Διεθνή

Ο δράστης της επίθεσης στο Εβραϊκό Μουσείο των Βρυξελλών ήταν βασανιστής του ISIS

17B74F3EC673C6498D2440D0F3499B7E.jpgΤο γαλλικό περιοδικό Le Point δημοσίευσε το Σάββατο δηλώσεις του δημοσιογράφου του, Νικολά Χενίν, ο οποίος υποστηρίζει ότι βασανίστηκε από τον Μεχντί Νεμούς, γάλλο υπήκοο που είχε ενταχθεί στις τάξεις των τζιχαντιστών στη Συρία.

Ένας γάλλος δημοσιογράφος που κρατείτο όμηρος στη Συρία από ισλαμιστές δήλωσε ότι ένας από τους φρουρούς και βασανιστές του ήταν ο ύποπτος για την αιματηρή επίθεση της 24ης Μαΐου στο Εβραϊκό Μουσείο στις Βρυξέλλες, όπου έχασαν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι.

Το γαλλικό περιοδικό Le Point δημοσίευσε το Σάββατο δηλώσεις του δημοσιογράφου του, Νικολά Χενίν, ο οποίος υποστηρίζει ότι βασανίστηκε από τον Μεχντί Νεμούς, γάλλο υπήκοο που είχε ενταχθεί στις τάξεις των τζιχαντιστών στη Συρία.

Ο Χενίν κρατήθηκε όμηρος για κάποιο διάστημα μαζί με τους αμερικανούς δημοσιογράφους Τζέιμς Φόλεϊ και Στίβεν Σοτλόφ, οι οποίοι εκτελέστηκαν δια αποκεφαλισμού από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους τις τελευταίες εβδομάδες.

Αφέθηκε ελεύθερος τον Απρίλιο, μαζί με άλλους τρεις δημοσιογράφους.

Ο Χενίν δηλώνει ότι ο Νεμούς ήταν μία από τις πιο τρομερές φιγούρες. Ο ίδιος λέει ότι όταν δεν τραγούδαγε, βασάνιζε. Ήταν μέλος μιας μικρής ομάδας Γάλλων, που οι «επισκέψεις» τους τρομοκρατούσαν τους σύρους κρατούμενους.

«Κάθε νύχτα τα χτυπήματα άρχιζαν να πέφτουν στο δωμάτιο, όπου με ανέκριναν και
μένα. Τα βασανιστήρια κρατούσαν όλο το βράδυ, μέχρι τις πρωινές πρσευχές» θυμάται
ο Χενίν.

Η δικηγόρος του Χενίν, Μαρί Λορ Ινγκούφ, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «όλοι οι όμηροι» επιβεβαίωσαν ότι ο Νεμούς ήταν ένας από τους φρουρούς τους. «Ζούσαν μαζί του για αρκετούς μήνες» είπε η ίδια.

Ο Νεμούς είναι προφυλακισμένος από τότε που συνελήφθη στη Γαλλία λίγο μετά την επίθεση που εξαπέλυσε στις Βρυξέλλες τον Μάϊο. Δικαστής στις Βρυξέλλες αναμένεται να αποφασίσει για την περαιτέρω κράτησή του την Παρασκευή.

Οι γαλλικές αρχές υποστηρίζουν ότι περίπου 900 γάλλοι υπήκοοι έχουν εμπλακεί στην τζιχάντ (ιερός πόλεμος) στην περιοχή της Συρίας. Πολλές δεκάδες από αυτούς, μάλιστα, έχουν σκοτωθεί.
Ο Χενίν δεν ήταν διαθέσιμος το Σάββατο για να σχολιάσει. Ωστόσο, μιλώντας τον περασμένο μήνα στο Associated Press, είχε πει ότι ο Τζέιμς Φόλεϊ, ο δημοσιογράφος που αποκεφαλίστηκε από τους τζιχαντιστές, υφίστατο σκληρότερα βασανιστήρια εξαιτίας της εθνικότητάς του, τα οποία αντιμετώπιζε πάντα με κουράγιο και αξιοπρέπεια.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Διεθνή