Οικονομία

Ντίξον: Μια ανακεφαλαιοποίηση με πολλές περιπλοκές

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC Η Ελλάδα πρέπει οπωσδήποτε να «ξεμπερδεύει» με την ανακεφαλαιοποίηση πριν από την εκπνοή του χρόνου. Είναι ένας αγώνας ενάντια στον χρόνο, αλλιώς, το «κούρεμα» των ανασφάλιστων καταθέσεων θα είναι γεγονός και η χώρα θα βυθιστεί σε ένα νέο καθοδικό σπιράλ, γράφει στη στήλη του στο Reuters, ο γνωστός αρθρογράφος, Hugo Dixon.

Για να τηρηθεί αυτή η προθεσμία, πρέπει να γίνουν πολλά: να ολοκληρώσει η ΕΚΤ στα stress tests για να καθοριστεί το ύψος των κεφαλαίων που θα χρειαστούν οι τράπεζες και ποια χαρτοφυλάκια έχουν πληγεί από τα capital controls και την ύφεση, συνεχίζει το άρθρο.

Αυτό που περιμένουν να δουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες είναι το κατά πόσον θα συμμετάσχουν ιδιώτες επενδυτές στην αύξηση. Αν όχι, η ανακεφαλαιοποίηση θα χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από δάνειο της ευρωζώνης στην Αθήνα, κάτι που θα οδηγήσει στην πλήρη κρατικοποίηση των τραπεζών και στην αλλαγή βεβαίως των διοικήσεων.

Επίσης, ο Α. Τσίπρας θα πρέπει να υλοποιήσει μια δέσμη μέτρων για τα οποία έχει δεσμευτεί από τη συμφωνία που υπέγραψε. Αν όχι, η Αθήνα δεν θα λάβει τα 25 δισ. που περιμένει για τις τράπεζες.

Η ΕΚΤ έχει ήδη πραγματοποιήσει το λεγόμενο AQR (Asset Quality Review) στα δάνεια, ενώ έχει συγκεκριμενοποιήσει και το βασικό σενάριο για την αξιολόγηση των ισολογισμών τους – μια επιβράδυνση της οικονομίας κατά 2,3% φέτος και κατά 1,3% του χρόνου. Ωστόσο, η ΕΚΤ δεν έχει προσδιορίσει το πόσα κεφάλαια θα χρειαστούν οι τράπεζες. Στο περσινό stress test απαιτήθηκε ελάχιστος δείκτης κεφαλαίου κοινών μετοχών της κατηγορίας Ι σε ποσοστό 8%. Αυτή τη φορά αναμένεται ότι η ΕΚΤ θα πιέσει για ποσοστό 10%.

Φαίνεται πιθανό να χρειαστούν 5-10 δισ. ευρώ για το βασικό σενάριο της ανακεφαλαιοποίησης και άλλα 10-15 δισ. για «ασφάλεια». Ήτοι 15-25 δισ.συνολικά.

Αν οι 4 τράπεζες δεν μπορέσουν να βρουν τα κεφάλαια, τότε θα συμμετάσχουν στο βάρος τα subordinatedbonds (ομόλογα χαμηλής εξασφάλισης). Θα μετατραπούν σε μετοχές και θα αποτιμηθούν ανεξάρτητα σε μια τιμή που θα γίνει σε συνεργασία με την ΤτΕ, την αρχή εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος. Τα subordinated bonds που έχουν οι τράπεζες ανέρχονται σε 750 εκατ. ευρώ.

Όπως γράφει ο Dixon, φαίνεται σίγουρο ότι τα χαμηλής εξασφάλισης ομόλογα θα συμμετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση των 4 τραπεζών. Το μέγα ερώτημα όμως είναι το τι θα γίνει με τα senior ομόλογα (υψηλής εξασφάλισης), τα οποία φθάνουν τα 3 δισ. ευρώ. Θα μετατραπούν κι αυτά σε μετοχές; Οι κανόνες της ΕΕ προβλέπουν ότι αυτό δεν γίνεται σε περίπτωση που μια τράπεζα χρειάζεται απλώς δημόσιο χρήμα για προληπτικούς λόγους.
Ωστόσο, λέγεται ότι οι Ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ που συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες, πιέζουν για τη μετατροπή των senior σε μετοχές, ανεβάζοντας έτσι τις πιθανότητες η Ελλάδα να βρεθεί αντιμέτωπη με εξαγριωμένους ομολογιούχους που θα τη σύρουν στα δικαστήρια.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Οικονομία