SelectedΠολιτική

Ο Νίκος Δένδιας στη Real News: Άλμα στην επανεκκίνηση της οικονομίας, ώστε να επιταχυνθεί η ανάπτυξη

dendias2Συνέντευξη του Νικου Δένδια φιλοξενεί η σημερινή Real News

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Υπουργός Ανάπτυξης στην δημοσιογράφο Χριστίνα Κοραή:

– Η ψήφος εμπιστοσύνης μπορεί να αναστρέψει από μόνη της το κλίμα ή χρειάζονται και περαιτέρω κινήσεις της Κυβέρνησης;

Η ψήφος εμπιστοσύνης είναι μία καλή ευκαιρία για να σταματήσουν οι «παληκαρισμοί» και να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Δεν είναι το ερώτημα «ναι ή όχι στην κυβέρνηση» το μόνο διακύβευμα. Το κύριο ερώτημα είναι «ναι ή όχι στις μεταρρυθμίσεις και στην έξοδο από την κρίση». Από αυτή την άποψη είναι μία χρήσιμη κίνηση.  Και είμαι βέβαιος ότι σε αυτή την κατεύθυνση θα ακολουθήσουν και άλλες κινήσεις από τον πρωθυπουργό, οι οποίες θα αποδείξουν στην κοινωνία ότι αφήνουμε πίσω μας τη μιζέρια και ότι  γυρίζουμε σελίδα.

-Αποκλείετε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο ρήξης με την τρόικα; Υπάρχουν κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης;

Σε κάθε περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή που είναι υπεύθυνη για τις αποφάσεις της απέναντι στον ελληνικό λαό και την κοινωνία. Δεν είναι ορθό να τα αποδίδουμε όλα στην τρόικα. Η σημερινή κυβέρνηση άλλωστε κατάφερε να έχει αυξημένη αξιοπιστία έναντι των συνομιλητών της στο εξωτερικό.

-Η απεμπλοκή από το ΔΝΤ δεν είναι ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα; Μπορεί η Ελλάδα από το 2015 να μην έχει ανάγκη από δάνεια;

Όλη η προσπάθειά μας και όλες οι θυσίες του ελληνικού λαού σε αυτό αποσκοπούσαν, στο να μπορέσει  η Ελλάδα να σταθεί ξανά στα πόδια της και να έχει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές,  χωρίς να έχει ανάγκη στήριξης. Αυτό το καταφέραμε και  αποτελεί μεγάλη επιτυχία της Κυβέρνησης. Ο στόχος πλέον πρέπει να είναι ένα άλμα στην επανεκκίνηση της οικονομίας, ώστε να επιταχυνθεί η  ανάπτυξη, να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις μας για μείωση των φορολογικών συντελεστών και μεσοπρόθεσμα να μπορούμε ως Κράτος να ζούμε χωρίς δανεικά γενικώς, ανεξαρτήτως προέλευσης.

-Το ΠΑΣΟΚ ζητάει παράταση της ρύθμισης για τους πλειστηριασμούς. Μπορεί να γίνει αυτό;

Θεωρώ ότι το ουσιώδες για το ΠΑΣΟΚ και για όλους μας είναι να προστατευθεί η πρώτη κατοικία, στις περιπτώσεις που χρειάζεται προστασία. Η παράταση της συγκεκριμένης ρύθμισης για τους πλειστηριασμούς, παρά τη διάσταση που έχει λάβει στην κοινή γνώμη, πρακτικά αφορούσε  ελάχιστους. Ενδεικτικό είναι ότι από εκατοντάδες χιλιάδες περιπτώσεις, μόλις 3.000 άτομα αξιοποίησαν τη συγκεκριμένη διάταξη.  Η συντριπτική πλειονότητα προστατεύθηκε από άλλες διατάξεις.

-Με την πρώτη κατοικία τι θα γίνει;

Η πρώτη κατοικία θα προστατευθεί μέσα από ένα συνολικό πλέγμα νομοθετικών ρυθμίσεων, ενώ για πρώτη φορά θα εισαχθεί πτωχευτικό  δίκαιο των ιδιωτών, ώστε να μπορούν να προστατεύονται και τα νοικοκυριά. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση, όπως και στις ρυθμίσεις με τα επιχειρηματικά δάνεια, θα διασφαλίσουμε ότι δεν θα επωφεληθεί ο πλούσιος κακοπληρωτής, ο «μπαταχτσής» κατά το κοινώς λεγόμενο.

-Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται για κούρεμα των δανείων των αδύναμων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για «σεισάχθεια», την οποία κοστολογεί με μόλις 2 δις ευρώ, εκ των οποίων τον πρώτο χρόνο μόνο με 1 δις ευρώ. Τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια και τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια ξεπερνούν τα 80 δις ευρώ, και μαζί με τις οφειλές στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία ξεπερνούν τα 110 δις ευρώ. Αυτό είναι πρόδηλη προσπάθεια εξαπάτησης της κοινωνίας.

-Πως σχολιάζετε τα σενάρια περί οικουμενικής κυβέρνησης ώστε να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές, που ξεκίνησαν με τη δήλωση Τζιτζικώστα;

Η  κυβέρνηση Σαμαρά  πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της και να κριθεί το 2016.  Η  εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι αφορμή για εκλογές. Είναι αφορμή για να στείλει ο πολιτικός κόσμος ένα μήνυμα στοιχειώδους αντίληψης της κρισιμότητας της συγκυρίας στην κοινωνία.

-Διεύρυνση προς τα δεξιά ή προς το κέντρο;

Όπως έχω ξαναπεί, η Νέα Δημοκρατία πρέπει να εξακολουθήσει να έχει σαφή ιδεολογική αναφορά στον χώρο της Κεντροδεξιάς. Καλοδεχούμενη συνεπώς κάθε διεύρυνση προς τα δεξιά, προς όσους βέβαια ενστερνίζονται τις αρχές και την ιδεολογία του κόμματος, αλλά διεκδικούμε και την αύξηση της επιρροής μας στο Κέντρο.

-Αισθάνεστε δικαιωμένος από την πολιτική σας απέναντι στη Χρυσή Αυγή; Ακόμη δέχεστε κριτική ότι ήσασταν πολύ σκληρός.

Είμαι υπερήφανος για τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασα ως Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη απέναντι στον πρόκληση που συνιστούσε η δράση του νεοναζιστικού μορφώματος για το δημοκρατικό μας πολίτευμα και τον πολιτισμό μας. Μία θεσμική αντίδραση που αφορούσε τις έκνομες ενέργειες των μελών της και όχι τις ιδέες τους, όσο αποκρουστικές κι αν ήταν αυτές.

-Υπάρχει πρόβλημα με τον υπουργό Οικονομικών; Προς τι οι διαρροές;

Καθόσον με αφορά, δεν γνωρίζω τίποτα περί διαρροών. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι έχω μία πολύ καλή συνεργασία με τον κ.  Χαρδούβελη και με τον κ. Λαζαρίδη.

-Λύνεται το πρόβλημα με τη ρύθμιση για τα “κόκκινα” δάνεια και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές;

Η φιλοδοξία μας δεν είναι μόνο να λύσουμε το πρόβλημα των δανείων, αλλά να αναδιαρθρωθούν οι ελληνικές επιχειρήσεις που χρειάζονται κάτι τέτοιο. Μέσα από μία ολιστική προσέγγιση και με μία μεγάλη μείωση στις προσαυξήσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών, θα μπορέσουμε να απεγκλωβίσουμε παραγωγικές δυνάμεις που σήμερα πολύ δύσκολα μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Δεν μπορούμε να αφήσουμε και άλλες επιχειρήσεις να κλείσουν, ειδικά τη στιγμή που έχουμε τόσο μεγάλο ποσοστό ανεργίας. Για τον ίδιο λόγο δίνουμε τεράστια έμφαση στην ενίσχυση της  βιωσιμότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες στην Ελλάδα είναι η «ραχοκοκκαλιά» της ελληνικής οικονομίας.  Βεβαίως, υπάρχουν και κάποιες επιχειρήσεις, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν μόνο σαν οχήματα πλουτισμού των ιδιοκτητών τους, για να αφεθούν μετά στην τύχη τους. Αυτές πρέπει να κλείσουν.

-Μετά τις εκλογές η ΝΔ με ποιες δυνάμεις θα μπορούσε να συνεργαστεί; Μόνο με το ΠΑΣΟΚ; Η τελειώνει η συνεργασία των δύο την ώρα της κάλπης;

Ευελπιστώ ότι θα κυριαρχήσει η σύνεση στην αντιπολίτευση, ότι θα εκλεγεί ένας ενωτικός Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ότι θα αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές. Σε κάθε περίπτωση, εκτιμώ ότι οι δυνάμεις που επιθυμούν την μεταρρύθμιση στην οικονομία και στον δημόσιο τομέα,  θα παραμείνουν πλειοψηφία και μετά τις εκλογές, όποτε και εάν αυτές διεξαχθούν.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Selected