Διεθνή

Νέα επικοινωνία Πούτιν με Ποροσένκο για το Ουκρανικό – συγκρούσεις στο Ντονέτσκ

D8777CD05FDAC83467766F153F0CFBFD.jpg“Θα πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος,” αναφέρει η ρωσική προεδρία.

Μέτρα που θα διευκολύνουν την περαιτέρω ειρηνική διευθέτηση των αιματηρών συγκρούσεων στην Ανατολική Ουκρανία, συζήτησαν τη Δευτέρα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο σε νέα τηλεφωνική επικοινωνία. 

“Ο πρόεδρος της Ρωσίας είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, κατά την οποία συνέχισαν να συζητούν τις ενέργειες που διευκολύνουν την ειρηνική διευθέτηση στο νότιοανατολικά της Ουκρανίας” αναφέρει το γραφείο Τύπου της ρωσικής προεδρίας. “Θα πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος,” πρόσθεσε η ρωσική προεδρία.

Σημειώνεται ότι κοντά στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ σημειώνεται ανταλλαγή πυρών μεταξύ φιλορώσων αυτονομιστών και ουκρανικών δυνάμεων, οι οποίες προσπαθούν να διαφύγουν από τον κλοιό που έχουν σχηματίσει οι φιλορώσοι. Οι αυτονομιστές δεν τους αφήνουν, εκτιμώντας ότι στο πλευρό των ουκρανών βρίσκονται και Πολωνοί, κάτι που επιθυμούν να διαπιστώσουν.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή συμφωνήθηκε εκεχειρία μεταξύ της Ουκρανίας, των φιλορώσων αυτονομιστών, της Ρωσίας και του ΟΑΣΕ. Στη συμφωνία εκεχειρίας περιλαμβάνεται και η ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ των δύο πλευρών, κάτι που έκαναν σήμερα από την πλευρά τους οι φιλορώσοι αυτονομιστές, απελευθερώνοντας 1.200 ουκρανούς αιχμάλωτους όπως ανακοίνωσε από τη Μαριούπολη ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Οι χώρες της ΕΕ δεν κατάφεραν να εγκρίνουν τη Δευτέρα τις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας όπως ανέφερε ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή στο ρωσικό πρακτορείο ITAR-TASS. Για να “περάσουν” οι κυρώσεις πρέπει να υπάρξει ομοφωνία και των 28 κρατών της ΕΕ.

Σύμφωνα πάντα με την διπλωματική πηγή, που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία της, οι πρέσβεις των χωρών της ΕΕ θα έχουν εκτάκτως νέες συνομιλίες για το θέμα σε λίγη ώρα (σ.σ σε εξέλιξη).

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Διεθνή