες λέμβοι με πρόσφυγες και μετανάστες προσεγγίσουν τα νησιά του Αιγαίου;

Διάσωση θα πρέπει να κάνει. Ηρθαν δεκάδες και εκατοντάδες λέμβοι και κατά το παρελθόν. Πετύχαμε να κερδίσουμε διεθνή αναγνώριση. Πετύχαμε να θέσουμε ζητήματα στην Ευρώπη που οδήγησαν στη συμφωνία Ευρώπης-Τουρκίας και στη μείωση του πληθυσμού. Πήραμε χρήματα και δεν ξοδέψαμε χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δε δημιουργήσαμε, εγκληματικότητα, δε δημιουργήσαμε μεγάλες συγκρούσεις ανάμεσα σε Ελληνες και μετανάστες-πρόσφυγες. Τώρα η Νέα Δημοκρατία κάνοντας αποτροπή δημιουργούνται βάσιμοι κίνδυνοι για πνιγμό. Και θα τους δούμε τις επόμενες μέρες, μόλις φτιάξει ο καιρός και αρχίσουν να έρχονται οι βάρκες.Πολιτική