Πολιτική

Ο «πόλεμος» κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ με φόντο το «ναυάγιο» Αποστολάκη

Το Μέγαρο Μαξίμου κάνει λόγο για μπούλινγκ του ΣΥΡΙΖΑ στον πρώην υπουργό της κυβέρνησης Τσίπρα – Η Κουμουνδούρου εξαπολύει πυρά και του πρωθυπουργού εκτιμώντας καταρχάς ότι νοιάζονται σταθερά μόνο για την επικοινωνία και όχι την ουσία

Σε «πόλεμο» μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης οδηγεί το «ναυάγιο» Αποστολάκη, ενώ την ίδια στιγμή το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει ότι είναι θέμα χρόνου η σύσταση ενός ξεχωριστού υπουργείου Πολιτικής Προστασίας για την διαχείριση των δύσκολων καταστάσεων που φέρνει η κλιματική κρίση.

Τα βλέμματα είναι αναμφίβολα στραμμένα στην αυριανή -πρώτη- συνεδρίαση του νέου κυβερνητικού σχήματος, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να περιγράψει τα βήματα και τις κυβερνητικές προτεραιότητες της επόμενης κρίσιμης περιόδου. Ταυτόχρονα- όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη- θα περιγράψει και τους στόχους μέσα από τις επιλογές που κάθε φορά αναδεικνύει. Είναι πασιφανές ότι η άρνηση του Ευάγγελου Αποστολάκη να αποδεχθεί την πρόταση του κ. Μητσοτάκη -μετά δε και την ανακοίνωση υπουργοποίησής του από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο- προκαλεί σειρά ερωτημάτων για τον χειρισμό της υπόθεσης που «σημάδεψε» τον ανασχηματισμό της χθεσινής και εξαιρετικά δύσκολης για την κυβέρνηση ημέρας.

Το Μέγαρο Μαξίμου κάνει λόγο για μπούλινγκ του ΣΥΡΙΖΑ στον πρώην υπουργό της κυβέρνησης Τσίπρα, το οποίο τον ανάγκασε να αρνηθεί την πρόταση Μητσοτάκη. Η Κουμουνδούρου κατηγορεί την κυβέρνηση για επιχείρηση διεμβολισμού του ΣΥΡΙΖΑ και ψεύτικες προθέσεις περί διακομματικής συναίνεσης για την στελέχωση του υπό σύσταση υπουργείου Πολιτικής Προστασίας. Ο κ. Αποστολάκης από την πλευρά του υποστηρίζει ότι είχε θέσει όρο να συμφωνήσουν για την υπουργοποιήσή του ο κ. Τσίπρας και η κυρία Γεννηματά, ώστε να αναλάβει με την διασφάλιση διακομματικής ομπρέλας το κρίσιμο πόστο. Και ότι, όταν αυτή η προοπτική εξανεμίστηκε εκείνος ενημέρωσε το Μαξίμου για την μη αποδοχή της πρότασής του. Προηγήθηκε έντονο παρασκήνιο και σκληρή κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, που όπως φαίνεται θα συνεχιστεί, εν όψει της ΔΕΘ και των άλλων «σταθμών» του φθινοπώρου.

Η ιδέα να αναλάβει τον τομέα της Πολιτικής Προστασίας ο κ. Αποστολάκης είχε πέσει εδώ και περίπου δέκα μέρες- όταν δηλαδή ο πρωθυπουργός έκανε τη σχετική πολιτική αξιολόγηση και αποφάσισε ότι μετά τα όσα έγιναν με τις καταστροφικές πυρκαγιές, χρειάζονταν μία δραστική παρέμβαση ο συγκεκριμένος τομέας. Το δε σκεπτικό αυτής της ιδέας ήταν ότι στο πρόσωπο του κ. Αποστολάκη θα εκφραζόταν η διάθεση πολιτικής συναίνεσης σε ένα τόσο σοβαρό μέτωπο, με τις φυσικές απειλές και την κλιματική αλλαγή να αποτελούν το μεγάλο κίνδυνο για τη χώρα.

Η διάθεση για μία συναινετική διαδικασία, ενισχύθηκε, κατά τους επιτελείς της κυβέρνησης και από την προ ημερήσιας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή στις 25 Αυγούστου, όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας είχε τονίσει «ελάτε να ξεκινήσετε εσείς με ευθύνη ως κυβέρνηση το διάλογο για να οχυρώσουμε τη χώρα και τους πολίτες». Η κρούση στον πρώην υπουργό και ναύαρχο έγινε μέσω τρίτων και, όπως επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, ο κ. Αποστολάκης χθες το βράδυ απεδέχθη οριστικά την συμμετοχή του στην Κυβέρνηση. Σύμφωνα μάλιστα με κυβερνητικές πηγές κατά την αναλυτική συζήτηση που είχε με τον πρωθυπουργό κατέληξαν σε «δια ταύτα» και σε συμφωνία. «Θα τα δώσω όλα. Σε ευχαριστώ για την τιμή», φέρεται να είπε ο κ. Αποστολάκης στον πρωθυπουργό, λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση του νέου σχήματος. Πριν την παρουσίαση του ανασχηματισμού ενημερώθηκαν σχετικά με την επιλογή Αποστολάκη και ο Αλέξης Τσίπρας και η Φώφη Γεννηματά. «Τι άλλαξε και γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έδειξε ούτε καν ανοχή στην επιλογή ενός προσώπου που δεν μπορούσε να κατηγορηθεί για δεσμούς ούτε με τη Νέα Δημοκρατία, ούτε με τον κ. Μητσοτάκη;», ρωτούν με νόημα κυβερνητικά στελέχη. «Τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους. Ο κ. Αποστολάκης δέχθηκε. Μετά βγήκε μια ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που τον έλεγε αποστάτη, του έλεγε ότι εξαγοράζεται. Ο άνθρωπος δεν το άντεξε, δεν το σήκωσε, έκανε πίσω. Αυτή είναι η πραγματικότητα», δήλωσε ο κ. Οικονόμου στο Mega, ενώ στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν νωρίτερα ότι όπως προκύπτει, από τη δήλωση του κ. Αποστολάκη, ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να τον παγιδεύσει, ανακοινώνοντας την υπουργοποίησή του χωρίς τη συναίνεσή του. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι ο κ. Αποστολάκης επικοινώνησε για πρώτη φορά για το θέμα την περασμένη Δευτέρα. Χθες επίσης- μετά την «δολοφονική», κατά στελέχη της κυβέρνησης, ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τον πρώην υπουργό του- οι κ.κ Τσίπρας και Αποστολάκης είχαν νέα συνομιλία- προάγγελο των όσων ακολούθησαν.

Η Κουμουνδούρου εξαπολύει πυρά εναντίον του Μεγάρου Μαξίμου και του πρωθυπουργού εκτιμώντας καταρχάς ότι νοιάζονται σταθερά μόνο για την επικοινωνία και όχι την ουσία. «Ο κ. Μητσοτάκης πιχείρησε να εγκλωβίσει τον κ. Αποστολάκη στο κυβερνητικό σχήμα, ποντάροντας στο ότι από τη στιγμή που το όνομά του θα είχε ανακοινωθεί δημόσια ως νέος υπουργός, δεν θα είχε το θάρρος να αρνηθεί να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο, παρά το γεγονός ότι είχε θέσει ως όρο να υπάρχει διακομματική συναίνεση», ισχυρίζονται στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και συμπληρώνουν: «Αυτή είναι η αντίληψη του κ. Μητσοτάκη τόσο για την μίνιμουμ συνεννόηση όσο και για την κλιματική κρίση. Επιχείρησε να εξαπατήσει με στόχο όχι να δημιουργήσει μια νέα δομή με τη συναίνεση της αντιπολίτευσης και επιστημόνων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και των φυσικών καταστροφών, αλλά με προφανή στόχο να βγει από τη δύσκολη θέση της μεγάλης αποτυχίας του στη διαχείριση των πυρκαγιών και να δώσει την εντύπωση μιας ηχηρής πολιτικής «μεταγραφής» με όρους ποδοσφαιροποίησης της πολιτικής ζωής, η οποία βασιζόταν σε προσφορά θέσεων στο κυβερνητικό σχήμα».

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική