Διεθνή

Ο Πούτιν θέλει να «πάρει την Ουκρανία» και να «ξαναφτιάξει τη Σοβιετική Ένωση»

DD7DAB2366BA21DC66C14EA084ADFE7A.jpgΒαριές κατηγορίες κατά του ρώσου προέδρου Πούτιν εξαπέλυσε ο ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ. Τα σχόλια του ουκρανού πρωθυπουργού ήλθαν ενώ 100 ρωσικά φορτηγά, που φέρεται να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια, έφτασαν στην πόλη του Λουχάνσκ, όπως μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Βαρύ κατηγορώ κατά του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, τον οποίο κατηγόρησε πως επιδιώκει να καταστρέψει την ανεξαρτησία της Ουκρανίας και να ξαναφτιάξει τη Σοβιετική Ένωση, εξαπέλυσε σήμερα Σάββατο ο ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ.

«Στόχος [του Πούτιν] δεν είναι απλώς να πάρει [τις ανατολικές επαρχίες] του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ. Στόχος του είναι να πάρει ολόκληρη την Ουκρανία […] Θέλει να σβήσει την Ουκρανία ως ανεξάρτητη χώρα», δήλωσε ο κ. Γιατσενιούκ, μιλώντας στα αγγλικά, κατά τη διάρκεια συνεδρίου στο Κίεβο.

«Δεν μπορεί να συμβιβαστεί με την ιδέα πως η Ουκρανία θα μπορούσε να είναι μέλος της μεγάλης οικογένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θέλει να ξαναφτιάξει τη Σοβιετική Ένωση», συμπλήρωσε.

Τα σχόλια του ουκρανού πρωθυπουργού ήλθαν ενώ 100 ρωσικά φορτηγά, που φέρεται να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια, έφτασαν στην πόλη του Λουχάνσκ, σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Ως τώρα δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση του Κιέβου για την είσοδο της ρωσικής οχηματοπομπής σε ουκρανικό έδαφος.

Αναφερόμενος στη διμερή εκεχειρία που υπογράφηκε την προηγούμενη Παρασκευή στο Μίνσκ, θέτοντας τέλος σε πέντε μήνες εχθροπραξιών που στοίχισαν τη ζωή σε περίπου 3.000 ανθρώπους, ο κ. Γιατσενιούκ τόνισε πως πρόκειται απλώς για το «πρώτο βήμα» για να «σταματηθεί μία σφαγή».

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Διεθνή