3 Οκτωβρίου 2022

ΝΔ: Ακόμη περιμένουμε να μάθουμε γιατί παρακολουθούσαν τον Πιτσιόρλα

Επεισοδιακά ολοκληρώθηκαν οι σημερινές εργασίες της εξεταστικής επιτροπής για τις παρακολουθήσεις καθώς αποχώρησαν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ.

ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, αποχώρησαν από κοινού διαμαρτυρόμενοι επειδή η επιτροπή δεν πήρε απόφαση να προχωρήσει στον καθορισμό νέου κύκλου μαρτύρων. Η κοινή περπατησιά των δύο κομμάτων σχολιάστηκε από την πλειοψηφία, η οποία έκανε λόγο για προσχηματική αποχώρηση από μια συμπόρευση που δυναμίτισε από την αρχή τις εργασίες της επιτροπής.

Το μόνο που μένει πλέον είναι να αποσαφηνιστεί αν θα πάει την προσεχή Τρίτη να καταθέσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης όπως ήταν τουλάχιστον ο αρχικός προγραμματισμός. Εφόσον ολοκληρωθεί και η επίμαχη εκκρεμότητα η επιτροπή θα είναι έτοιμη να συντάξει πόρισμα και να ολοκληρώσει τις εργασίες της.

Ρογκάκου (ΕΑΔ): Η ΕΥΠ δεν έχει σχέση με το Predator

Νωρίτερα, στην κατάθεσή της η επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Αλεξάνδρα Ρογκάκου σημείωσε σύμφωνα με τις πληροφορίες πως η πρώτη σύμβαση της εταιρίας Krikel με το ελληνικό δημόσιο έγινε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ενώ διευκρίνισε πως δεν υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ των εταιριών, krikel και Intellexa.

Παράλληλα τόνισε ότι δεν διαπίστωσε καμία σχέση μεταξύ της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών με το κακόβουλο λογισμικό Predator, δεν διαπίστωσε στους ελέγχους που έκανε η ΕΑΔ, ούτε προέκυψε κάποια σύμβαση με το ελληνικό δημόσιο, είπε σύμφωνα με πληροφορίες στην εξεταστική επιτροπή.

Εκπρόσωπος της Krikel: Καμία σχέση της εταιρείας με Predator

Από την πλευρά του, ο νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρίας krikel, Σταμάτης Τρίμπαλης, είπε σύμφωνα με πληροφορίες στην κατάθεσή του, πως η εταιρία δεν έχει καμία σχέση με το predator και πως δεν έχει συνάψει άλλες συμβάσεις πέραν των επεκτάσεων- παρακολουθήσεων- της αρχικής με την ΕΛΑΣ που υπεγράφη το 2018 – ενώ ξεκαθάρισε πως δεν γνωρίζει τον κ. Γρηγόρη Δημητριάδη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κ. Τρίμπαλης αναφέρθηκε και στις συναντήσεις που είχε κατά την αρχική σύμβαση της εταιρίας με τον τότε υπουργό, κ. Τόσκα, σημείωσε πως αυτές αφορούσαν λετουργικά ζητήματα του συστήματος Τέτρα.

«Είχα επικοινωνία με τον κ. Τόσκα για τη δουλειά μου, όχι όμως με τον κ. Δημητριάδη» φέρεται να υποστήριξε.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Τρίμπαλης, πρόσθεσε πως στα χρόνια της παρούσας κυβέρνησης οι σχέσεις του δεν αφορούσαν πολιτικά πρόσωπα αλλά μόνο επιχειρησιακό δυναμικό, ενώ σημείωσε πως δεν είχε καμία σχέση με τον κ. Λαβράνο ούτε συνεργάστηκε ποτέ με την ΕΥΠ.

Επίσης, φέρεται να τοποθετήθηκε και επί της σύμβασης του Απριλίου του 2021 στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, με προκαταβολή 4 εκατ ευρώ για προμήθεια του συστήματος Τέτρα για ανατολικό και βόρειο Αιγαίο. Εκεί, υποστήριξε πως η προκαταβολή είχε να κάνει με την επείγουσα κατάσταση στο μεταναστευτικό και την ανάγκη άμεσης προμήθειας λόγω αυξημένων ροών.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης του εκπροσώπου της Krikel, ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε από την συνεδρίαση, καταγγέλλοντας την πλειοψηφία πως κλείνει άρον άρον την τις εργασίες της εξεταστικής.

Στο πλαίσιο αυτό σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα καταθέσει γραπτές ερωτήσεις στην εκπρόσωπο της intellexa.

Μαρκόπουλος (ΝΔ): «Ακόμα περιμένουμε την απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί παρακολουθούσε τον κ. Πιτσιόρλα»

Ο βουλευτής της ΝΔ και μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής για τις παρακολουθήσεις, Δημήτρης Μαρκόπουλος, μετά την ολοκλήρωση των σημερινών εργασιών της Επιτροπής, δήλωσε: «Για πρώτη φορά, τρεις πρώην διοικητές και ένας νυν διοικητής της ΕΥΠ, δυο επικεφαλείς Ανεξάρτητων ελεγκτικών Αρχών, εκπρόσωποι εταιριών αλλά και πολιτικά πρόσωπα στην υψηλότερου κύρους κοινοβουλευτική επιτροπή θεσμών και διαφάνειας, φώτισαν, μίλησαν και αποκάλυψαν.

Όλες οι πτυχές της υπόθεσης ερευνώνται ενδελεχώς. Η συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, από την αρχή δυναμίτισε τις εργασίες της Επιτροπής και επιβεβαιώθηκε με την προσχηματική αποχώρηση τους από τη σημερινή ψηφοφορία για δεύτερη φορά. Στον κατήφορο αυτό δεν τους ακολουθούμε.

Ακόμη περιμένουμε την απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ γιατί παρακολουθούσε τον κ. Πιτσιόρλα».Πολιτική