Πολιτική

Οδηγός για το ντιμπέιτ: Τα εντατικά “μαθήματα”, οι θεματικές, οι κανόνες και οι προσδοκίες

Σχεδόν κενή είναι η αυριανή ημέρα από προεκλογικές υποχρεώσεις, δηλαδή ομιλίες, επισκέψεις και συνεντεύξεις για τους περισσότερους πολιτικούς αρχηγούς, καθώς με “εντατικά μαθήματα”, σχέδια απαντήσεων και πιθανές ατάκες θα κυλήσει η ώρα μέχρι την στιγμή της προσέλευσής τους στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, στην Αγία Παρασκευή, για το ντιμπέιτ.

Έξι αρχηγοί, δημοσιογράφοι και θεματικές

Στο κεντρικό στούντιο της ΕΡΤ θα βρεθούν ενώπιος ενωπίω οι πολιτικοί αρχηγοί των έξι κοινοβουλευτικών κομμάτων με έξι δημοσιογράφους ως εκπροσώπους των τηλεοπτικών σταθμών πανελλήνιας εμβέλειας, για να απαντήσουν σε ισάριθμες θεματικές, με  στόχο να περιγραφούν θέσεις και προτάσεις σε ένα όσο το δυνατόν πιο ευρύ φάσμα της καθημερινότητας των πολιτών.

Σε πολιτικό επίπεδο θα συγκριθούν τηλεοπτικά οι απαντήσεις του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ -Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη, του Γ.Γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, του Γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη, αλλά και του Προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου.

Στην απέναντι πλευρά θα βρεθούν από τον δημοσιογραφικό κόσμο οι δημοσιογράφοι: Αντώνης Σρόιτερ από τον Alpha, Γιώργος Παπαδάκης από τον ΑΝΤ1, Ράνια Τζίμα από το Mega, Παναγιώτης Στάθης από το OPEN, Σία Κοσιώνη από τον ΣΚΑΪ και Μάρα Ζαχαρέα από το Star.

Σε ρόλο συντονιστή της βραδιάς του ντιμπέιτ θα είναι ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Γιώργος Κουβαράς, σε μια τηλεμαχία που θα ξεκινήσει στις 9 αύριο το βράδυ.

Η μορφή της τηλεμαχίας, ωστόσο, αποτέλεσε ένα από τα ζητήματα διαφωνίας των κομμάτων κατά τις συνεδριάσεις της Διακομματικής Επιτροπής Εκλογών της 21ης Μαΐου, ανάμεσα στις οποίες καθορίστηκαν και οι όροι της τηλεμαχίας. Όρους έβαλαν, ωστόσο, ως προς τα αντικείμενα της πολιτικής συζήτησης και οι δημοσιογράφοι, προσθέτοντας τη θεματική ενότητα «Νέα Γενιά». Δεν κατάφεραν, ωστόσο, να πετύχουν μια ελεύθερη ερώτηση προς τους πολιτικούς αρχηγούς, η οποία θα έσπαγε τα όποια στεγανά της διαδικασίας.


debate_dimosiografoi

Τα θέματα

Μετά την προσθήκη σχετικών ερωτημάτων για τους νέους, οι έξι πολιτικοί αρχηγοί θα κληθούν να απαντήσουν ερωτήματα από τις παρακάτω θεματικές ενότητες:

• 1η Θεματική Ενότητα : Οικονομία – Ανάπτυξη – Απασχόληση

• 2η Θεματική Ενότητα : Εξωτερική Πολιτική – Άμυνα

• 3η Θεματική Ενότητα : Κράτος – Θεσμοί – Διαφάνεια

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική