Πολιτική

Οι διερευνητικές στέλνουν τον Δένδια στην Καραϊβική

Ο υπουργός Εξωτερικών θα ταξιδέψει στη νήσο Αγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες και θα περιοδεύσει σε χώρες μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας προκειμένου να συσφίξει τις σχέσεις μαζί τους σε περίπτωση που τα Ελληνοτουρκικά φτάσουν στο ανώτατο όργανο του ΟΗΕ

Πώς συνδέεται το νησιωτικό κράτος Αγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες με την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας; Η απάντηση είναι ότι η μικρή χώρα της Καραϊβικής είναι ένα από τα 10 μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και εν όψει εξελίξεων ο Νίκος Δένδιας σχεδιάζει να επισκεφθεί την πρωτεύουσα Κινγκστάουν για συνομιλίες με τον ομόλογό του υπουργό Εξωτερικών. Το προσεχές διάστημα ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας προγραμματίζει περιοδεία σε όλες τις χώρες που το 2021 και το 2022 έχουν θέση μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο Νίκος Δένδιας σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έχουν καταρτίσει ένα πλάνο για τη σύσφιγξη των σχέσεων της Ελλάδας με τις χώρες που θα έχουν λόγο σε περίπτωση που τα ελληνοτουρκικά θέματα φτάσουν να συζητηθούν στο κεντρικό όργανο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Εκτός από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, δηλαδή τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τη Γαλλία, την Κίνα και τη Βρετανία, οι αποφάσεις διαμορφώνονται και από τη στάση των 10 μη μόνιμων μελών που έχουν εναλλασσόμενη διετή θητεία.

Θέλοντας να ενημερώσει για τις ελληνικές απόψεις στα μείζονα εθνικά θέματα, δηλαδή στις σχέσεις με την Τουρκία και στο Κυπριακό λόγω και της διαφαινόμενης επανέναρξης των συνομιλιών με τους Τουρκοκύπριους, ο Νίκος Δένδιας σκοπεύει να περιοδεύσει στην Κεντρική Αμερική ώστε να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών του Μεξικού, που είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αν το επιτρέψουν οι συνθήκες, κυρίως οι επιδημιολογικές με την εξάπλωση της COVID-19, ο κ. Δένδιας θα ταξιδέψει και στην Αφρική για να μεταβεί στην Κένυα και ενδεχομένως στον Νίγηρα, τις δύο χώρες της Μαύρης Ηπείρου που μετέχουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Στο πλάνο περιλαμβάνεται και επίσκεψη στην Αιθιοπία, όπου εδρεύει η Αφρικανική Ενωση.

Ενα σημαντικό μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι η Ινδία. Η συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Ινδό ομόλογό του Subrahmanyam Jaishankar είχε κλείσει για τον Οκτώβριο, αναβλήθηκε, όμως, λόγω της πανδημίας και αναμένεται να επαναπρογραμματιστεί το προσεχές διάστημα. Συνεχείς είναι οι τηλεφωνικές επαφές του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών με τον ομόλογό του από την Ιρλανδία, ενώ τακτικές είναι οι συζητήσεις του και με τους υπουργούς Εξωτερικών από την Εσθονία και τη Νορβηγία, τρεις ευρωπαϊκές χώρες που εκπροσωπούνται στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Ακόμη και στο… Βιετνάμ, τη 10η χώρα που είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου του ΟΗΕ για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας ενδέχεται να μεταβεί ο κ. Δένδιας, αναζητώντας διεύρυνση των συμμαχιών της χώρας.

Οι ελιγμοί Ερντογάν

Μετά την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Τζο Μπάιντεν, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να δημιουργήσει την αίσθηση ότι διαπραγματεύεται εκ νέου με την Ουάσινγκτον. Παρά τους ελιγμούς και την προσπάθεια της Αγκυρας να… θολώσει τα νερά με τη διαρροή πληροφοριών περί δήθεν συνομιλιών, τη μία με την Αίγυπτο και την άλλη με το Ισραήλ ή τις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν είναι αμελητέος ο κίνδυνος για διαμόρφωση μιας νέας παγκόσμιας ισορροπίας. Το ψυχροπολεμικό κλίμα που δημιουργεί ο κορωνοϊός μεταξύ της Ε.Ε. και της Βρετανίας, αλλά και μεταξύ άλλων μεγάλων δυνάμεων όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα, ουδείς μπορεί να αποκλείσει την άσκηση πιέσεων προς μια κατεύθυνση άγαρμπης διευθέτησης των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας.

Σε αυτή την παρτίδα σκάκι η ελληνική κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει σχέσεις εμπιστοσύνης με όσο περισσότερες χώρες εμπλέκονται στο παγκόσμιο ισοζύγιο ισχύος, όπως πράττει με επιτυχία το τελευταίο διάστημα διευρύνοντας τη συνεργασία με κράτη της ευρύτερης περιοχής από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μέχρι τη Σαουδική Αραβία και την Αλβανία.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική