Διεθνή

Νεκρός ο επικεφαλής της οργάνωσης αλ Σεμπάμπ μετά από αμερικανική αεροπορική επιδρομή

0E49C2FD4FF2BCE63FACEA6DB9178998.jpgΟ επικεφαλής της ακραίας ισλαμιστικής οργάνωσης αλ Σεμπάμπ, ο Άχμεντ Άμπντι «Γκοντάν», σκοτώθηκε τη Δευτέρα σε μια αεροπορική επιδρομή που εξαπέλυσαν αμερικανικές δυνάμεις στη Σομαλία, επιβεβαίωσαν οι ΗΠΑ.

«Έχουμε επιβεβαιώσει ότι ο Άχμεντ Γκοντάν, συνιδρυτής των Σεμπάμπ, σκοτώθηκε», ανέφερε ο υποναύαρχος Τζον Κίρμπι σε ανακοίνωσή του.

Ο θάνατος του Γκοντάν «είναι ένα σημαντικό πλήγμα από συμβολική και επιχειρησιακή άποψη για τη σημαντικότερη οργάνωση που συνδέεται με την αλ Κάιντα», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος.

«Αν και πρόκειται για μια κρίσιμη πρόοδο στη μάχη κατά των αλ Σεμπάμπ, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν όλα τα εργαλεία που διαθέτουν –οικονομικά, διπλωματικά, στρατιωτικά—, αλλά και πληροφορίες για να αντιμετωπίσουν την απειλή που αποτελούν οι Σεμπάμπ και οι άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις για τις ΗΠΑ και τον αμερικανικό λαό», υπογράμμισε ο Λευκός Οίκος.

Αποκάλυψε μάλιστα ότι η επιχείρηση που οδήγησε στον θάνατο του Γκοντάν είμαι «το αποτέλεσμα ετών εργασίας των υπηρεσιών πληροφοριών, του στρατού και των δυνάμεων διατήρησης της τάξης».

Η επιχείρηση, που διεξήγαγαν οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις με τη βοήθεια αεροπλάνων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στις 18:20 (ώρα Ελλάδας) και είχε στόχο μια συνέλευση υψηλόβαθμων στελεχών των Σεμπάμπ στην οποία συμμετείχε ο «Γκοντάν», είχε επισημάνει την Τρίτη το Πεντάγωνο.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Διεθνή