Διεθνή

Νέες κυρώσεις με στόχο ρωσικές τράπεζες, Ενέργεια και Άμυνα από ΗΠΑ

427E37021F67DD2F3528B7B5B43C08E1.jpgΣτο χώρο της ενέργειας, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε βάρος κρατικών κολοσσών όπως η Gazprom και η Rosneft. Ανάμεσα στους νέους στόχους βρίσκεται και η μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα, η Sberbank.

Νέο γύρο κυρώσεων σε βάρος ρωσικών τραπεζών αλλά και εταιρειών Άμυνας και Ενέργειας ανακοίνωσαν σήμερα Παρασκευή οι Ηνωμένες Πολιτείες, λίγη ώρα μετά την επιβολή νέων ποινών και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο χώρο της ενέργειας, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε βάρος κρατικών κολοσσών όπως η Gazprom και η Rosneft, με πηγές του πρακτορείου Reuters να αναφέρουν πως στόχος είναι να επηρεαστούν οι ρωσικές έρευνες και η παραγωγή πετρελαίου και σχιστολιθικού αερίου.

Ανάμεσα στους νέους στόχους βρίσκεται και η μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα, η Sberbank, ενώ παράλληλα σκληραίνουν τα μέτρα κατά ακόμα πέντε τραπεζών που είχαν ήδη στοχοθετηθεί.

Συγκεκριμένα, οι νέες κυρώσεις σφίγγουν την οικονομική «θηλιά» γύρω από τα ρωσικά ιδρύματα, απαγορεύοντας σε αμερικανούς πολίτες και επιχειρήσεις να αγοράζουν χρέος που εκδίδουν οι τράπεζες-στόχοι και έχουν διάρκεια πάνω από 30 μέρες. Το προηγούμενο όριο ωρίμανσης χρεογράφων ήταν οι 90 μέρες.

Η απαγόρευση αγοράς χρέους άνω των 30 ημερών επιβλήθηκε και για την μεγάλη αμυντική εταιρεία Rostec. Παράλληλα οι ΗΠΑ «πάγωσαν» τα περιουσιακά στοιχεί ακόμα πέντε κρατικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας, των OAO Dolgoprudny, Mytishchinski Mashinostroitelny Zavod OAO, Kalinin Machine Plant JSC, Almaz-Antey GSKB, και JSC NIIP.

Προειδοποίηση πως οι νέες κυρώσεις θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη στην Ουκρανία απηύθυνε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Διεθνή