SelectedΠολιτική

Nέο γκάλοπ: Η εξωτερική πολιτική διευρύνει το γαλάζιο προβάδισμα – Δύο στους τρεις προεξοφλούν νίκη Μητσοτάκη

Η κυβέρνηση κεφαλαιοποιεί την καλή εικόνα του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να κεφαλοποιήσει τα προβλήματα με την ακρίβεια – Οι πολίτες πιστεύουν ότι ευθύνονται οι διεθνείς εξελίξεις

Με ισχυρή ώθηση από την επιτυχή κατάληξη που είχε η πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις Ηνωμένες Πολιτείες, το κυβερνών κόμμα φαίνεται να εμπεδώνει το διψήφιο προβάδισμα που αποσπά από την αξιωματική αντιπολίτευση. Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας δημοσκόπησης που διενήργησε το διάστημα από 17 έως 23 Μαΐου η εταιρία Metron Analysis και παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, η απόσταση που χωρίζει τα δύο μεγαλύτερα κόμματα εκτιμάται ότι φθάνει στο 10,4%.

Σε μια συγκυρία κατά την οποία στην πολιτική «αγορά» συνεχίζουν, παρά τις επίμονες επίσημες διαψεύσεις, να διακινούνται σενάρια για εκλογές το φθινόπωρο και ανασχηματισμό ante portas, το βασικό συμπέρασμα που εξάγεται από τα δεδομένα της μέτρησης είναι ότι η κυβέρνηση κεφαλαιοποιεί την καλή εικόνα του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, η αξιωματική αντιπολίτευση φαίνεται να αδυνατεί να κεφαλαιοποιήσει τη φθορά που έχει η κυβερνητική παράταξη έπειτα από τρία χρόνια διακυβέρνησης και με την ακρίβεια να βρίσκεται σε έξαρση και να συνιστά το βασικότερο πρόβλημα που απασχολεί του πολίτες. Αξιοσημείωτο στοιχείο της έρευνας είναι, άλλωστε, το εύρημα ότι αυξάνεται το ποσοστό των πολιτών που εκτιμούν ότι η άνοδος των τιμών δεν οφείλεται σε ευθύνη της κυβέρνησης, αλλά είναι αποτέλεσμα διεθνών εξελίξεων. Το 58% πιστεύει ότι ευθύνονται οι διεθνείς εξελίξεις (έναντι 54% τον Απρίλιο) και το 39% (έναντι 42%) θεωρεί ότι ευθύνεται η κυβέρνηση.


Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-ck90mzaxnzjd)

Θετική αξιολόγηση

Το μεγαλύτερο πρόβλημα των πολιτών είναι η ακρίβεια, σε ποσοστό 36%, ακολουθεί η οικονομία και πολύ μακριά η ενεργειακή κρίση, η ανεργία και ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και οι χειρισμοί στο διεθνές πεδίο έχουν αντίκτυπο στην κοινή γνώμη, καθώς σχεδόν ένας στους δύο (ποσοστό 48%, αυξημένο κατά 10 μονάδες από τον Απρίλιο) έχει μάλλον θετικές εντυπώσεις από την ασκούμενη εξωτερική πολιτική, έναντι 37% που έχει μάλλον αρνητικές.

Η κυβέρνηση αξιολογείται θετικά από το 38%, έναντι μόλις 19% θετικής γνώμης για την αντιπολίτευση που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση αξιολογείται αρνητικά από το 55%, ωστόσο το εντυπωσιακό είναι ότι το 72% κρίνει αρνητικά την αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ. Στην αξιολόγηση πρωθυπουργού και αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 20 μονάδες, καθώς συγκεντρώνει 43% θετικές γνώμες, έναντι 23% του Αλέξη Τσίπρα.


dimo_mega_1


dimo_mega_2

Ανοίγει η ψαλίδα

Στην πρόθεση ψήφου και στο ερώτημα «τι θα ψηφίζατε αν είχαμε βουλευτικές εκλογές την επόμενη Κυριακή», η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 28,5%, ανεβαίνοντας 1,5 μονάδα σε σχέση με τη μέτρηση του Απριλίου. Ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 20,3% (από 19,8% τον Απρίλιο). Η διαφορά των δύο κομμάτων ανεβαίνει στις 8,2 μονάδες, από 7,2 μονάδες που ήταν τον προηγούμενο μήνα.

Στην τρίτη θέση, αλλά με απώλειες κατατάσσεται το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής το οποίο παίρνει ποσοστό 11,8% από 14,4% τον Απρίλιο, δηλαδή 2,6 μονάδες χαμηλότερα. Έπονται το ΚΚΕ με 5%, η Ελληνική Λύση με 4,1% και άνοδο 0,2 μονάδες. Οριακά εκτός Βουλής φαίνεται το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη με 2,9% από 3,2% τον Απρίλιο. Στο 1% καταγράφεται το κόμμα Εθνική Δημιουργία των Τζήμερου, Κρανιδιώτη, Μπογδάνου ενώ 2,2% παίρνει το κόμμα «Ελληνες για την Πατρίδα» του Ηλία Κασιδιάρη (άνοδος 0,1 μονάδες). Αξιοσημείωτο είναι ότι η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει το 10,5%.
Η συσπείρωση για τη ΝΔ είναι στο 70,3% ενώ υπάρχουν μετακινήσεις προς τον ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 5,7%. Για τον ΣΥΡΙΖΑ η συσπείρωση είναι στο 61,8% (έχει δηλαδή πολλά περιθώρια ανόδου) ενώ οι μετακινήσεις προς τη ΝΔ είναι στο 4,6%. Για το ΠΑΣΟΚ η συσπείρωση είναι στο 73,7%. Από τη ΝΔ οι ψηφοφόροι που πηγαίνουν προς το ΠΑΣΟΚ είναι της τάξης του 6,6% ενώ μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ καθώς μετακινείται ποσοστό 10,4%.


dimo_mega_3


dimo_mega_4

Υπεροχή Μητσοτάκη

Στην εκτίμηση ψήφου, η δύναμη της ΝΔ υπολογίζεται σε ποσοστό 36,1%, (από 39,9% στις εκλογές του 2019), ενώ του ΣΥΡΙΖΑ σε 25,7% (από 31,5%). Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο εντυπωσιακό 15% από 8,1%, το ΚΚΕ στο 6,4%, η Ελληνική Λύση στο 5,2% (1,5 μονάδες πάνω από το 2019), το ΜέΡΑ25 στο 3,7%, η Εθνική Δημιουργία στο 1,7% και το κόμμα Κασιδιάρη στο 2,7%.
Μεταξύ των πολιτικών αρχηγών ο Κυριάκος Μητσοτάκης παίρνει ποσοστό 34% ως προς την καταλληλότητα για πρωθυπουργός. Ακολουθεί με 16% ο Αλέξης Τσίπρας, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 6%, ο Γιάνης Βαρουφάκης με 3%, ο Κυριάκος Βελόπουλος, ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 2%.

Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι εντυπωσιακή η υπεροχή της κυβερνητικής παράταξης στη λεγόμενη «παράσταση νίκης», καθώς στο ερώτημα «ανεξάρτητα από το τι θα ψηφίζατε, ποιο κόμμα νομίζετε ότι θα έρθει πρώτο στις εκλογές», δύο στους τρεις ερωτηθέντες (ή ποσοστό 66%) απαντά ότι θα νικήσει η ΝΔ, έναντι μόλις του 18% που απαντά το ίδιο για τον ΣΥΡΙΖΑ, το 6% το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, άλλο κόμμα το 2%.


dimo_mega_5

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Selected