Ελλάδα

Μπλόκο ΣτΕ στη μετάταξη υπαλλήλων στα δικαστήρια Πειραιά

ste-660_0.png

Ο «πόλεμος» μεταξύ μονίμων δικαστικών υπαλλήλων και υπαλλήλων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που μετατάχθηκαν από άλλες υπηρεσίες του δημοσίου στα δικαστήρια του Πειραιά, έληξε με 1-0 υπέρ των πρώτων.

Και αυτό γιατί η Ολομέλεια του ΣτΕ, έκανε δεκτή προσφυγή του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Πειραιώς και ακύρωσε απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κατά το μέρος με το οποίο το καλοκαίρι του 2013 ενέκρινε την μετάταξη ορισμένων υπαλλήλων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου στα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια Πειραιά με την ίδια εργασιακή σχέση και σε προσωποπαγείς θέσεις διοικητικών γραμματέων.Η μετάταξη των υπαλλήλων έγινε με βάση νόμο του 2012 στα πλαίσια της κινητικότητας από άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου.

Σύμφωνα με το ανώτατο δικαστήριο ωστόσο το Σύνταγμα στον τομέα της λειτουργίας της δικαιοσύνης είναι σαφές. Στο αρθρο 92 στου Συντάγματος αναφέρεται ρητά ότι η στελέχωση των δικαστηρίων γίνεται από μόνιμους υπαλλήλους και πως για την μετακίνηση τέτοιων υπαλλήλων στα Δικαστήρια απαιτείται σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου υπηρεσιακού συμβουλίου των δικαστηρίων. Γι΄αυτό η Ολομέλεια ακύρωσε την μετάταξη και ξαναγύρισε την υπόθεση στο  αρμόδιο υπηρεσιακό συμβούλιο των δικαστηρίων του Πειραιά για να ακολουθεί η διαδικασία που προβλέπει το Σύνταγμα και να κρίνει η ίδια η Δικαιοσύνη για τα προσόντα τους και την δυνατότητα να ανταποκριθούν στα καθήκοντα τους.

Παράλληλα, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι οι υπάλληλοι που προσλαμβάνονται στα δικαστήρια με σχέση ιδιωτικού δικαίου ή μετακινούνται προς αυτά μπορούν με βάσει τις συνταγματικές διατάξεις για την Δικαιοσύνη να αναλαμβάνουν καθήκοντα, ωστόσο αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι η στελέχωση των δικαστηρίων πρέπει να γίνεται από μόνιμους δικαστικούς υπαλλήλους. Δεύτερον ότι στους υπαλλήλους ιδιωτικού δικαίου ανατίθενται καθήκοντα τεχνικής ή ειδικής επιστημονικής φύσης που δικαιολογούνται από την φύση της σχέσης εργασίας τους και τρίτον, ότι οι μόνιμοι υπάλληλοι έχουν “ατού” έναντι των μη μόνιμων αφού μόνο εκείνοι πρέπει να συμμετέχουν σε συγκροτήσεις δικαστηρίων, στην σύνταξη πρακτικών, να συμμετέχουν σε δικαστικά συμβούλια, κ.λ.π

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Ελλάδα