20 Απριλίου 2021

Ο Τραμπ μιλά για «ενισχυμένη σχέση ασφάλειας ΗΠΑ-Ελλάδας» ενώ η Τουρκία τραβάει το σχοινί στην ανατολική Μεσόγειο

«Θερμά» τα λόγια του Ντόναλντ Τραμπ για τον Κυριάκο Μητσοτάκη: Εξαιρετικός ηγέτης, έχει συμβάλει στην επιτάχυνση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας – Η Τουρκία δηλώνει αποφασισμένη για γεωτρήσεις μεταξύ Καστελόριζου-Λιβύης – Δένδιας: Δεν υπήρξε καμία συνεννόηση για το θέμα των Ιμίων

Η Τουρκία τραβάει το σχοινί στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης Ιμπραΐμ Καλίν, προανήγγειλε σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις στην περιοχή, μεταξύ Καστελλορίζου και Λιβύης. «Λόγω της συμφωνίας μας με την επίσημη κυβέρνηση της Λιβύης θα συνεχίσουμε τις σεισμικές έρευνες και τις γεωτρήσεις μας στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στις περιοχές που συμφωνήσαμε με τη Λιβύη. Σε αυτό το ζήτημα πρέπει να τονίσω πως είμαστε αποφασισμένοι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η είδηση αυτή κάνει ακόμα πιο παράταιρο το χθεσινό σκηνικό, κατά τη διάρκεια του οποίου πρέσβεις της ΕΕ στην Άγκυρα σηκώθηκαν από την καρέκλα τους και σαν παιδική χορωδία, κτυπώντας ταυτόχρονα ρυθμικά τα χέρια τους, τραγούδησαν το «happy birthday» στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Του πρόσφεραν, μάλιστα, και δώρο, για το οποίο, υπό την μορφή αστείου, ρώτησε εάν «είναι ακριβό».

Τη χαρούμενη ατμόσφαιρα, ωστόσο, χάλασε λίγα λεπτά αργότερα, ο ίδιος ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου που έσπευσε να απειλήσει την ΕΕ για τις κυρώσεις που αποφάσισε σε βάρος της Άγκυρας. «Εάν συνεχίσουν να αρνούνται την ύπαρξη των Τουρκοκυπρίων, για κάθε αρνητικό βήμα που θα κάνει η ΕΕ εναντίον μας θα κάνουμε και εμείς ένα βήμα εναντίον. Τότε η ένταση θα αυξηθεί», δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών.

Για να προσδώσει βαρύτητα στη δήλωση του εκπροσώπου της, η Άγκυρα εξέδωσε Navtex, με την οποία δεσμεύει για τρεις διαφορετικές ημέρες (11, 14 και 25 Φεβρουαρίου) θαλάσσια περιοχή νότια της Ρόδου και ανατολικά της Καρπάθου και της Κρήτης για την πραγματοποίηση ναυτικών ασκήσεων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού οι ασκήσεις θα διαρκέσουν τέσσερις ώρες έκαστη.

«Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα σε κανέναν Έλληνα υπουργό να έχει συνεννοήσεις με την τουρκική πλευρά», δήλωσε ο υπουργος Εξωτερικών Νίκος Δενδιας σε τηλεοπτική συνέντευξη του. Με τον τρόπο αυτό διαψεύδει την προσυνεννόηση που υπονοεί ο Ταγιπ Ερντογαν ότι υπήρχε μεταξύ των δυο χωρών σε σχέση με τα Ίμια. Απαντώντας σε ερώτηση για τον κίνδυνο να προκληθεί θερμό επεισόδιο, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «Ευελπιστώ ότι η Τουρκία δεν έχει σχεδιάσει κάτι τέτοιο. Αντιμετωπίζουμε την Τουρκία και με τα δύο σενάρια. Είτε ότι επιθυμεί να συζητήσουμε, είτε να μας εξωθήσει στα άκρα… Τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν ενδείξεις αποκλιμάκωσης. Σε κάθε περίπτωση μπορούμε και μόνοι μας. Δεν θα είμαστε, όμως, μόνοι μας» τόνισε με σημασία.

Ο Έλληνας υπουργός υπογράμμισε ότι «καμία ελληνική κυβέρνηση, όχι μόνο η δική μας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, δεν μπορεί να αποδεχτεί τη γκριζοποίηση τμημάτων της ελληνικής επικράτειας. Δε μπορεί να το αποδεχτεί. Δεν είναι θέμα αν έχουμε διακριτική ευχέρεια, αν διατυπώσαμε σωστά τη σκέψη μας, αν μας αρέσει. Δεν γίνεται». Ακόμη, αποκάλυψε πως «είμαστε πολύ κοντά στην οριοθέτηση της ΑΟΖ με τους Ιταλούς».

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας διέψευσε δηλώσεις που αποδόθηκαν στον υπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο με αφορμή την επέτειο των Ιμίων. «Σχετικώς με πληροφορίες που αναπαράγονται στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας περί δηλώσεως του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαου Παναγιωτόπουλου, διευκρινίζεται ότι ουδέποτε προέβη σε ανάλογη δήλωση. Όλα τα υπόλοιπα είναι προϊόντα ερμηνειών και εκτιμήσεων αυτών που τις εκφράζουν και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τους επίσημους διαύλους επικοινωνίας μεταξύ κρατών.»

Διευκρίνισε, επίσης, ότι «σε μηνιαία βάση, αλλά και εκτάκτως, εφόσον τούτο κριθεί σκόπιμο, διαβιβάζονται τα στοιχεία παραβάσεων-παραβιάσεων και λοιπής τουρκικής προκλητικότητας στο υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου αυτά να αξιοποιηθούν, λόγω αρμοδιότητας, για τον χειρισμό των υπόψη θεμάτων σε διεθνές επίπεδο».

Στο πλαίσιο αυτό τη δική της σημασία έχει η αναφορά του Ντόναλν Τραμπ για τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο κατά την επίδοση των διαπιστευτηρίων από την νέα πρέσβη της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την ισχυρή στήριξή του στην αναπτυσσόμενη σχέση Ελλάδας – Ισραήλ – Κύπρου και σημείωσε ότι η πρόσφατα κυρωθείσα από τη Βουλή συμφωνία αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ – Ελλάδας «επιβεβαιώνει τη δέσμευση των χωρών σε μια ενισχυμένη σχέση ασφαλείας».


papadopoulou-trump

Χειραψία του προέδρου των ΗΠΑ με την κυρία Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού και της ελληνικής αντιπροσωπείας στον Λευκό Οίκο

 

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Τραμπ αναφέρθηκε με τα θερμότερα λόγια στην πρόσφατη επίσκεψη στις ΗΠΑ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, τον οποίο χαρακτήρισε «εξαιρετικό ηγέτη, ο οποίος, μεταξύ άλλων, μέσω των μεταρρυθμίσεων, έχει συμβάλει ουσιαστικά στην επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας».

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε στην «εξαιρετική, ιδιαίτερα ισχυρή και ιστορική σχέση μεταξύ των δύο χωρών, η οποία ενισχύεται από τις πρόσφατες θετικές εξελίξεις σε στρατιωτικά, οικονομικά και στρατηγικά θέματα».

Τέλος, ο Αμερικανός πρόεδρος εξήρε το ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, εξέφρασε την ισχυρή στήριξή του στην αναπτυσσόμενη σχέση Ελλάδας Ισραήλ και Κύπρου, ενώ σημείωσε ότι η πρόσφατα κυρωθείσα από τη Βουλή συμφωνία αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ – Ελλάδας «επιβεβαιώνει τη δέσμευση των χωρών σε μια ενισχυμένη σχέση ασφαλείας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώην διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει τη διπλωματική εκπροσώπηση της χώρας μας στην αμερικανική πρωτεύουσα.Πολιτική