3 Αυγούστου 2021

Ντονμέζ: Πραγματοποιήσαμε οκτώ γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας συνεχίζει τις προκλητικές δηλώσεις, επαναλαμβάνοντας πως η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο

Για τις γεωτρήσεις που πραγματοποίησε στην Ανατολική Μεσόγειο έως σήμερα η τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίων TPAO, αναφέρθηκε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ.

Μιλώντας στο δίκτυο Α Ηaber ο Ντομέζ αποκάλυψε πώς έως σήμερα πραγματοποιήθηκαν συνολικά οκτώ  γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τρεις από τις οποίες σε περιοχές που παραχώρησε παράνομα το κατοχικό καθεστώς της Βόρειας Κύπρου.

«Στην Ανατολική Μεσόγειο, στα πεδία που παραχώρησε η ‘‘ΤΔΒΚ’’ αλλά και σ’ αυτά που παραχώρησε η Τουρκική Δημοκρατία στα Τουρκικά Πετρέλαια, πραγματοποιήσαμε συνολικά οκτώ γεωτρήσεις. Εξ αυτών οι τρεις είναι στην ‘‘ΤΔΒΚ’’» δήλωσε ο Ντονμέζ, αναφέροντας πως τα μέχρι τώρα αποτελέσματα δεν είναι ενθαρρυντικά, αλλά οι προκλητικές έρευνες θα συνεχιστούν. Ο ίδιος επανέλαβε πως η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο, με αιχμές κατά της Ελλάδας και της Κύπρου. «Μέχρι σήμερα δεν ανακαλύψαμε κάτι ανάλογο σαν αυτό της Μαύρης Θάλασσας.Υπάρχουν κάποιες γεωτρήσεις με θετικά σημάδια, οι φίλοι μας εκεί τώρα κάνουν τις εκτιμήσεις τους και ενδεχομένως σε κοντινά πεδία, μπορούμε να κάνουμε πάλι γεωτρήσεις ανοίγοντας πηγάδια. (…) Εμείς έχουμε δηλώσει πολλές φορές πώς βάσει του διεθνούς δικαίου, θα προστατεύσουμε τόσο τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας όσο και τα δικαιώματα και τα συμφέροντα μας, αλλά επίσης και τα δικαιώματα και συμφέροντα των ομογενών μας στην ‘‘ΤΔΒΚ’’».

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, ερμήνευσε για μία ακόμη φορά αλά … Τούρκα το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, για περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου που η χώρα μας έχει νόμιμες αξιώσεις. «Την τελευταία περίοδο ιδιαίτερα η διαφωνία με την Ελλάδα, αφορά τα δικαιώματα με ανατολική κατεύθυνση, που διεκδικεί σχετικά με τα νησιά που βρίσκονται κοντά στα σύνορα μας» δήλωσε.

Όσον αφορά το γεωτρύπανο Γιαβούζ, έκανε γνωστό πως έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση λόγω συντήρησης και πως σύντομα θα ξαναβγεί στη θάλασσα με την ευλογία του … Αλάχ «Το πλοίο γεωτρήσεων μας Γιαβούζ, είναι σε μία μακρά περίοδο συντήρησης, καθώς αυτά τα πλοία μοιάζουν λίγο με τα αεροσκάφη. Κάθε 4-5 χρόνια πρέπει να εισέλθουν σε μία μακροχρόνια απόκτηση πιστοποιητικού. Αυτή τη στιγμή σε αυτή την περίοδο βρισκόμαστε, και μετά την ολοκλήρωση της, πρώτα ο Αλλάχ θα αρχίσουμε πάλι τις γεωτρήσεις» ανέφερε.Πολιτική