SelectedΠολιτική

Εκλογές 2023: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν «σβήνει» τη «φωτιά» που άναψε στη Ροδόπη – Το αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη

Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το θέμα της Ροδόπης υπογραμμίζοντας πως «δεν θα δεχθώ ανάμειξη στα εσωτερικά μας ζητήματα».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Star σημείωσε πως «η μεγάλη εικόνα είναι ότι στη Θράκη υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα, Έλληνες πολίτες και διαχρονικά θέση της Πολιτείας είναι να ενσωματώνονται. Η γραμμή της Τουρκίας είναι ανάποδη, να προσδιορίζονται συλλογικά ως Τούρκοι και να αναζητούν πάτρονες και στήριξη στην Τουρκία. Σε αυτές τις εκλογές το τουρκικό προξενείο έκανε παρεμβάσεις για δύο υποψηφίους».

Παράλληλα επανέλαβε πως υπήρξε ενημέρωση του ΣΥΡΙΖΑ : «Εγινε ενημέρωση από το γραφείο μου προς τον κ. Τσίπρα πριν αλλά και μετά τις εκλογές για το τι συμβαίνει στην Θράκη. Το ζήτημα δεν είναι αν η Θράκη είναι γαλάζια ή ροζ, αλλά να ακολουθούμε μία εθνική πολιτική. Την πρώτη φορά που πήγα στην Ξάνθη, ήταν όταν ο πατέρας μου ήταν υποψήφιος πρωθυπουργός. Από τότε έχουν γίνει πολλά βήματα προόδου. Το θέμα πρέπει να κλείσει: Να κάνουν δήλωση ότι είναι Έλληνες μουσουλμάνοι πολίτες, οι οποίοι σέβονται τη Συνθήκη της Λωζάννης. Η μειονότητα μπορεί να ξαναψηφίσει τα ίδια. Αυτό δεν θα αλλάξει τη δική μου πολιτική. Αλλά είναι κρίμα να επιτρέπουμε αυτή την εργαλειοποίηση από το τουρκικό προξενείο με τέτοιο ξεδιάντροπο τρόπο».

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανέναν να παίζει τα παιχνίδια του προξενείου. Το μήνυμα της τοποθέτησής μου δεν αφορά μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την Τουρκία: δεν θα δεχθώ ανάμειξη στα εσωτερικά μας ζητήματα» κατέληξε στην αναφορά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Η καταγγελία Φλωρίδη

«Λάδι στη φωτιά» έριξε, εντωμεταξύ, η σοβαρή καταγγελία για όσα συμβαίνουν στη Ροδόπη και την καταγγελλόμενη παρέμβαση του τουρκικού προξενείου στις εκλογές, που έκανε μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Φλωρίδης.

Ο Γιώργος Φλωρίδης έκανε λόγο μια καθαρή παρέμβαση του προξενείου, κόντρα όπως λέει στη Συνθήκη της Λωζάνης. «Έχουμε πια, μια καθαρή, καθαρότατη παρέμβαση κόντρα στη Συνθήκη της Λωζάνης», τόνισε και έβαλε και μια άλλη διάσταση στο θέμα.

«Τι άλλο έχει γίνει που δεν το ξέρουμε εδώ, αλλά έχει γίνει», είπε και ανέφερε ότι μεταφέρθηκαν οργανωμένα χιλιάδες μουσουλμάνοι από την Γερμανία στη Ροδόπη με έτοιμα ψηφοδέλτια, για να ψηφίσουν τους εκλεκτούς του προξενείου στη Ροδόπη.

«Έγιναν οργανωμένες μεταφορές, μεταναστών μουσουλμάνων κυρίως από την Γερμανία, προκειμένου να ψηφίσουν. Οι οποίοι είναι Έλληνες πολίτες, μετανάστες μουσουλμάνοι στην Γερμανία, όπως είναι και Έλληνες στη Γερμανία και όποτε θέλουν έρχονται», ανέφερε συγκεκριμένα μιλώντας στο ΟΝΕ.

Απαντώντας στο ερώτημα αν υπάρχει το ενδεχόμενο να ήρθαν μόνοι τους, ο Γιώργος Φλωρίδης διερωτήθηκε, «χιλιάδες και οργανωμένα και με έτοιμα ψηφοδέλτια;»

Την καταγγελία μάλιστα επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος των Πομάκων, Αχμέτ Ιμάμ. «Πάντοτε υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν παρεμβάσεις από το τουρκικό προξενείο», είπε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Ειδικότερα, ερωτηθείς εάν υπήρξαν παρεμβάσεις στις εκλογές της 21ης Μαΐου, ο κ. Ιμάμ είπε χαρακτηριστικά πως υπήρξαν «25 χιλιόμετρα, αυτοκίνητα από την Καστάνη μέχρι τα ελληνικά σύνορα, για να μπουν, να έρθουν εδώ να ψηφίσουν και οι περισσότεροι ήταν στον νομό Ροδόπης».

«Να ψηφίσουν στην Ελλάδα. Έρχονται κατευθυνόμενοι, αλλάζουν τη βούληση της τοπικής κοινωνίας εδώ και σηκώνονται την ίδια μέρα και φεύγουν», ανέφερε.

Καβγάς και για τον χρόνο ενημέρωσης Τσίπρα

«Μιλάμε για ένα εθνικά ευαίσθητο θέμα, αλλά πρέπει να συζητηθεί. Η κριτική που ασκεί η ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ακούγεται σκληρή, είναι όμως αληθινή», είπε ο Άκης Σκέρτσος.

Αναφορικά με το χρονικό σημείο που η ΝΔ αναδεικνύει το ζήτημα αυτό είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ: «Το θέσαμε το θέμα στο υψηλότερο επίπεδο του κ. Τσίπρα όταν του δόθηκαν οι πληροφορίες σε σχέση με το τι γίνεται στην Θράκη. Πριν τις εκλογές ο κ. Τσίπρας και το επιτελείο του πήραν κάποια στοιχεία από τον κ. Μητσοτάκη».

Από την άλλη, η Πόπη Τσαπανίδου στη συζήτηση που είχε με τον κ. Σκέρτσο σχολίασε: «Αυτή η συζήτηση δεν ευνοεί κανένα γιατί πρόκειται για ένα πολύ λεπτό εθνικό και κρίσιμο θέμα. έχουμε μία ΝΔ που επιδεικνύει μία επικίνδυνη στάση».

Επίσης η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ διέψευσε τα λεγόμενα του κ. Σκέρτσου λέγοντας: «Δεν υπήρχε επικοινωνία Μητσοτάκη – Τσίπρα πριν τις εκλογές. Υπήρξε μία ενημέρωση μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου».

«Δύο φορές, πριν και μετά τις εκλογές της 21ηςΜαΐου ενημερώθηκε ο Αλέξης Τσίπρας»

Σε αυτό το σημείο ο κ. Σκέρτσος τόνισε: «Δύο φορές, πριν και μετά τις εκλογές της 21ηςΜαΐου ενημερώθηκε ο Αλέξης Τσίπρας»

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ερωτώμενη γιατί οι δύο υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν κάνει μία δημόσια τοποθέτηση για το ζήτημα απάντησε: «Είναι δυνατόν να ζητάμε εν έτη 2023 δήλωση πολιτικών φρονημάτων από τους βουλευτές;» και τόνισε «η ΝΔ τηρεί εθνικά επικίνδυνη κι ανεύθυνη στάση».

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Selected