4 Οκτωβρίου 2022

Μπορέλ σε Τσαβούσογλου: Αδιαπραγμάτευτη η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά, σταματήστε τις υπερπτήσεις

Απάντηση – ράπισμα στον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου απέστειλε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Στην απαντητική του επιστολή προς τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, αναφορικά με ελληνο-τουρκικές σχέσεις και τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, ο Ζοζέπ Μπορέλ επισημαίνει σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τα ακόλουθα:

· Οι υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, οι δηλώσεις οι οποίες αμφισβητούν την αδιαπραγμάτευτη κυριαρχία της Ελλάδας επί νησιών του Αιγαίου, καθώς και η κλιμάκωση της εχθρικής ρητορικής εναντίον της Ελλάδας και του ελληνικού λαού, βαίνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης. Επιπλέον, δημιουργούν μια αρνητική δυναμική, από την οποία δεν υπάρχει κανένα όφελος.

· Η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της Υφαλοκρηπίδας θα πρέπει να γίνεται μέσω καλή τη πίστει διαλόγου, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

· είναι βαθιά πεποίθηση [του ΥΕ/ΑΕ] ότι ο μοναδικός δρόμος για την προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας αποτελεί η σταθερή προσήλωση στις διεθνείς συμφωνίες και στην ειρηνική επίλυση των διαφορών συμπεριλαμβανομένης της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.Πολιτική