Οικονομία

ΝΟΜΕ και απελευθέρωση ενέργειας στο τραπέζι της τρόικας

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC Μετά τα τεχνικά κλιμάκια, τη σκυτάλη παίρνουν οι επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι σήμερα αναμένεται να πραγματοποιήσουν συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας, με επίκεντρο τις εξελίξεις και την πρόοδο της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.  

Οι διαδικασίες προχωρούν και αναμένεται εντός Οκτωβρίου να έχουν «κλείσει» βασικές εκκρεμότητες, όπως  ο τρόπος διενέργειας δημοπρασιών (ΝΟΜΕ) και το σχέδιο νόμου για την μεταρρύθμιση της αγοράς λιανικής στο  αέριο, με κατάργηση του μονοπωλίου των τοπικών ΕΠΑ στην προμήθεια καταναλωτών.

Στην παρούσα φάση η ΔΕΗ «μαζεύει» τις παρατηρήσεις των φορέων κατά τη δεύτερη φάση της διαδικασίας. Η ΔΕΗ είναι μεταξύ των φορέων που έχει στείλει τους δικούς της αστερίσκους και εφιστά την προσοχή για ζητήματα που υπάρχουν στο σχέδιο και μπορούν να να ληφθούν από την Κομισιόν ως μέτρα ενισχύσεις.  Αυτό που είναι πολύ σημαντικό για το σχέδιο ΝΟΜΕ είναι πως θα ορίζεται η τιμή και ποια θα είναι η τιμή αγοράς. Όταν ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση και εξεταστεί και από την τρόικα, η κυβέρνηση θα παραλάβει το σχέδιο και ύστερα θα σταλεί στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της EE και στο τέλος να θεσμοθετηθεί από τη Βουλή. 

Με το «άνοιγμα» της ηλεκτρικής ενέργειας οι ιδιώτες προμηθευτές θα μπορούν από το 2015  να διαμορφώνουν χαμηλότερα ίσως και από τη ΔΕΗ τιμολόγια πώλησης ρεύματος προς τους καταναλωτές, καθώς με την υιοθέτηση των ΝΟΜΕ θα ξεκινήσουν οι δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας. Η δεύτερη φάση της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού γίνεται με την υλοποίηση αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ , η οποία δια διαρκέσει περί τα δύο χρόνια.  Επίσης, αναμένεται στο επόμενο τετράμηνο η ΡΑΕ να ενισχύσει την ομαλή λειτουργία της αγοράς, με βήματα προς την διασφάλιση της ευστάθειας του συστήματος και της  επάρκειας ισχύος, καθώς θα δημιουργηθούν νέοι μηχανισμοί που θα αμείβουν τις μονάδες παραγωγής ρεύματος για το κόστος που δαπανούν, για αποφυγή των μπλακ άουτ.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Οικονομία