23 Φεβρουαρίου 2020

Νέα πρόταση Έτινγκερ για ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC Αντιμέτωπος με έναν πιθανώς σκληρό χειμώνα και με τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Ρωσία στο ναδίρ, ο τωρινός Επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ πρότεινε ένα νέο σχέδιο για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και της Ουκρανίας.

Στις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στο Βερολίνο, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γκίντερ Έτινγκερ πρότεινε ένα νέο συμβιβασμό με τη Ρωσία, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η σταθερή ροη αερίου προς τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην Ουκρανία.

Η πρόταση αυτή έρχεται έπειτα από την πρόσφατη έκκληση του Επίτροπου για αποφυγή του χειρότερου σεναρίου, δηλαδή αυτού της χρησιμοποίησης των δυνατοτήτων εξαγωγής φυσικού αερίου από την Ρωσία ως μοχλού πίεσης.

Από τη πλευρά του ο Γερμανός Επίτροπος Έτινγκερ δήλωσε πως: «Ο συμβιβασμός αυτός θα μπορούσε να αποτελέσει μια δίκαιη λύση για όλες τις πλευρές έτσι ώστε να αποφευχθεί τυχόν πρόβλημα και να σιγουρευτεί η συνεχής ροή αερίου σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Ουκρανία στον ερχόμενο χειμώνα».

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η πρόταση εστιάζει στα ακόλουθα σημεία:

-Η Ουκρανία θα διευθετήσει τα ζητήματα χρέους με τη Ρωσία, βασιζόμενη στην αρχική τιμή αερίου στα 268,5 δολάρια ανά 1000 κυβικά μέτρα αερίου. Θα αποπληρώσει σε δύο δόσεις, μια των 2 δισ. δολαρίων στο τέλος του Οκτωβρίου και έπειτα 1,1 δισ. δολαρίων στο τέλος του χρόνου.

-Η Γκάζπρομ και η Ναφτογκαζ συμφωνούν πως τουλάχιστον 5 δισ. κυβικά μέτρα αερίου θα διατεθούν στην Ουκρανία τιμολογημένα στα 385 δολάρια ανά 1000 κυβικά μέτρα τον ερχόμενο χειμώνα. Θα υπάρχει επίσης ειδική ρήτρα όπου η Ναφτογκαζ, η Ουκρανική εταιρεία διαχείρισης ενέργειας, θα έχει τη δυνατότητα να επεκτείνει την ζήτηση αερίου προς τη Ρωσία και τα 5 δισ. κυβικά μέτρα θα αποτελούν την ελάχιστη δυνατή συναλλαγή.

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας θα συζητηθούν και από τις δύο κυβερνήσεις και θα διεξαχθεί νέος κύκλος διαπραγματεύσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ουκρανίας – Ρωσίας. Εάν επιτευχθεί συμφωνία, θα είναι δεσμευτική και για τις δύο κυβερνήσεις.

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόνισε πως μια συμφωνία με τη Ρωσία είναι αναγκαία και για τις δύο πλευρές καθώς αμφότερες έχουν μεταφέρει τη διαμάχη τους στο διεθνές διαιτητικό δικαστήριο στη Στοκχόλμη, κάτι όμως που σημαίνει πως για περίπου έναν χρόνο -διάστημα κατά το οποίο δεν αναμένεται να έχει καταλήξει σε απόφαση το Δικαστήριο- θα εκκρεμεί το θέμα της τιμής πώλησης του αερίου από τη Ρωσία προς Ουκρανία και δυτικοευρωπαϊκές χώρες…
 Οικονομία