Διεθνή

O Oμπάμα χαιρετίζει την εκεχειρία στην Ουκρανία – Δηλώσεις για Ισλαμικό Κράτος

805239B2CD5C0F0E0708C80DCDC9714C.jpg«Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει τις παραβιάσεις της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας» πρόσθεσε ο αμερικανός πρόεδρος.

Ελπιδοφόρα χαρακτήρισε τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στην Ανατολική Ουκρανία ο Μπαράκ Ομπάμα, μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία, σημειώνοντας ωστόσο ότι είναι επιφυλακτικός για το κατά πόσον οι αντάρτες θα τη διατηρήσουν.

Τόνισε ότι το ΝΑΤΟ πλήρως ενωμένο υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα και ανεξαρτησία της Ουκρανίας. «Θα υπερασπιστούμε κάθε σύμμαχό μας. Η συμμαχία έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα στη Ρωσία ότι οι ενέργειες τους έχουν συνέπειες» υπογράμμισε. Σημειώνεται ότι στη σύνοδο συμφωνήθηκε η δημιουργία δύναμης ταχείας αντίδρασης του NATO, η οποία θα έχει ως αποστολή να αντιμετωπίσει κάθε δυνητικό κίνδυνο που θα απειλεί μέλη της Συμμαχίας στην ανατολική Ευρώπη,

«Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει τις παραβιάσεις της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας» πρόσθεσε ο αμερικανός πρόεδρος.

Ο Μπαράκ Ομπάμα δεσμεύτηκε επίσης να «διαβρώσει και τελικά να καταστρέψει» τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στη Μέση Ανατολή.

Είπε ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν στην ανάγκη για άμεση δράση εναντίον των ισλαμιστών, ενώ επισήμανε ότι τα Αραβικά κράτη, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που στην πλειονότητά τους έχουν σουνιτικό πληθυσμό, πρέπει επίσης να συμβάλλουν.

Από την πλευρά της καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η απόφαση για νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας μπορεί να ανασταλεί, εφόσον η εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία διαρκέσει.

Παράλληλα, ο Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε έτοιμος να συμμετάσχει η Βρετανία σε αεροπορική επιχείρηση εναντίον των ισλαμιστών μαζί με τις ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι ο βρετανός πρέσβης στην Αθήνα Τζων Κίττμερ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο SKAI.gr είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο βομβαρδισμών κατά θέσεις των τζιχαντιστών του ΙΚ εκ μέρους της Βρετανίας αν αυτό κριθεί απαραίτητο. 

Οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στις οποίες σχεδιάζουν να προχωρήσουν το ΝΑΤΟ και το Κίεβο στην Ουκρανία αλλά και η ρητορική των ηγετών των χωρών-μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στη σύνοδο κορυφής μπορεί να υπονομεύσουν τις ειρηνευτικές προσπάθειες στην περιοχή, δήλωσε πάντως το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Διεθνή