12 Ιουλίου 2020

ΝΔ: Στο ίδιο κάδρο Τσίπρας – Καμμένος για τον «μεσάζοντα»

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο μετά την προκαταρκτική έρευνα που διατάχθηκε από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για την υπόθεση της πώλησης αμυντικού υλικού 300.000 βλημάτων τύπου 105 mm από τα αποθέματα του ελληνικού στρατού στη Σαουδική Αραβία, μέσω μεσάζοντα που καταδικάστηκε για λαθρεμπόριο. Η εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ξένη Δημητρίου παρήγγειλε έρευνα στην Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, για να διαπιστωθεί αν έχουν διαπραχθεί αδικήματα και, αν έχει συμβεί αυτό, να δρομολογηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες.
«Aπό την πρώτη στιγμή καλέσαμε τον Πάνο Καμμένο να δώσει εξηγήσεις για τη σκοτεινή ιστορία της πώλησης αμυντικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, και -κυρίως- να απαντήσει γιατί επέλεξε να υπάρχει μεσάζοντας, ενώ αυτό ρητά απαγορεύεται από τον νόμο» δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, σχολιάζοντας την παρέμβαση του Αρείου Πάγου. «Ρωτάμε ευθέως τον κ. Τσίπρα: Γιατί εδώ και 11 μέρες σιωπά για τις επιλογές του συναρχηγού του;».
Είναι ξεκάθαρο ότι η Πειραιώς βάζει στο ίδιο κάδρο των ευθυνών με τον υπουργό Άμυνας και τον πρωθυπουργό. Αν ο Αλέξης Τσίπρας όντως ήθελε να διαφυλάξει το ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ, πρώτος εκείνος θα έπρεπε να εγκαλέσει τον κυβερνητικό του εταίρο να δώσει στη Βουλή τις απαντήσεις που ζητάει η αντιπολίτευση, σε μια σειρά από αμείλικτα ερωτήματα, όπως σχολιάζουν στελέχη της ΝΔ. «Η ανοχή όμως είναι πλέον συνενοχή» τονίζουν. «Ο εναγκαλισμός Τσίπρα – Καμμένου, έναν στόχο έχει, την καρέκλα και μόνο».
Υπενθυμίζεται ότι ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της ΝΔ Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε επισκεφθεί τον Άρειο Πάγο και είχε καταθέσει όσα έγγραφα είχαν βγει μέχρι τότε καθώς και τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα που έγιναν -και από τα «Παραπολιτικά»- ζητώντας τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Η ΝΔ μίλησε για «εξώφθαλμα προκλητικό σκάνδαλο» και σχεδίαζε να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά όπως διεμήνυσε υψηλόβαθμη κομματική πηγή στο Στρασβούργο στο οποίο βρισκόταν ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης για μπαράζ επαφών την Τρίτη. Η δικαιοσύνη την πρόλαβε. Η υπόθεση έχει έναν σκοτεινό χορό εκατομμυρίων για την τύχη των οποίων ουδείς έχει ενημερωθεί μέχρι τώρα. Ο φάκελλος είναι ογκώδης με πολλές πτυχές.
Την επόμενη Πέμπτη στη Βουλή θα συζητηθεί και η ερώτηση βουλευτών της ΝΔ προς τους υπουργούς Αμυνας Πάνο Καμμένο και Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, καθώς υπήρξαν προειδοποιητικά τηλεγραφήματα προξενικών Αρχών για τον μεσάζοντα Β. Παπαδόπουλο που απαξιώθηκαν. Η ερώτηση αναφέρει τα εξής:
Κύριοι υπουργοί,

Τις τελευταίες ημέρες με μπαράζ δημοσιευμάτων αποκαλύπτονται πολλές άγνωστες μέχρι σήμερα πτυχές της υπόθεσης που αφορά στην πώληση αμυντικού υλικού των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας.
Ειδικότερα, στο φύλλο της 10ης Νοεμβρίου 2017 της εφημερίδας «Τα Νέα» δημοσιεύτηκε ηλεκτρονικό έγγραφο που εστάλη το απόγευμα της 12ης Ιουνίου 2017, μια ημέρα δηλαδή πριν την υπογραφή της δήθεν διακρατικής συμφωνίας της χώρας μας με το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, του προξένου μας στο Ριάντ κ. Ηλία Κλουβάτου προς τον ταξίαρχο της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών τον οποίο ο υπουργός Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος, παρουσία ανώτατων αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, απείλησε με σύλληψη και τελικά μετέθεσε από τη θέση του, στο οποίο χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι: «Σαουδάραβες στρατιωτικοί δήλωσαν πλήρη άγνοια για τη δραστηριότητα του κ. Βασίλη Παπαδόπουλου και εξέφρασαν την επιθυμία οι συνομιλίες να γίνονται “Government to Government”».
Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τη δημοσιοποίηση της ηλεκτρονικής επιστολής του διπλωμάτη κ. Κλουβάτου προς τον διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών, ταξίαρχο κ. Παπαδάκη στις 12.06.2017, εντελώς τιμωρητικά, κόπηκε η μετάθεσή του από τη θέση του γραμματέα της πρεσβείας μας στο Λονδίνο, που είχε ήδη εγκριθεί. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση επέλεξε να τιμωρήσει τους ανώτερους λειτουργούς που έπραξαν το αυτονόητο και εφάρμοσαν τον νόμο.
Είναι απορίας άξιο πώς η ελληνική κυβέρνηση, μετά την ανωτέρω ενημέρωση από τον καθ’ ύλην αρμόδιο πρόξενό μας, προχώρησε, εσπευσμένα μάλιστα, στην υπογραφή της εν λόγω δήθεν διακρατικής συμφωνίας με τον κ. Βασίλη Παπαδόπουλο, ο οποίος το ίδιο διάστημα, σύμφωνα με έγγραφο το οποίο δημοσιεύτηκε, εμφανίζεται παράλληλα και ως εκπρόσωπος της Ιορδανίας για το ίδιο αμυντικό υλικό.
Τα ερωτήματα που προκύπτουν από την υπογραφή της εν λόγω δήθεν διακρατικής συμφωνίας έπρεπε να απαντηθούν άμεσα καθώς από τα έγγραφα που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. υπουργός Άμυνας τις προηγούμενες ημέρες είναι προφανή διά γυμνού οφθαλμού τα κάτωθι:
– Δεν φέρουν νόμιμες επικυρώσεις, αλλά πρόκειται για απλά φωτοαντίγραφα έγγραφα της αλλοδαπής που δεν μπορούν να γίνουν δεκτά από την Ελληνική Διοίκηση σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
– Εξουσιοδοτούν αλλοδαπό υπήκοο, γεγονός που σύμφωνα με ειδικούς δεν επιτρέπεται από τη νομοθεσία της Σαουδικής Αραβίας, ιδίως όσον αφορά τη διεθνή εκπροσώπηση του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας.
– Αναγράφουν ημερομηνία σε γρηγοριανό ημερολόγιο, ενώ είναι γνωστό ότι το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας χρησιμοποιεί το ισλαμικό σεληνιακό ημερολόγιο Χίζρι από το 1932.
– Υπογράφονται από αναρμόδιο αξιωματικό της αεροπορίας του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, ενώ το αμυντικό υλικό των 300.000 βλημάτων 105 χιλιοστών προορίζεται για τον Στρατό Ξηράς της εν λόγω χώρας, σύμφωνα με τη δήθεν διακρατική συμφωνία.
– Το έγγραφο το οποίο έχει προσκομιστεί από τον κ. υπουργό Άμυνας για τον κ. Βασίλη Παπαδόπουλο είναι σαφές ότι δεν τον εξουσιοδοτεί να υπογράψει, αλλά να διαπραγματευτεί την εν λόγω συμφωνία ως εκπρόσωπος του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας.
– Η περιβόητη δήθεν διακρατική συμφωνία υπεγράφη όχι στην έδρα του ελληνικού υπουργείου Άμυνας, αλλά στη Θεσσαλονίκη.
Κατόπιν των ανωτέρω,
Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών,
1. Τα έγγραφα της αλλοδαπής που έχουν υποβληθεί από τον κ. Βασίλειο Παπαδόπουλο και τον ορίζουν ως δήθεν εκπρόσωπο της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ και της Ιορδανίας φέρουν τις νόμιμες επικυρώσεις από τις αρμόδιες Αρχές προκειμένου να μπορούν να ληφθούν νομίμως υπόψη της Ελληνικής Διοίκησης; Παρακαλούμε να κατατεθούν ακριβή φωτοαντίγραφα των σχετικών εγγράφων που εξουσιοδοτούν τον κ. Βασίλη Παπαδόπουλο καθώς και όλη η σχετική αλληλογραφία ανάμεσα στις ελληνικές Αρχές και τις Αρχές των χωρών αυτών.
2. Γιατί παρελήφθησαν έγγραφα του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας τα οποία δεν φέρουν τις νόμιμες επικυρώσεις; Προηγήθηκε έλεγχος της εγκυρότητας των εν λόγω εγγράφων και αν ο εξουσιοδοτών είχε σχετική αρμοδιότητα; Να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα που να αποδεικνύουν ότι ολοκληρώθηκε ο έλεγχος γνησιότητας των υποβληθέντων από τον κ. Βασίλη Παπαδόπουλο εγγράφων.
3. Πριν την ηλεκτρονική επιστολή του προξένου μας στο Ριάντ κ. Ηλία Κλουβάτου στις 12 Ιουνίου του 2017, τον οποίο έσπευσε να απαξιώσει ο κ. υπουργός Άμυνας, έχουν προηγηθεί ή ακολουθήσει και άλλα σχετικά με την υπόθεση τηλεγραφήματα (ακόμη και Ε.Χ.) ή επιστολές από την πρεσβεία μας στο Ριάντ; Παρακαλούμε να κατατεθεί το σύνολο των σχετικών επιστολών και τηλεγραφημάτων που αφορούν στην υπόθεση.
4. Ο υπουργός Εξωτερικών έχει εξουσιοδοτήσει τον κ. υπουργό Άμυνας, όπως ο νόμος ορίζει, πριν την υπογραφή της δήθεν διακρατικής συμφωνίας με το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την τελική υπογραφή αυτής; Να κατατεθεί το σχετικό έγγραφο.
5. Ο κ. υπουργός Άμυνας, που εισηγήθηκε στο ΚΥΣΕΑ την υπογραφή της εν λόγω διακρατικής συμφωνίας, είχε ενημερώσει τον πρωθυπουργό και τα λοιπά μέλη του ότι εκπρόσωπος του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας ήταν η εταιρεία του κ. Βασίλη Παπαδόπουλου και όχι κάποιος κρατικός αξιωματούχος της εν λόγω χώρας;
6. Αληθεύει ότι τα στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών μετακινήθηκαν με στρατιωτική πτήση (Αεροσκάφος C-27) από την Ελευσίνα στη Θεσσαλονίκη την 13η Ιουνίου 2017 με σκοπό την υπογραφή της δήθεν διακρατικής συμφωνίας μετά από εντολή του κ. υπουργού Άμυνας; Να κατατεθεί το σχετικό σχέδιο πτήσης.
7. Ο κ. υπουργός Άμυνας, που βρέθηκε τις προηγούμενες μέρες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, επιδίωξε να συναντηθεί με τον ομόλογο του του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας για να διαπραγματευτεί μια τόσο σημαντική διακρατική συμφωνία ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ; Γιατί μετά τις αποκαλύψεις δεν έχει φροντίσει να ξεκαθαρίσει την υπόθεση σχετικά με την εκπροσώπηση του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας από τον κ. Βασίλειο Παπαδόπουλο; Να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα που να αποδεικνύουν τη συνάντησή τους.
8. Ο δήθεν εκπρόσωπος του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας κ. Βασίλειος Παπαδόπουλος, που υπέγραψε τη σχετική διακρατική συμφωνία στις 13 Ιουνίου 2017, συναντήθηκε με τις επίσημες αποστολές των αξιωματούχων της χώρας που βρέθηκαν στην Ελλάδα για την επιθεώρηση του υπό πώληση αμυντικού υλικού; Συμμετείχε στις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν ανάμεσα στους αρμόδιους επιτελείς των δύο χωρών; Τηρήθηκαν πρακτικά των εν λόγω συναντήσεων; Σε καταφατική περίπτωση να κατατεθούν τα σχετικά πρακτικά.
9. Για ποιον λόγο ακυρώθηκε η μετάθεση του διπλωμάτη κ. Κλουβάτου στη θέση του γραμματέα της πρεσβείας μας στο Λονδίνο και επανακηρύχθηκε η θέση μετά την αποκάλυψη ότι προειδοποίησε εγκαίρως το υπουργείο Άμυνας για τον κ. Παπαδόπουλο; Πώς ένας διπλωμάτης που κατά τον κ. Καμμένο, «φωτογραφίζεται με καμήλες και σπαθιά» κρίθηκε άξιος πριν την εμπλοκή του στην υπόθεση ότι μπορεί να υπηρετήσει στη θέση του γραμματέα της πρεσβείας μας στο Λονδίνο;
Οι ερωτώντες βουλευτές,
1. Βασίλειος Κικίλιας
2. Γεώργιος Κουμουτσάκος
3. Αναστάσιος Δημοσχάκης
4. Σταύρος Καλαφάτης
5. Σίμος Κεδίκογλου
6. Σάββας ΑναστασιάδηςΠολιτική