Πολιτική

Μπακογιάννης: Σφραγίδα στη χρηστή διαχείριση και διαφάνεια των οικονομικών, η αναβάθμιση του Δήμου από τη Moody’s

Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του Δήμου Αθηναίων σε Ba1 από Ba3 από τον οίκο Moody’s, είναι η τρίτη μέσα στην τελευταία τετραετία και σύμφωνα με τον δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη, αντικατοπτρίζει την υγιή δημοσιονομική θέση της πρωτεύουσας. Μάλιστα, όπως ο ίδιος τόνισε, αυτή η διαχείριση οδήγησε μεταξύ άλλων, στη μείωση κατά 5% του συντελεστή́ των δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού́ τον περασμένο χρόνο για όλους και θα οδηγήσει και σε νέα οριζόντια μείωση κατά 5%.

Όπως σημειώνει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης, το επενδυτικό πρόγραμμα της Αθήνας τα επόμενα χρόνια θα χρηματοδοτηθεί κατά 85% από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους και ως εκ τούτου η πίεση στο ισοζύγιο εσόδων-εξόδων θα είναι περιορισμένη. Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι το χρέος της πόλης είναι χαμηλό, αγγίζοντας από 26% το 2021, το 19% των λειτουργικών εσόδων το 2025, ενώ λόγω των υψηλών διαθεσίμων δεν υφίσταται κανένας κίνδυνος αναχρηματοδότησης για την εξυπηρέτησή του.

«Είναι μία πολύ θετική είδηση ότι η Moody’s μας αναβαθμίζει για τρίτη φορά μέσα στη θητεία μας και μάλιστα κατά 2 βαθμίδες. Και είναι μία πολύ καλή είδηση, όχι γιατί σκοπεύουμε να δανειστούμε, αλλά γιατί με την αναβάθμιση αυτή μπαίνει μία επίσημη σφραγίδα στη χρηστή οικονομική διαχείριση του Δήμου Αθηναίων και ασφαλώς στη διαφάνεια», είπε συγκεκριμένα ο κ. Μπακογιάννης και στη συνέχεια πρόσθεσε: «Η έκθεση της Moody’s στέκεται στο επενδυτικό μας πρόγραμμα, το οποίο είναι σχεδιασμένο να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση. Είναι αυτή η περίφημη ρήτρα κλίματος, την οποία προτάσσουμε συνεχώς. Τα ακόμη καλύτερα νέα είναι πως πλέον μπορούμε να μειώσουμε τα δημοτικά τέλη κατά 5% επιπλέον. Ήδη τα μειώσαμε 5% το 2022, για όλες και για όλους, οριζόντια».

Και ο δήμαρχος Αθηναίων κατέληξε λέγοντας: «Η καλή οικονομική κατάσταση του δήμου επιστρέφει ως οφείλει στους Αθηναίους».

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική