23 Ιανουαρίου 2021

Ο Ερντογάν παίζει με τα νεύρα της Ευρώπης – Σε Αθήνα και Λευκωσία ο Χάικο Μάας

Απογοήτευση για της στάση της Άγκυρας σε Βρυξέλλες, Βερολίνο και Παρίσι – Την Αθήνα και τη Λευκωσία, αλλά όχι την Άγκυρα, θα επισκεφθεί την Τρίτη ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών –  Κινητοποίηση στο Πολεμικό Ναυτικό για το Oruc Reis

Εντεινόμενο εκνευρισμό προκαλεί στην Ευρώπη η επιμονή της Τουρκίας στην προκλητική τακτική της, παρά τη συμφωνία για έναρξη διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα και τις πρόσκαιρες -όπως αποδείχθηκε- προσδοκίες για αποκλιμάκωση.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέλεξε να ξαναβγάλει το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis από το λιμάνι της Αττάλειας, στέλνοντάς το για έρευνες στο Καστελόριζο, ακριβώς έξω από τη ζώνη των 6 ναυτικών μιλίων της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης.


xartis_oruc_2

Η κίνηση αυτή, που «τορπιλίζει» εκ των πραγμάτων τις διερευνητικές επαφές, έρχεται την ημέρα που συνεδρίασαν στο Λουξεμβούργο οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών και μία ημέρα πριν από την επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών στην περιοχή.

Ενδεικτικό της δυσφορίας που έχει προκαλέσει στην Ευρώπη -και ειδικότερα στο Βερολίνο- η στάση της Άγκυρας είναι ότι ο Χάικο Μάας δεν θα επισκεφθεί τελικά την Άγκυρα, όπως προγραμμάτιζε, αλλά θα βρεθεί στην Κύπρο και την Ελλάδα.

Ειδικότερα ο Γερμανός ΥΠΕΞ θα συναντηθεί αύριο το μεσημέρι με τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και στη συνέχεια με τον ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη. Αργά το απόγευμα θα φτάσει στην Αθήνα όπου το βράδυ θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε το μεσημέρι της Δευτέρας τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τον οποίο ενημέρωσε για τη νέα παράνομη τουρκική NAVTEX.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε στον κ. Μισέλ ότι θα θέσει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης-16ης Οκτωβρίου τη νέα αυτή μονομερή ενέργεια, που αποτελεί σοβαρή κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με το πέρας του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο δήλωσε πως ένημέρωσε τους ομολόγους του σχετικά με τις νέες παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας νότια του Καστελορίζου και πρόσθεσε:

«Εξήγησα επίσης το προφανές: ποιος είναι ο κοινός παρονομαστής σε όλες τις προβληματικές καταστάσεις στην περιοχή: Ναγκόρνο-Καραμπάχ, Συρία, Ιράκ, Κύπρος, Νοτιοανατολική Μεσόγειος. Ο κοινός παρονομαστής είναι η Τουρκία. Η Τουρκία ενεργεί ως ο υπονομευτής της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο, ενάντια στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

«Λυπηρή» χαρακτήρισε την ανακοίνωση για νέα τουρκική NAVTEX «που επηρεάζει την Ελλάδα», ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τονίζοντας ότι αυτές οι ενέργειες «οδηγούν σε κλιμάκωση».

«Ακούσαμε από τον Έλληνα και τον Κύπριο συνάδελφο για τα τελευταία γεγονότα» ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορέλ και υπογράμμισε ότι «το άνοιγμα των Βαρωσίων υπονομεύει την κοινή εμπιστοσύνη». Παράλληλα, σημείωσε ότι «η Τουρκία δεν πρέπει να έχει αρνητική συμπεριφορά» η οποία δεν οδηγεί σε αποκλιμάκωση.

Νέο αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε και το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, καλώντας την τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί έμπρακτα τις αποφάσεις της ΕΕ και να επιδείξει έμπρακτα την βούληση της να ξεκινήσει διάλογο με την Αθήνα.

«Εκφράζουμε την ανησυχία μας για την τουρκική ανακοίνωση περί νέας εξόρμησης του σεισμογραφικού σκάφους Oruç Reis στα ανοιχτά του Καστελόριζου και της Ρόδου. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 1ης Οκτωβρίου απευθύναμε σαφές κάλεσμα στην Τουρκία να αποφύγει οιαδήποτε μονομερή ενέργεια ενάντια στα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων Κρατών μελών της Ένωσης. Περιμένουμε από την Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, να αποφύγει νέες προκλήσεις και να δείξει έμπρακτα τη θέλησή της για διάλογο με καλή πίστη» δήλωσε η εκπρόσωπος του Υπουργείου Ευρώπης και εξωτερικών υποθέσεων Agnès Von der Mühll.

Συναγερμός για το Oruc Reis

Πολεμικό Ναυτικό υπάρχει κινητοποίηση. Ελληνικά πολεμικά πλοία έχουν αποπλεύσει από τους ναυστάθμους και κινούνται προς την περιοχή που οι Τούρκοι έχουν δηλώσει ότι θα πραγματοποιήσουν σεισμικές έρευνες. Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν το Oruc Reis θα απλώσει καλώδια -κάνοντας την λεγόμενη διαδικασία της παρέασης- από το βράδυ της Δευτέρας κιόλας, ή αν ο Ταγίπ Ερντογάν έχει άλλα σχέδια και πότε θα επιχειρήσει να τα ενεργοποίησει.

Από τον Ιούλιο είναι η τρίτη φορά που ο ελληνικός στόλος αποπλέει με κατεύθυνση το Νοτιοανατολικό Αιγαίο και την περιοχή του Καστελόριζου. Η πρώτη κινητοποίηση έγινε στις 24 Ιουλίου, όταν το σύνολο του στόλου πήρε θέσεις στο Αιγαίο αλλά ο Ερντογάν δεν υλοποίησε τις απειλές του για έναρξη ερευνητικών εργασιών από το Oruc Reis. Τα πολεμικά πλοία του ελληνικού στόλου και τα πληρώματά τους -περίπου 3.000 αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και ναύτες- ξαναβγήκαν από τους ναυστάθμους στις 10 Αυγούστου και παρέμειναν εν πλω για 35 ολόκληρες ημέρες.

Η τρίτη κρίση σε διάστημα τριών μηνών, αυτή που πυροδότησε ο Ταγίπ Ερντογάν με την απόφασή του να ξαναβγάλει το Oruc Reis για σεισμικές εργασίες στο όριο των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Καστελόριζο, ξαναβγάζει από τα ξημερώματα τα πολεμικά πλοία και τα υποβρύχια του ελληνικού στόλου στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Με τα σημερινά δεδομένα, είναι άγνωστο πόσο θα διαρκέσει αυτή η αποστολή των ελληνικών πληρωμάτων. Ουδείς μπορεί να προβλέψει τις κινήσεις του Ερντογάν σε μια θαλάσσια περιοχή που η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες ούτε και είναι εύκολο να προεξοφληθεί αν η δραστηριότητα του Oruc Reis συνοδεία τουρκικών πολεμικών πλοίων θα διαρκέσει μέχρι τις 22 Οκτωβρίου ή θα παραταθεί και πέραν της ημερομηνίας αυτής…Πολιτική