23 Ιανουαρίου 2021

Νέοι τριγμοί στον ΣΥΡΙΖΑ – Αντιδράσεις για τη διεύρυνση προς το κέντρο

«Δεν καλωσορίζουμε όσους αναζητούν αναρρίχηση στην κομματική εξουσία», λέει ο Γραμματέας της Νεολαίας – «Δεν χωράνε όλοι στο “συλλογικό εμείς”» είπε ο Πάνος Λάμπρου

Με κύριο θέμα τριβής τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ έγινε σήμερα η πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Αν και ο Αλέξης Τσίπρας κινήθηκε σε κλίμα ενωτικό και ανέφερε ότι ανεξάρτητα από την αφετηρία του καθενός και την προσωπική του διαδρομή « σήμερα όλοι εδώ σε ένα πράγμα ομονοούμε απόλυτα και ομόφωνα: Ότι εδώ είναι το σπίτι μας. Το κοινό μας σπίτι», το τεταμένο κλίμα διεφάνη ήδη από την παρέμβαση της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ. Είχε προηγηθεί η συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου της νεολαίας, που δημοσιοποίησε τις ενστάσεις του για τις μεταγραφές, ενώ κάνει λόγο για προσπάθεια παρέμβασης και φραξιονιστικής δράσης πρώην Υπουργών και νυν Βουλευτών στην εσωτερική λειτουργία της οργάνωσης, χωρίς να παραλείπει να ασκήσει κριτική και στην ηγεσία.

Ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, χαρακτήρισε «ώριμο βήμα» την πρωτοβουλία ένωσης δυνάμεων που έχουν διαφορετική προέλευση, όμως «συγκλίνουν και εκφράζονται». Ο κ. Σκουρλέτης έκανε λόγο για κορύφωση ενός κύματος συνεύρεσης που ξεκίνησε τα πρώτα χρόνια του μνημονίου, με αποκορύφωμα τη Συμφωνία των Πρεσπών, που όπως είπε «έθεσε υγιείς διαχωριστικές γραμμές στην ελληνική κοινωνία».

Ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποτυπωθεί και στο όνομά του, υποστήριξε ο Νίκος Παππάς που τάχθηκε υπέρ του να είναι ανοιχτό το εγχείρημα και να χωράει όλους όσοι συμφωνούν στη διακήρυξη και στο πρόγραμμα.

«Το χειρότερο αλλά και το ευκολότερο είναι να ξεκινήσουμε αυτήν την πρωτοβουλία με το ποιοι δε χωράνε», είπε, αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς αιχμές προς τους διαφωνούντες, ενώ πρόσθεσε ότι στο εγχείρημα χωρά ακόμη κι όποιος διαφώνησε με τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Δεν έχουμε κανένα λόγο να φοβόμαστε να καλέσουμε όσο το δυνατό περισσότερους δημοκρατικούς πολίτες», κατέληξε.


syriza1

«Δεν χωράνε όλοι»

Διαφορετική ήταν η τοποθέτηση του μέλους της Πολιτικής Γραμματείας, που πρόσκειται στους 53+ Πάνου Λάμπρου, που ανέφερε ότι «δεν χωράνε όλοι στο συλλογικό εμείς. «Να χωρέσει και τον Άρη Βελουχιώτη και αυτόν που τον κατέδωσε;», σχολίασε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, όπως είπε, δεν μπορεί η νέα προσπάθεια να έχει στον πυρήνα της την οικολογία και ταυτόχρονα να περιλαμβάνει «αυτούς που παίζουν ρόλο στις εξορύξεις χρυσού».

«Δεν μπορεί να είναι με ολίγην αριστερά, ολίγη κεντροδεξιά, κεντροαριστερά ή κέντρο», τόνισε, ενώ αναφέρθηκε θετικά σε πρόσωπα όπως ο Σπύρος Δανέλλης, ο Σωτήρης Βαλντέν και όσοι έχουν τοποθετηθεί για τον διεθνισμό και τον ανθρωπισμό. «Αυτή η υπόθεση θα έχει ταυτότητα και θα είναι αριστερή», κατέληξε ο κ. Λάμπρου.

«Τα δημόσια πρόσωπα να επανατοποθετηθούν για το παρελθόν τους»

Έμφαση στη φυσιογνωμία του κόμματος έδωσε ο Νίκος Φίλης που ανέφερε ότι ο Αλέξης Τσίπρας σωστά είπα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν γίνεται κόμμα συστημικής αντιπολίτευσης, για να σημειώσει ότι πρέπει να είναι της ριζοσπαστικής αριστερής αντιπολίτευσης. Μάλιστα αυτό, όπως είπε, αναδεικνύει την ανάγκη για προγραμματικές επανατοποθετήσεις, μακριά από μνημονιακούς καταναγκασμούς.

«Για να μην καταντήσει ανερμάτιστη πολυσυλλεκτική δύναμη, χρειάζονται αρχές», επισήμανε, λέγοντας ότι η σημερινή είναι μέρα χαράς, αφού ενώνονται παλιοί και νέοι, κάποιοι παλιότεροι που είχαν χωρίσει και ξανασμίγουν και οι νεότεροι που έρχονται, για να χτιστεί ένας δυνατός ΣΥΡΙΖΑ, όπως ήταν η εντολή των εκλογών.

Για τη διεύρυνση, ο βουλευτής ανέφερε ότι κάποιος εντάσσεται σε ένα κόμμα με βάση το πρόγραμμα και την ιδεολογία. Δεν είναι «απλώς περιπατητές στον δρόμο», ανέφερε, προσθέτοντας ότι ιδιαίτερα τα δημόσια πρόσωπα θα πρέπει να έχουν επανατοποθετηθεί και για το παρελθόν τους.

«Δεν υπάρχει ενδεχόμενο» η εισδοχή κόσμου που ανήκε στη Σοσιαλδημοκρατία να βλάψει τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ο Παύλος Πολάκης.

Για στρατηγική επιλογή έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, προσθέτοντας ότι η δημιουργία «υγειονομικής ζώνης» την ώρα του ανοίγματος, δεν βοηθά.

«Ερχόμαστε με σεβασμό στην Αριστερά και στην παράδοση της Αριστεράς», σημείωσε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.


syriza2

«Δεν καλωσορίζουμε όσους ζητούν αναρρίχηση»

Μετά και το κείμενο της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του Γραμματέα, Σωτήρη Αλεξίου που ανέφερε ότι «θέλουμε έναν ΣΥΡΙΖΑ των πολλών και όχι των “παλιών”». «Μαζικός ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει περισσότερη αριστερή πρακτική ενός και εκτός κόμματος».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το κείμενο της Νεολαίας δεν διατυπώνει επιφυλάξεις για την αναγκαιότητα της διεύρυνσης, αλλά κριτική για παλαιοκομματικές νοοτροπίες και φραξιονιστικές λογικές ορισμένων. Τους καλωσορίζουμε όλους, τόνισε, δεν καλωσορίζουμε αυτούς που αναζητούν αναρρίχηση στην κομματική εξουσία και θέλουν να αναβαπτιστούν για τις παλιές επιλογές τους.

Μιλώντας στη συνεδρίαση, ο Φώτης Κουβέλης υποστήριξε ότι εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να υπάρχει ταυτόσημη ιδεολογική ταυτότητα σε όλους και πως το πρόγραμμα είναι εκείνο που θα οριοθετήσει την προγραμματική συμφωνία των μελών του κόμματος. Δεν πρέπει να προσερχόμαστε με φοβίες στη συζήτηση για το τι πρέπει να συμβεί, είπε.

Η συνεδρίαση ολοκληρώνεται αύριο το απόγευμα.Πολιτική