Πολιτική

Νομοσχέδιο Πιερρακάκη: Η κοινωνία λέει «Ναι» στα Μη Κρατικά ΑΕΙ, τα κόμματα «Όχι»

Με διακομματική αποδοχή -στο επίπεδο των ψηφοφόρων, αλλά όχι και των κομμάτων- οδεύει προς ψήφιση από τη Βουλή, την Πέμπτη, το νομοσχέδιο Πιερρακάκη για την ίδρυση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στη χώρα μας.

Η τελευταία σχετική μέτρηση των διαθέσεων της κοινής γνώμης ήταν της MRB, που παρουσιάστηκε στο OPEN το βράδυ της Πέμπτης: τo 55,1% των πολιτών που ρωτήθηκε δήλωσε ότι συμφωνεί με την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων και στη χώρα μας – και μάλιστα το 51,4% προχώρησε ακόμα περισσότερο λέγοντας ότι η λειτουργία τους θα συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας των σπουδών και στα δημόσια ΑΕΙ.

Η αλλαγή στάσης του ΠΑΣΟΚ -ο κ. Ανδρουλάκης επέλεξε τελικά την καταψήφιση επί της αρχής του νομοσχεδίου, βάζοντας εν ανάγκη ακόμα και ζήτημα κομματικής πειθαρχίας- δεν έγινε δεκτή από τους ψηφοφόρους του κόμματος, που σε ποσοστό λίγο πάνω από το 50% δήλωσαν στην ίδια μέτρηση ότι συμφωνούν με τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα μας.

Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, ο οποίος πρότεινε την Παρασκευή στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να καλέσει τον υπουργό Παιδείας να αποδεχθεί τις προτάσεις της Χαριλάου Τρικούπη, ώστε να οδηγηθεί το κόμμα στην υπερψήφισή του. Οπως είπε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, «το ΠΑΣΟΚ το θέλω ως κυβερνητική πρόταση και όχι ως μόνιμη αντιπολίτευση».

Σημειώνεται ότι ο κ. Πιερρακάκης είχε προχωρήσει σε μία σειρά αλλαγών στο νομοσχέδιο, προκειμένου να γίνουν πιο αυστηρά τα κριτήρια αδειοδότησης των παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων που θα χτυπήσουν την πόρτα της Ελλάδας, με στόχο να εξασφαλίσει τουλάχιστον τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ, εν όψει και της συνταγματικής αναθεώρησης που θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο.


amfitheatro_arthro

Από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μόνο η Νάντια Κωνσταντοπούλου έχει δηλώσει δημόσια ότι θα υπερψήφιζε το νομοσχέδιο, αλλά δεν θέλει να δημιουργήσει πρόβλημα στο κόμμα της. Ωστόσο, στο παρασκήνιο αρκετοί βουλευτές εξέφραζαν τις αντιρρήσεις τους για την αλλαγή στάσης της Χαριλάου Τρικούπη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος πριν από ένα μήνα είχε επικοινωνία με τον κ. Κυριάκο Πιερρακάκη, επέλεξε να μιλήσει για «διευθέτηση συμφερόντων» μέσω του νομοσχεδίου και να παραπέμψει στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, πριν προχωρήσει η υπόθεση των μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα μας.

Ως προς αυτό, η απάντηση Πιερρακάκη είναι ότι δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος, από τη στιγμή που η Ελλάδα έχει, αναλογικά με τον πληθυσμό της, έναν από τους μεγαλύτερους αριθμούς φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό. Οπως είναι γνωστό, υπάρχουν 40.000 Ελληνες που φοιτούν στο εξωτερικό -οι μισοί στην Κύπρο- ενώ την ίδια στιγμή υπάρχουν 32.000 σπουδαστές στα 33 κολέγια που λειτουργούν στη χώρα μας σε συνεργασία με ξένα πανεπιστήμια, με τη μέθοδο franchise.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική