Πολιτική

Ο Μητσοτάκης στα Εμιράτα: Μήνυμα περιφερειακής σταθερότητας και 9 συμφωνίες στο τραπέζι

Στο τραπέζι θέματα περιφερειακής συνεργασίας και για ζητήματα αμοιβαίου οικονομικού ενδιαφέροντος 

Ενάμιση χρόνο μετά την επίσκεψή του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ντουμπάι και αμέσως μετά το συνέδριο της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει σήμερα πλούσιο πρόγραμμα στο Άμπου Ντάμπι ως επικεφαλής μιας πολυπληθούς κυβερνητικής αποστολής. Σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία, ο κ. Μητσοτάκης θέλει να διατηρηθούν στο ίδιο καλό επίπεδο οι σχέσεις με τους Εμιρατινούς, τόσο για τα θέματα της περιφερειακής συνεργασίας, όσο και για ζητήματα αμοιβαίου οικονομικού ενδιαφέροντος. Πρόκειται, δε, για την τρίτη επίσκεψή του στα Εμιράτα κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Και μπορεί στο ενδιάμεσο από την προηγούμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού, οι σχέσεις των ΗΑΕ με την Τουρκία να έχουν βελτιωθεί συγκριτικά με το απόλυτο ναδίρ του 2020, όμως η Ελλάδα έχει συνομολογήσει με τα Εμιράτα Κοινή Διακήρυξη Ευρεία Εταιρικής Σχέσης και Συμφωνία Συνεργασιας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας. Όπως μεταδίδουν κυβερνητικές πηγές, συνεπώς, η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον διάδοχο του θρόνου Μοχάμεντ Μπιν Ζαγέντ Αλ Ναϊάν σηματοδοτεί τον στρατηγικό χαρακτήρα των σχέσεων της Ελλάδας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

Οι δύο ηγέτες θα υιοθετήσουν Κοινή Διακήρυξη που θα επιβεβαιώνει τον ρόλο των δύο χωρών στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα και την στρατηγική τους σχέση καθώς και τη σημασία των σχέσεων καλής γειτονίας στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Παράλληλα, στη συνάντησή τους θα επισφραγιστεί και οι αμοιβαία βούληση για εμβάθυνση των σχέσεων, ιδιαίτερα στην οικονομία, και σε τομείς αιχμής για την ελληνική οικονομία, όπως οι ΑΠΕ, οι προηγμένες τεχνολογίες και η βιομηχανία, όπου υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις από τα ΗΑΕ. Αυτό, μάλιστα, θα σηματοδοτηθεί από μια σειρά συμφωνιών (9 συνολικά) που θα υπογραφούν από τους υπουργούς που θα συνοδεύουν τον πρωθυπουργό. Μαζί με τον πρωθυπουργό στο Αμπού Ντάμπι είναι ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, καθώς και οι υφυπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, και Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης.

Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η ανανέωση της συνεργασίας ανάμεσα στην ΕΑΤΕ (Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα) και το τεράστιας εμβέλειας επενδυτικό ταμείο των Εμιράτων Mubadala που ενδιαφέρεται να επενδύσει στην Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική