Πολιτική

Νούλαντ στην Κύπρο: Η Ουκρανία πολεμά για την ελευθερία όλων μας

«Έχουμε όλοι εργαστεί μαζί, οι ΗΠΑ και η Κύπρος, οι ΗΠΑ και η Ουκρανία, τα τρία έθνη μαζί, για να δημιουργήσουμε έναν χώρο ασφάλειας, ειρήνης και ελευθερίας» τόνισε η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ

Η Ουκρανία πολεμά για την ελευθερία και τα δικαιώματα ολόκληρου του δημοκρατικού κόσμου, υπογράμμισε η Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, σε δήλωσή της κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στο Μνημείο Διδυμοποίησης της Λάρνακας με την πόλη Οδησσό της Ουκρανίας, όπου συνοδευόταν από τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη και τον Πρέσβη της Ουκρανίας στην Κύπρο, Ρουσλάν Νιμτσίνσκι. Το γλυπτό με την επωνυμία «Άγκυρα – Καρδιά» έχει τοποθετηθεί στον παραλιακό πεζόδρομο της Λάρνακας.

Στις δηλώσεις τους τόσο η κα. Νούλαντ όσο και ο κ. Κασουλίδης και ο κ. Νιμτσίνσκι καταδίκασαν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με τον τελευταίο να αναφέρει πως το ερώτημα που πλανάται στον αέρα είναι τι έχουν κάνει οι Ουκρανοί στη Ρωσία και στους Ρώσους ώστε αυτοί «να έρθουν στη γη μας και να αρχίσουν να μας σκοτώνουν», τονίζοντας πως «πρέπει να υπάρξει μια απάντηση, μια ισχυρή απάντηση προς τη Ρωσία από όλους μας».

Στη δήλωσή της η κα. Νούλαντ είπε «καθώς η Ουκρανία υποφέρει κάτω από αυτή την φοβερή, βίαιη, βάναυση επιθετικότητα από τη Ρωσία, πολεμά όχι μόνο για τη δική της κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα, αλλά για την ελευθερία και τα δικαιώματα ολόκληρου του δημοκρατικού κόσμου».

Πρόσθεσε πως «τιμούμε τη θυσία που κάνουν οι Ουκρανοί καθημερινά. Στεκόμαστε μαζί σας με αλληλεγγύη. Η Κύπρος, οι χώρες της περιοχής, ολόκληρη η διατλαντική οικογένεια στέκεται μαζί σας υποστηρίζοντάς σας και τιμά τη θυσία σας. Αυτή η Άγκυρα – Καρδιά αποτελεί ένα τόσο ισχυρό σύμβολο της αγάπης μεταξύ των πόλεων κατά μήκος αυτής της πλωτής οδού, που θα πρέπει να είναι μια πλωτή οδός ειρήνης, ελευθερίας και ασφάλειας».

Η Αμερικανίδα αξιωματούχος σημείωσε πως «έχουμε όλοι εργαστεί μαζί, οι ΗΠΑ και η Κύπρος, οι ΗΠΑ και η Ουκρανία, τα τρία έθνη μαζί, για να δημιουργήσουμε έναν χώρο ασφάλειας, ειρήνης και ελευθερίας».

Η κα. Νούλαντ επεσήμανε ακόμη πως η πρώτη της επίσκεψη όταν ήταν φοιτήτρια και σπούδαζε γλώσσες και πολιτισμό ήταν στην πόλη της Οδησσού, στην τότε Σοβιετική Ένωση, όπου πέρασε τρεις εβδομάδες σε μια κατασκήνωση για νέους, με την ονομασία Molodaya Gvardiya.
Πρόσθεσε πως ξαναεπισκέφθηκε την «ελεύθερη πόλη της Οδησσού ξανά το 2014 μετά που αυτή υπέφερε από τη βία την τελευταία φορά κατά την οποία οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία».

«Έτσι πρόκειται για μια πόλη που βρίσκεται κοντά στην καρδιά μου, όπως και αυτή η πόλη, όπου επίσης πέρασα πολύ καιρό ως διπλωμάτης, εργαζόμενη με τους Κύπριους φίλους μας», ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο Κύπριος υπουργός εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης είπε πως η εκδήλωση γίνεται «υπό τη σκιά της απρόκλητης και αδικαιολόγητης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Σημείωσε πως «κατά τις τελευταίες 42 ημέρες έχουμε γίνει μάρτυρες της ρωσικής επιθετικότητας κατά ενός ανεξάρτητου, κυρίαρχου κράτους, που δεν προκαλεί παρά απώλειες ανθρώπινων ζωών, δοκιμασίες, καταστροφές, πόνο και αβεβαιότητα».

«Καταδικάζουμε ξεκάθαρα και σθεναρά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Είμαστε σταθεροί στην υποστήριξη και αλληλεγγύη μας προς τον λαό της Ουκρανίας. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό, με πράξεις», υπογράμμισε ο κ. Κασουλίδης.

Σημείωσε πως «μαζί με τους εταίρους μας στην ΕΕ έχουμε υιοθετήσει και εφαρμόσει άνευ προηγουμένου απαγορευτικά μέτρα κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τα οποία ήδη έχουν αποτελέσματα. Και ενώνουμε τη φωνή μας με τη διεθνή κοινότητα, παροτρύνοντας για μια άμεση κατάπαυση του πυρός και καταδικάζοντας τις φρικαλεότητες που διαπράττονται κατά αμάχων».

Ο πρέσβης της Ουκρανίας στη Κύπρο, Ρουσλάν Νιμτσίνσκι, είπε πως αποτελεί μεγάλη τιμή για αυτόν το να παρίσταται σε αυτή την τελετή.
Ο κ. Νιμτσίνσκι είπε πως πρόσφατα ο κόσμος είδε τρομακτικές εικόνες από την μικρή ουκρανική πόλη Μπούτσα.

«Αυτό αποτελεί ένα απολύτως διαφορετικό σύμβολο – ένα σύμβολο θανάτου, μίσους, απανθρωπιάς. Μαζικές εκτελέσεις, άνδρες και γυναίκες με τα χέρια τους δεμένα πίσω από τις πλάτες τους και πυροβολημένοι στο πίσω μέρος των κεφαλιών τους, γυναίκες και κορίτσια που έχουν βιαστεί, νεκρά σώματα στους δρόμους. Δεν υπάρχουν πολλά λόγια για να εκφράσουμε τα αισθήματά μας», σημείωσε.

Πρόσθεσε πως «σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες η Ρωσία οργανώνει ψεύτικες διαδηλώσεις με συνθήματα που μπορούν να εξυπηρετήσουν μόνο ένα σκοπό – να προπαγανδίσουν για τον πόλεμο και το μίσος κατά των Oυκρανών, να δικαιολογήσουν τη σφαγή και τον τρόμο που διαπράττουν στα εδάφη μας».

«Υπάρχει ένα απλό ερώτημα που πολλοί Ουκρανοί θέτουν σήμερα. Τι έχουμε κάνει εμείς οι Ουκρανοί στη Ρωσία και στους Ρώσους για να έρθουν στη γη μας και να αρχίσουν να μας σκοτώνουν. Το ερώτημα αυτό πλανάται στον αέρα», είπε ο Ουκρανός Πρέσβης.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Δήμαρχος Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, ο Δήμαρχος Λάρνακας, Αντρέας Βύρας, και η Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο, Τζούντιθ Γκάρμπερ.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική