Πολιτική

Ο Μητσοτάκης στο Φανάρι, ο Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη και τα σενάρια συνάντησης

Η «γεωγραφική σύμπτωση» των δύο ηγετών βάσει προγράμματος και το ενδεχόμενο τετ α τετ με φόντο τα ελληνοτουρκικά αλλά και τις εξελίξεις στην Ουκρανία – Ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στην Πόλη αμέσως μετά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής και θα πάει στο Φανάρι για να δώσει το «παρών» στον εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας

«Πιστεύω ότι θα υπάρχει κοινή διάθεση να οργανωθεί μία τέτοια συνάντηση. Είμαστε εξάλλου δύο χώρες που συγκροτούμε τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Έχουμε να συζητήσουμε ευρύτερες διεθνείς εξελίξεις». Αυτό έλεγε πριν από δύο μέρες, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του Alpha ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης για το ενδεχόμενο συνάντησής του με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να συζητήσουν τη νέα τάξη πραγμάτων που διαμορφώνεται μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο κ. Μητσοτάκης άνοιγε το θέμα, καθώς και στη Βουλή, στη συζήτηση που έγινε για το Ουκρανικό την Τρίτη, είχε υπογραμμίσει τη χρησιμότητα μιας τέτοιας συνάντησης.

Οι γεωγραφικές συμπτώσεις, λοιπόν, είναι ενδιαφέρουσες ως προς τις εξελίξεις. Και αυτό γιατί ο πρωθυπουργός την επόμενη Κυριακή θα βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη και συγκεκριμένα στο Πατριαρχείο, στο Φανάρι, ώστε να δώσει το «παρών» στον εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας. Μετά την πανδημία, θα είναι η ευκαιρία για την πρώτη μεγάλη θρησκευτική σύναξη στην Κωνσταντινούπολη και είναι γνωστό ότι ο πρωθυπουργός διατηρεί στενούς δεσμούς τόσο με το Πατριαρχείο όσο και προσωπικά με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στην Κωνσταντινούπολη, λοιπόν, αμέσως μετά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει την Πέμπτη και την Παρασκευή στο Παρίσι και μένει να οριστικοποιηθεί ποια μέρα θα πάει στην Τουρκία.

Όπως μετέφερε, όμως, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο ανταποκριτής του σταθμού στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης, το επόμενο Σαββατοκύριακο και ο Ταγίπ Ερντογάν βάσει προγράμματος θα είναι στην Κωνσταντινούπολη. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για μια πιθανή συνάντηση; Ίσως τίποτα, ίσως και πολλά, καθώς, θεωρητικά και αν υπάρχει διάθεση από τουρκικής μεριάς, θα μπορούσε να βρεθεί χρόνος, προκειμένου οι δύο άνδρες να συζητήσουν για τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται και στην περιοχή μας. Προς ώρας, πάντως, δεν έχει οριστικοποιηθεί κάποια συνάντηση, αν και οι επόμενες μέρες θα «δείξουν».

«Eίμαι ανοιχτός σε συνάντηση με τον Tούρκο Πρόεδρο ανά πάσα στιγμή, πόσω μάλλον τώρα. Όπως είπα δεν θα έρθει ξαφνικά μια άνοιξη και θα έχουμε ξεπεράσει όλες τις διαφορές μας, αλλά πιστεύω ότι οι συναντήσεις οι οποίες διευκολύνουν στο να εκτονωθεί ένα κλίμα έντασης το οποίο δεν έχει πυροδοτήσει η Ελλάδα, νομίζω ότι μόνο χρήσιμες μπορούν να είναι σε αυτή τη συγκυρία», είχε επίσης τονίσει στον Alpha ο κ. Μητσοτάκης. Μένει να φανεί, αν μια τέτοια συνάντηση μπορεί να δρομολογηθεί, μετά την όξυνση των προηγούμενων μηνών, τις τουρκικές παραβιάσεις και με UAVs στο Αιγαίο, τις αναθεωρητικές τοποθετήσεις για τα νησιά του Αιγαίου, αλλά και τις επί προσωπού επιθέσεις που συχνά-πυκνά εξαπολύουν εις βάρος Ελλήνων υπουργών Τούρκοι αξιωματούχοι.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική