Πολιτική

Ο Στόλτενμπεργκ εστιάζει ξανά στις τουρκικές ανησυχίες – «Εργαζόμαστε μαζί για συμφωνία μεταξύ Σουηδίας και Φινλανδίας»

 Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ επισήμανε ότι η Σουηδία έχει τροποποιήσει τη νομοθεσία και έχει ξεκινήσει αστυνομικές έρευνες κατά του PKK – «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για τα συμφέροντά μας» τόνισε ο Ερντογάν πριν από την αυριανή Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ισπανία 

Οι ανησυχίες για την ασφάλεια όλων των συμμάχων του ΝΑΤΟ πρέπει να ληφθούν υπόψη ως μέρος της διαδικασίας ένταξης στη Συμμαχία ανέφερε ο Γενς Στόλτενμπεργκ στις κοινές δηλώσεις του με την πρωθυπουργό της Σουηδίας, Μαγκνταλένα Άντερσον στις Βρυξέλλες.

Ο ΓΓ της Συμμαχίας σημείωσε ότι «εργαζόμαστε μαζί για συμφωνία μεταξύ της Σουηδίας, της Φινλανδίας και της συμμάχου μας Τουρκίας, για την περαιτέρω αντιμετώπιση των ανησυχιών για την ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών όπλων και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας».

Επιπροσθέτως, επισήμανε ότι η Σουηδία έχει τροποποιήσει τη σουηδική νομοθεσία και έχει ξεκινήσει νέες αστυνομικές έρευνες κατά του PKK, ενώ εξετάζει τα τουρκικά αιτήματα έκδοσης.

«Αυτά τα συγκεκριμένα βήματα αντιπροσωπεύουν μια αλλαγή παραδείγματος στην προσέγγιση της Σουηδίας για την τρομοκρατία σε έναν πιο επικίνδυνο και πιο απρόβλεπτο κόσμο» σημείωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Επιμένει στην προκλητική ρητορική ο Ερντογάν πριν τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Χωρίς να αποχωρίζεται το προκλητικό του ύφος, ο Ταγίπ Ερντογάν προανήγγειλε νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις, με την ολοκλήρωση των εργασιών στα σύνορα με τη Συρία. Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδου, που μεταδίδονται από το πρακτορείο Anadolu, έρχονται σε αντίθεση με τις εκκλήσεις της Δύσης για αποφυγή ξένων παρεμβάσεων στα συριακά εδάφη.

Την ίδια στιγμή, ο Ερντογάν τοποθετήθηκε και για το θέμα της Συνόδου του ΝΑΤΟ στην Ισπανία, προβαίνοντας σε νέα πρόκληση. «Αύριο θα πάμε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ισπανία και θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας» τόνισε ειδικότερα.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική