Πολιτική

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάσσεται να ψηφίσει την συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ που είχε υπογράψει το 2019!

Το πρωτόκολλο υπογράφηκε στις 5 Οκτωβρίου 2019 απο την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο σήμερα η ηγεσία της Κουμουνδούρου καλεί την κυβέρνηση να «παγώσει» την κύρωση εκτιμώντας ότι με τον τρόπο αυτό ΗΠΑ θα πιεστούν οι να ενισχύσουν την υποστήριξή τους στην Ελλάδα και να καταδικάσουν τις προκλήσεις της Τουρκίας

Επιφύλαξη για την τελική στάση που θα κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ψήφιση της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας ΕλλάδαςΗΠΑ απο την Ολομέλεια της Βουλής εξέφρασε ο Θοδωρής Δρίτσας κατά την συζήτηση του σχεδίου νόμου στην κοινοβουλευτική επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων. Απο την άλλη πλευρά το Κίνημα Αλλαγής ανέφερε ότι θα ψηφίσει την κύρωση του πρωτοκόλλου παρά τα προβλήματα, το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ25 ότι καταψηφίζουν και η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκε για την στάση που θα κρατήσει στην Ολομέλεια.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωτόκολλο υπογράφηκε στην Αθήνα στις 5 Οκτωβρίου 2019 απο την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο σήμερα η ηγεσία της Κουμουνδούρου καλεί την κυβέρνηση να «παγώσει» την κύρωση εκτιμώντας ότι με τον τρόπο αυτό ΗΠΑ θα πιεστούν οι να ενισχύσουν την υποστήριξή τους στην Ελλάδα και να καταδικάσουν τις προκλήσεις της Τουρκίας.

Ειδικότερα, ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Θοδωρής Δρίτσας είπε ότι ότι ήταν «λάθος» του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να καταθέσει στην Βουλή την κύρωση του πρωτοκόλλου πριν το ταξίδι του στις ΗΠΑ και πως «η σπουδή που αυτή την στιγμή εκδηλώνεται δεν είναι ότι καλύτερο».

Υποστήριξε ότι «εμείς έχουμε ανοικτή καρδιά και ανοικτό μυαλό αλλά δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε τα ζητήματα που δημιουργούν δηλώσεις ότι είμαστε προβλέψιμοι». Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην υπόθεση με το αντιπυραυλικό σύστημα Patriot τονίζοντας ότι «δεν έχουμε την πολυτέλεια να εμπλακούμε και απο μέρος της λύσης να γίνουμε μέρος του προβλήματος. Αυτό θα πρέπει η κυβέρνηση να το αποσαφηνίσει και να ακυρώσει κάθε τέτοιο σχέδιο» ενώ κλείνοντας την ομιλία του είπε: «επιφυλασσόμαστε για την στάση που θα κρατήσουμε στην Ολομέλεια. Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε πρωτοβουλίες ώστε και οι ΗΠΑ με ρητό τρόπο να κατοχυρώσουν και υποστηρίξουν όχι μόνο τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας αλλά και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή».

«Εμείς έχουμε ήδη απο καιρό σε χρόνο πριν πραγματοποιηθεί το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ επισημάνει την αναγκαιότητα στην συγκεκριμένη συγκυρία να μην επεδείχθη σπουδή στην κύρωση πρωτοκόλλου αλλά η κυβέρνηση να κρατήσει στάση επιφύλαξης απολύτως αναγκαία με βάση τα όσα συμβαίνουν με γειτονικές χώρες, με ζητήματα που αφορούν εξελίξεις στην Μεσόγειο και διαμορφώνουν νέο τοπίο και δεδομένα. Ξέρετε και ξέρουμε πως όταν μια κυρίαρχη χώρα παραχωρεί “διευκολύνσεις” σε μια άλλη χώρα – επι του προκειμένου σε μια ισχυρή χώρα – αυτό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτυπώνει ούτε κατ υπόνοια σχέσεις υποτέλειας ή ανισοτιμίας» ανέφερε στην αρχή της τοποθέτησής του ο κ. Δρίτσας για να προσθέσει:

«Η αμοιβαιότητα έχει συγκεκριμένες παραμέτρους που κάθε φορά επανακαθορίζονται. Η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας πρέπει ακριβώς να στοχεύει σε κοινούς στόχους. Απο την δική μας την πλευρά ως χώρα στόχος είναι η εξασφάλιση της ειρήνης και της συνεργασίας στην περιοχή μας. Αυτό είναι το αμοιβαίο όφελος που επιδιώκεται. Η δική μας κυβέρνηση όταν ετέθη το ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας προσήλθε σε αυτή την διαπραγμάτευση με αυτή τη λογική κάτι που αποτυπώνεται στην συμφωνία που είχαν προσεγγίσει η δύο πλευρές έτσι ώστε να μην ανανεωθεί η συμφωνία για πολλά χρόνια αλλά να επαναληφθεί ο κανόνας της ετήσιας ανανέωσης».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «εγκαιρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην συζήτηση του προϋπολογισμού στην Βουλή μίλησε εύστοχα και επισήμανε ότι για εμάς η εθνική ευθύνη και αναγνώριση συμφερόντων της χώρας συνέκλιναν στην ανάγκη να καταστεί η Ελλάδα ισχυρός πυλώνας σταθερότητας και με αυτό το πνεύμα προσερχόμαστε στην συζήτηση. Αν οι ΗΠΑ δεν μπορούν να το εξασφαλίσουν τότε η χώρα μας θα πρέπει να είναι συνεχώς σε θέση να επανακαθορίζει τις διαπραγματευτικές της ικανότητες γι αυτό συνέστησε στον πρωθυπουργό να μην φέρει την κύρωση της συμφωνίας πριν το ταξίδι του στις ΗΠΑ κάτι που ο πρωθυπουργός δεν το έπραξε. Λάθος. Η σπουδή που αυτή την στιγμή εκδηλώνεται δεν είναι ότι καλύτερο. Δεν θα μπω σε περαιτέρω ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Εμείς έχουμε ανοικτή καρδιά και ανοικτό μυαλό αλλά δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε τα ζητήματα που δημιουργούν δηλώσεις ότι είμαστε προβλέψιμοι».

Απο το Κίνημα Αλλαγής ο Γιώργος Φραγγίδης υποστήριξε ότι «το πρωτόκολλο είναι ραμμένο και κομμένο στα συμφέροντα των ΗΠΑ. Δεν κατοχυρώνει στο ελάχιστο τα ελληνικά συμφέροντα ούτε στο οικονομικό ούτε στην προκλητικότητα Τουρκίας. Δώσαμε γη και ύδωρ στις ΗΠΑ και πήραμε ένα μεγάλο εύγε» ωστόσο ξεκαθάρισε ότι «με αίσθημα ευθύνης θα ψηφίσουμε την συμφωνία παρά τα όποια προβλήματα. Δεν θα ακολουθήσουμε την λογική τοιυ ΣΥΡΙΖΑ που επιθυμεί το πάγωμα της συμφωνίας».

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική