Πολιτική

Ναι στα μη κρατικά πανεπιστήμια, όχι στο σχέδιο Πιερρακάκη το ΠΑΣΟΚ – Τι προτείνει ο Ανδρουλάκης

Μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια ψηφίζει ο Νίκος Ανδρουλάκης, όχι όμως το σχέδιο Πιερρακάκη που προβλέπει την ίδρυση μη κρατικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στη χώρα μας.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ τάσσεται υπέρ του σκανδιναβικού μοντέλου, που βγάζει «απαγορευτικό» στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων κερδοσκοπικού χαρακτήρα και προαναγγέλλει τις επιλογές του κόμματός του, παρότι βουλευτές του, όπως η Νάντια Γιαννακοπούλου λένε «ναι» στο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης που αφορά στις αλλαγές του πλαισίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Από την αρχή μέχρι το φινάλε της χθεσινής εκδήλωσης του Ινστιτούτου InSocial του ΠΑΣΟΚ, τόσο ο κ. Ανδρουλάκης όσο και στελέχη του κόμματος επέλεξαν να κρατήσουν σαφείς αποστάσεις από το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας, σπεύδοντας να διευκρινίσουν ότι είναι αυτοί που ανοίγουν το διάλογο με τη συμμετοχή και ειδικών επιστημόνων.

«Η χώρα θα πάει μπροστά με ένα ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμιο και με μη κρατικά μη κερδοσκοπικά βάσει του σκανδιναβικού μοντέλου, όπως προτείνουμε σήμερα», επέμεινε ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Ανδρουλάκης, έχοντας ήδη υποστηρίξει ότι: «Εμείς δεν θα σταθούμε εμπόδιο στην ίδρυση μη κρατικών – μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, τα οποία θα πληρούν κάποιες πολύ αυστηρές προδιαγραφές για να μπορούν να ονομάζονται πανεπιστήμια. Θέλουμε να γίνουν σωστά. Με υψηλό επίπεδο σπουδών και έρευνας. Με γεωγραφικά κριτήρια διασφαλίζοντας την ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη. Δεν μπορούν να έρθουν όλα στην Αθήνα γιατί κάποιοι εκ των προτέρων γνώριζαν τις ρυθμίσεις που φέρνει σήμερα η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και έχουν προετοιμάσει τις επενδύσεις τους. Αυτό δεν είναι λογικό, δεν είναι σωστό και δεν επιτρέπουμε να συμβεί».

Πανεπιστήμια: Ανοίγουμε τον διάλογο

Πανεπιστήμια: Ανοίγουμε τον διάλογο

#live

Posted by Νίκος Ανδρουλάκης on Monday, February 12, 2024

Σύμφωνα με τον κ. Ανδρουλάκη, το ΠΑΣΟΚ δεν προτίθεται να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα, αντιθέτως έχει καθαρές θέσεις με τις οποίες θα προσέλθει στη βουλή κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου. Ασκεί κριτική στην κυβέρνηση ότι δεν έχει δώσει χρόνο στο διάλογο και ως εκ τούτου ούτε στη διαμόρφωση συναινετικού κλίματος. «Θέλω να σας πω ότι πολλές φορές αυτή η συζήτηση διεξάγεται μανιχαϊστικά, με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων. Δεν θέλουν μια συζήτηση επί του πεδίου, δημιουργώντας προτεραιότητες σε σχέση με τα πραγματικά προβλήματα. Στέκονται σε δύο όχθες, δεν προσπαθούν να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να δημιουργηθεί πεδίο συναίνεσης», επισημαίνει και συνεχίζει να εξαπολύει πυρά στην κυβέρνηση αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ χρεώνοντάς του στείρα άρνηση και πολιτική στρουθοκαμηλισμό.

Η «γραμμή» του ΠΑΣΟΚ θέλει ενίσχυση των δημόσιων πανεπιστημίων που προϋποθέτει:

· Ένα στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με γνώμονα και την περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας.

· Την επανασύσταση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας.

· Μια ισχυρή θεσμικά και πραγματικά ανεξάρτητη Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική